2014. január 23.

Julie James: A hamis partner

Mit tehet egy olvasni szerető ember, ha hosszú órákon át kénytelen egy vagonban zötykölődni, hogyha semmi érdekfeszítő látnivaló nem suhan el az ablak előtt, ha már kialudta a korai ébredést, ha túl van egy kiadós reggelin, és még kávéhoz is szerencséje volt, hallgatott zenét, játszott okos telefonon, de még így is órákra van a végállomástól? Elővesz egy könyvet és belefeledkezik. Nálam utazás közben csakis könnyed, szórakoztató olvasmány jöhet szóba, úgyhogy ezt a szokásomat ez alkalommal is megtartottam.

A kézitáskámból csábítóan kandikált elő A hamis partner. Mivel már hónapok óta ott rostokolt a polcon enyhén szólva is éppen ideje volt közelebbről megismerkedni vele. A korábban olvasott Julie James regény - A gyakorlat teszi a mesterkedőt -  igazán kellemes élményt nyújtott, úgyhogy nagyon reménykedtem, hogy az írónő ebben a regényében is tarja a szintet.  Nos, ez alkalommal sem csalódtam, sőt, odáig fajultak a dolgok, hogy nehéz eldöntenem, hogy a két regény közül melyik áll közelebb a szívemhez. 

A hamis partner is az igazságszolgáltatás berkeiben játszódik, de az írónő csavart egyet a menten. Ez alkalommal a tárgyalóterem ellentétes oldalán helyet foglaló szereplők kerülnek az események középpontjába, pontosabban egy államügyész és egy FBI-ügynök.

A harminckét éves Cameron Lynde helyettes államügyészként általában tudja mi a teendője, de amikor tőle szokatlan helyzetben találja magát, rájön, hogy már nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint korábban.  Egy chicagói szállodában Cameron szobájának szomszédságában egy igen heves érzelmeket kiváltó szerelmi hancúrozás gyilkossággal végződik, és ő lesz bizonyos az esemény egyedüli fültanúja. Együttműködése a hatóságokkal sajnos nem merül ki egy egyszerű tanúvallomással, mert igen gyorsan kiderül, hogy az ügyben egy politikus is érintett, és emiatt az FBI is bekapcsolódik a nyomozásba. Még ez is elviselhető lenne számára, mígnem színre lép a nyomozással megbízott FBI-ügynök. Ő nem más, mint Jack Pallas, akivel Cameronnak már volt szerencséje együtt dolgozni, de együttműködésük csúnya véget ért, és Jack azóta is az államügyésznőt okolja, hogy kis híján derékba tört a karrierje. Eme közös múltra való tekintettel egyikük sem repes az örömtől, hogy a sors ismét egymás útjába sodorta őket, de bármennyire is nem szívlelik egymást, kénytelenek félretenni nézeteltéréseiket, és az ügyre összpontosítani, míg kiderítik, hogy mi húzódik a háttérben.

Együttműködésükről nem mondható el, hogy súrlódásoktól mentes lenne, hiszen mindkettőjüknek megvannak a maguk sérelmei, úgyhogy amikor csak tehetik sértéseket, és gúnyos megjegyzéseket vágnak egymás fejéhez. Ettől függetlenül tisztában vannak, hogy a közöttük húzódó feszültség nem csupán korábbi összecsapásuk eredménye, hanem sokkal elemibb ösztönből ered, bár mindketten vonakodnak ezt beismerni.

A fölöttébb szemrevaló államügyésznő a maga százhatvan magasságát határozott fellépéssel és tíz centis sarkokkal igyekszik kompenzálni, de még így is csak Jack álláig ér. Azonban mindez csak fokozza csábító megjelenését. Eltelhetett három év korábbi találkozásuk óta, de hosszú gesztenyebarna haja és csillogó zöldeskék szeme nagyon is elevenen él Jack emlékezetében, sőt túlságosan is elevenen, ahhoz képest, hogy mit köszönhet neki.

Ugyanakkor lehet Jack hatalmaskodó, arrogáns, kiállhatatlan, félelmet keltő, szigorú, de attól még piszkosul jóképű hapsi marad. Nemének fölöttébb szemrevaló példánya, akinek magas, vékony, izmos alakja, sötét haja és ragadozó barna szeme bűnös gondolatokra csábít minden nőt, és ez alól a kísértés alól Cameron sem kivétel, függetlenül attól, hogy miként csapódott le az életében korábbi közös munkájuk fiaskója.

Nem csoda, hogy izzik körülöttük a levegő, és egyre növekszik a szexuális vonzerő, amit nem lehet a végtelenségig kordában tartani.

A regény romantikus része egy az egyben ott van a szeren, minden megtalálható benne, ami kívánatossá teszi, ugyanakkor a krimi szál egy kissé ellaposodik a háttérben, főleg, hogy korán fény derül a bűnös kilétére. Mi már csak azért izgulhatunk, hogy ki lesz a gyorsabb és az okosabb, a gyilkos vagy a morcos FBI-ügynök, aki bizony bármit hajlandó megtenni, hogy megvédje a koronatanúját.

A karakterek is szerethetőek. Cameron egy nagyon céltudatos, bátor nő, tudja, mit szeretne az élettől, helyén van az igazságérzete, képes kiállni magáért, ugyanakkor nem viszi túlzásba a keménykedést, és átengedi az irányítást, ha arra kerül a sor.  Hagyja magát megvédeni. Jack a szakma egyik legjobbja, határozott, olyannyira elkötelezett a munkája iránt, hogy ennek saját vágyait is alárendeli. Elejétől foga tisztában vagyunk azzal, hogy ő az alfa hím, aki mindig eléri azt, amit akar, türelmes, érzelmeit jéghideg tekintet mögé rejti, szigorúsága és eltökéltsége személyiségének velejárója. Átélt már néhány kellemetlen élményt, és nem igazán van gyenge pontja, na jó a könyv végére akad egy. Talán egy kicsit túl tökéletesek mindketten, de egy romantikus történetben még ez is elfogadható.

Imádtam a pörgős és humoros párbeszédeket, a megmosolyogtató monológokat, Cameron és Jack összecsapásait,  és azt, is, hogy nem csak a két főszereplő kapott reflektorfényt, hanem a mellékszereplők is belefolytak az eseményekbe; Cameron barátai, Jack társa, sőt a rendőrök is, aki Cameron védelmével voltak megbízva.

Összegezve: van a könyvben minden, ami kell, élvezetes karakterek, szexuális vonzalom, krimi, nyomozás, és itt-ott egy kis izgalom, sőt egy kis titok is, ami merőben más fénybe helyezi a múltban történteket. Ettől függetlenül a regény elsősorban a romantika kedvelőinek ajánlott, aki egy pörgős és izgalmas krimire vágyik, annak máshol kell keresgélnie, de ha valaki könnyed szórakozást remél, annak az élmény garantált.

A hamis partner egy sorozat első része, angolul hamarosan már öt kötet  lesz olvasható, reméljük, hogy a kiadó jóvoltából az összes eljut hozzánk is. Én minden esetre kíváncsi vagyok, hogy milyen újabb történeteket eszelt ki az írónő. Mivel rengeteg olvasatlan angol könyv várakozik a polcainkon, valószínű megvárom a fordításokat, és nem ugrom fejest az angol kötetek beszerzésébe, legalábbis egyelőre. Aki többet szeretne megtudni a sorozatról az szétnézhet az írónő weboldalán.

Összehasonlítva az általam elolvasott két Julie James kötetet, azt kell mondjam, hogy A hamis partner egy hajszállal humorosabb, a hangsúly egyértelműen a két főszereplő közötti romantikus kapcsolat alakulásán van, a krimi rész csak az ehhez szükséges hátteret szolgáltatja, éppen emiatt ez utóbbi egy kicsit lapos, és hát a regény vége igencsak kiszámítható. Ezzel szemben bár a humoros párbeszédek tekintetében  A gyakorlat teszi a mesterkedőt egy kissé lemarad, abban a történetben közelebbi kapcsolatba kerülünk a karakterek munkájával, és ezáltal jobban megismerjük őket, ugyanakkor bár a happy end megkérdőjelezhetetlen, azért lehet elmélkedni az események kimenetelét illetően.

A sorozat kötetei:
1. Something About You (2010) – A hamis partner (2013)
2. A Lot Like Love (2011)
3. About That Night (2012)
4. Love Irresistibly (2013)
5. It Happened One Wedding (várható megjelenés 2014 május)


Kiadó: Pioneer Books
A mű eredeti címe: Something About You
Szerző: Julie James
Fordító: Leyrer Ginda
Kiadás éve: 2012
Terjedelem: 342 oldal









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése