2013. szeptember 27.

Ami a szeptemberi megjelenésekből kimaradt

Már nem terveztem újabb posztot írni, amelyben az e havi megjelenésekről tudósítok, hiszen hamarosan az októberi megjelenések kerülnek terítékre, és amúgy is eléggé hosszasan érintettem a témát két erre vonatkozó bejegyzésben, de időközben olyan könyvekbe botlottam, amelyek felkeltették az érdeklődésemet, és talán számotokra is érdekesnek tűnnek.

Hosszú ideig Amanda Quick volt az egyik kedvenc romantikus szerzőm. Annak ellenére, hogy ismertem a könyvei stílusát és sablonját, szinte az összes magyarul megjelent regényét megvettem. Csak szinte, mert attól kezdve, hogy az Amanda Quick álnév alatt íródott történetei lassan egy-egy trilógia részei lettek - a trilógia további kötetei Jayne Ann Krentz, illetve Jayne Castle nevével fémjelezve, - valahogy elvesztettem az érdeklődésemet a könyvei iránt.  Nem csoda, hogy felkaptam a fejem a legújabb megjelenésre, hiszen úgy tűnik, hogy ez egymagában áll, bár az írónő weboldalán szerzett információ alapján ez a Ladies of Lantern Street sorozat első könyve. 

Amanda Quick: Kristályok kertje
A különleges pszichikus tehetséggel megáldott regényíró és hivatásos társalkodónő, Evangeline Ames mindent elkövet, hogy minél távolabb kerülhessen a londoni utcáktól, ahol nemrégiben támadás érte, ezért az unalmasnak tűnő Little Dixby határában bérel házat. A közeli Kristálykert természetfeletti energiája azonban annyira lenyűgözi, hogy titokban felfedezőútra indul a lakatlannak hitt ősi kastély parkjában. Sőt, amikor az élete újból veszélybe kerül, védelemért is ösztönösen oda menekül.
Lucas Sebastian sohasem hagy cserben bajba jutott hölgyet, még akkor sem, ha az illető épp birtokháborítást követ el. A bérgyilkost gyorsan ártalmatlanná téve megmenti Evangeline-t, de ragaszkodik hozzá, hogy a támadást titokban tartsák. Neve ugyanis épp eléggé közszájon forog már a kertben állítólagosan elrejtett kincs és a rejtélyes módon elhalálozott, okkult botanikai kísérleteket végző nagybátyja miatt.
A nyomozásban tehetséges Evangeline és Lucas, a bűnözők gondolkodásának kiváló ismerője hamar felfedezik, hogy ellenségük közös. Ám ahogy a Kristálykertből áradó veszélyes energia egyre nő, azt is megértik, hogy ami a Kristálykert alatt van eltemetve, olyan erővel bír, amit nem lehet titokban tartani...
(Megjelenés: 2013. szeptember 30., Maecenas Kiadó) )


2013. szeptember 25.

Könyvtárban jártam # 2

Kép innen
Az eltelt nyári hónapok után, arra gondoltam, eljött az idő, hogy ismét elzarándokoljak a könyvtárba. Már hiányzott, hogy a saját könyvtáram után, olyan polcok között bóklásszak, amelyeknél nem tudom, hogy hol és milyen kötetek találhatók. Nem volt kifejezett kívánságom, úgyhogy a véletlenre és a pillanatnyi lelkiállapotomra hagyatkoztam. Mint látni fogjátok elég vegyesre sikeredett a választásom: YA fantasy, könnyed romantikus, történelmi, és nem annyira könnyedek és romantikusak. Ez alkalommal mellőztem a krimi vonalat, mert azokból jelenleg itthon is van bőven, amit még nem olvastam el. Jó volt csak úgy lődörögni, nézegetni a köteteket, beleolvasni ebbe is, meg abba is, mérlegelni, hogy melyikre essen a választás. Nehéz döntés volt, mert nem akartam elhozni az összeset, amit kinéztem, de végül mégis több jött velem haza, mint ahogy elterveztem. Négyre gondoltam, de végül hat lett belőle.

Hazaérve tudatosult igazán bennem, hogy egy kivételével mindenik kötet nagy és vastag, és minimum 400 oldal. Remélem, rajtam kívül más nem szándékozik ezeket olvasni a közeljövőben, mert nem valószínű, hogy az első határidőig sikerül az összest elolvasni. De lássuk a könyveket.

2013. szeptember 22.

Rose Melikan: The Blackstone Key

Amikor egy régen várt könyv végre a kezünkbe kerül, óhatatlanul is félve kezdjük el olvasni, mert nem szeretnénk csalódni benne. Nálam ez volt a helyzet Rose Melikan The Blackstone Key című könyvével; tartottam tőle, hogy vajon megérte-e a várakozást. Most, hogy az utolsó oldalnak is a végére értem, legszívesebben nyúlnék a következő kötet után, de sajnos a legjobb esetben is legalább tíz napot kell várjak erre a mozdulatra, hiszen ennyi idő, míg egy újabb rendelés megérkezik. A könyv elején még nem tudtam, hogy pontosan mire is számítsak, nehezen indult be a történet, néhol döcögősre, lassúra sikeredett. Talán a korábban olvasott hasonló könyvek miatt aránylag hamar rájöttem a csavarra, persze néha elbizonytalanodtam, de végül azért nem tévedtem sokat, mert az események az elvártak szerint alakultak. Az, hogy a főhősnő sorsa nem zárult le kíváncsivá tesz a folytatásra, még akkor is, hogyha a könyv izgalom szempontjából nem éppen azt adta, amit vártam.  De egy kicsit előreszaladtam az értékeléssel, és a történetről még semmit sem mondtam. Kezdetnek itt van a könyv fülszövege: 

Mary Finch is a young woman of wit, courage, and straitened circumstances. When invited to meet her wealthy uncle and end a family estrangement, therefore, she sets off immediately for White Ladies, his estate on the Suffolk coast. Yet soon she is embroiled in an adventure beyond any she could imagine, for the year is 1795, and England is at war with Republican France. When she arrives at White Ladies she learns that her uncle has died, leaving behind evidence of a treacherous plot. Enemy agents have obtained military secrets that would give France a decisive advantage, but who is the source of this information, and how can he be stopped?

Mary is not alone in her quest to solve the mystery, but the men who profess to help her are not quite what they seem. From Suffolk the traitor's trail moves finally to London. There Mary learns the true meaning of the Blackstone key, but has the treasure it secured already been lost?


2013. szeptember 17.

Külföldi megjelenések # 1


Ez az első olyan bejegyzésem, amelyben külföldi megjelenésekről szeretnék pár szót ejteni, nevezhetném akár új rovatnak is, bár azt egyelőre nem tudom milyen rendszerességgel fogok vele jelentkezni. Képtelenség nyomon követni azt a rengeteg könyvet, amelyek szerte a nagyvilágban megjelennek, de alkalomadtán előfordulhat, hogy találkozom említésre méltó kötetekkel, legyen szó olyan szerzőről, akinek már olvasható egy vagy több könyve magyarul, vagy olyanról, aki nem szerepel a hazai kiadók listáin. Azt hiszem, hogy sokan olvasunk angol vagy más idegen nyelven, ezért remélem, hogy örültök ennek a rovatnak. Nekem van pár kedvenc szerzőm, akiknek a könyvei eddig sajnos egyetlen hazai kiadó érdeklődését sem keltették fel, így érthető, hogy figyelemmel kísérem a külföldi megjelenéseket, vagy a weboldalaikon tájékozódom, hogy mikor várható az új könyvük. Egyszer talán írók róluk is egy posztot, hátha más is kedvet kap a könyveikhez, de most magyarul is olvasható szerzők könyveiről hoztam a híreket.

2013. szeptember 12.

Augusztus, te drága!

Határozottan visszaeső vagyok! Kár tagadni. Pedig egy ideig olyan jól ment minden. Alig három könyvet vettem a hónap első felében, és igazán büszke voltam magamra. Amúgy is halomra állnak az olvasásra váró könyveim, ide-oda tologatom, átcsoportosítom és újracsoportosítom őket, hogy akkor melyikre is essen legközelebb a választásom, nem beszélve, hogy a könyvtári könyveimmel is haladni kell, szóval meglettünk volna további kötetek nélkül is, de egy olyan könyvbarát, mint amilyen én vagyok, nehezen mond le az útjába kerülő nagyszerű lehetőségekről.

Néha igazán lelkiismeret furdalásom van, amikor látom a kicsapongásaim termését, és bár igyekszem mindkettőnk (a párom és én) számára érdekfeszítő könyveket választani, a mérleg ritkán szokott egyensúlyban lenni. Amikor ezt szóvá teszem, a válasz mindig ugyanaz: neki is megvannak a saját hobbijai, és ő arra költ. Ilyen az én imádnivalóan engedékeny férjem.

2013. szeptember 9.

Marina Fiorato: A mandulaliget madonnája

Mivel még friss az élmény, próbálom megfogni a bennem kavargó érzéseket és gondolatokat a könyvvel kapcsolatban.  A Botticelli-titok után már volt elképzelésem, hogy mire lehet számítani az írónő tollából, bár nyilván minden könyvnek megvan a maga varázsa, sőt születésének a története. Nos ennek a könyvnek az ötlete egy karácsonyeste született, amikor az írónő és férje elfogyasztott pár pohár Amarettót. A férje elolvasta az üveg dobozának hátulján álló szöveget, amely a Disaronno eredetének legendáját meséli el, és azt mondta a feleségének, hogy „Ez lesz a következő könyved.” Mint látjuk Marina Fioratonak is tetszett az ötlet, és megszületett A mandulaliget madonnája.

A legenda szerint Bernardino Luini, a híres reneszánsz festő beleszeretett egy gyönyörű özvegybe (állítólag kocsmárosné). Feltehetőleg az özvegyről mintázta Szűz Mária alakját a saronnói templomban, 1525-ben. A nő mintegy hálaként feltalálta és szerelme zálogaként a festőnek ajándékozta az Amarettót.  
Eme legenda köré szőtte történetét Marina Fiorato, amikor kitalálta Simonetta alakját és a likőr születésének körülményeit, bár a könyv végén leszögezi, hogy az általa emlegetett Amarettónak semmi köze nincsen a Disaronno Originale italhoz, sem összetevőit, sem elkészítés módját illetően. Annak titka továbbra is a saronnói Reina család tulajdonában van.

2013. szeptember 3.

Szeptemberi megjelenések (II.)

A korábbi bejegyzésben elkezdett új megjelenések bemutatását folytatom, természetesen a teljesség igénye nélkül. Azt nem ígérhetem, hogy a következő hónapokban is hasonlóan hosszú bejegyzésekre számíthattok, de majd igyekezni fogok, addig is lássuk mi jön még szeptemberben.

Amin Maalouf francialibanoni szerző könyve a Taniosz sziklája már megjelent egyszer a kiadó gondozásában, 1996-ban, de most újra kiadják. Nekem nagyon tetszik ez a kék borító.
„A faluban, ahol születtem, a szikláknak nevük van. Hajó, Medvefej, Leshely, Fal, azután az Ikrek, amelyeket a Ghoul kebleinek is hívnak. A legnevezetesebb a Katonakő: régen itt álltak őrt, amikor a hadsereg a felkelőket üldözte; nincs ennél legendásabb és nagyobb tisztelettel övezett hely. Mégis, amikor gondolatban újra látom gyermekkorom tájait, egy másik szikla jelenik meg a szemem előtt. Fenséges ülőhely formájú, olyan mélyedéssel, amely mintha egy fenék helye volna, magas, mindkét oldalán könyöklő módjára lejtő, egyenes háttámlával… azt hiszem, ez az egyetlen, amely ember nevét viseli: Taniosz sziklája.”
Így kezdődik a libanoni származású Amin Maalouf Goncourt-díjas regénye, amely Libanon égbe nyúló, sziklás hegyei közé, a múlt század közepére, az egyiptomi pasa és a török szultán háborúzásának, az európai nagyhatalmak közel-keleti diplomáciai mesterkedéseinek az idejébe vezeti vissza az olvasót. Kicsoda Taniosz, ez a tizennyolc évesen már hófehér hajú, hányatott sorsú ifjú, akinek a nevét a szikla viseli, s akit a véletlen vagy a végzet egy különös legenda hősévé avat?
Megtudhatjuk Maalouf egyszerre idegfeszítően izgalmas és költőien szép művéből, amelyből nem hiányoznak a kalandregény és a romantikus szerelmi történet kellékei – véres csaták és még véresebb gyilkosságok, lángoló szenvedélyek és hideg fejjel kitervelt árulások, rejtélyek és misztikus fordulatok – sem, ám amely mégis jóval több ennél: egy különös világ különös tükre.
(Megjelenés: 2013. szeptember 06., Európa Könyvkiadó)


2013. szeptember 2.

Szeptemberi megjelenések (I.)

Azon elhatározásomat, hogy a szeptemberi, októberi megjelenésekről egy bejegyzésben írjak, azon nyomban feladtam, amikor elkezdtem feltérképezni a kínálatot. Mind tudjuk, hogy az évi könyvdömping az ünnepek előtt fog csúcsosodni, de úgy tűnik, hogy már a következő hónapban is sok új könyvvel ismerkedhetünk meg, új szerzőkkel, vagy régi szerzők új köteteivel. Annyi időm nem lenne, hogy az összes új megjelenést felsoroljam, de igyekeztem több műfajból szemezgetni, és persze elsősorban olyanokra figyeltem fel, amelyek az én érdeklődési körömbe is beleillenek.

Sokszor írtam már, hogy mennyire szeretem a General Press Kiadó könyveit, így a felsorolást most azokkal kezdem. Elizabeth Stroutnak már több könyve is megjelent a kiadó gondozásában. Az írónő a Kisvárosi életek című könyvével 2009-ben elnyerte a Pulitzer-díjat, A Burgess fiúk az utolsó regénye, amely angolul az idei év elején jelent meg. 
Jim és Bob Burgess testvérek. Évtizedek óta New Yorkban élnek, húguk Susan maradt egyedül szülővárosukba, a Maine állambeli Shirley Fallsban. Az elmúlt idők moccantlanságát dúlja szét Susan kamasz fia, Zach, amikor egy véres disznófejet gurít be ramadán idején a kisváros bevándorlók által alapított mecsetébe. Ezzel nemcsak saját sorsát robbantja ki a megszokott kerékvágásból, de anyja és két nagybátyja életét is gyökerestül megváltoztatja.
A Burgess fiúk visszatérnek a kisvárosba, egyszerre idézve fel a múltat és tapasztalva meg a jelent, amely egy alapjaiban más világot tár főhőseink elé, összezavarva mindent, amit véglegesnek, amit magukénak hittek.
(Megjelenés: 2013. szeptember 19., General Press Kiadó)