2014. április 9.

Egy kis áprilisi mustra

Gondolom, a kiadók többsége lázasan készülődik a két hét múlva, április 24-27. között a Millenárison megrendezésre kerülő XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Már megszokhattuk a bőséges kínálatot, sokan közülünk konkrét célokkal érkeznek majd, megvan a nagy gonddal összeállított lista, hogy hazafelé menet mely könyveket szeretnék a szatyrukban tudni, de vannak olyanok is, akik a pillanat hevében/kedvében döntenek. Nekem egyelőre nincsen listám, ha jól emlékszem a tavaly is alig 1-2 kötetet vettem, mostanában inkább kivárom a nagyobb akciókat, de ez nem jelenti azt, hogy nem néztem szét a hónapban megjelenő újdonságok között. Tudom, hogy már benne járunk áprilisban, de sosem késő tájékozódni a minket érdeklő könyvekről.

Ha valaki nem is olvasta, de talán látta Karen Blixen önéletrajzi ihletésű regényéből forgatott filmet, Robert Redford és Meryl Streep főszereplésével. Miután tavaly elolvastam az írónő néhány elbeszélését, ismét megnéztem a filmet, ami ugyanúgy tetszett, mint első látásra, és tudtam, hogy előbb-utóbb a könyvet is beszerzem. A regény egy új kiadása ebben a hónapban jelenik meg, ismét az Európa kiadó gondozásában.

Karen Blixen: Volt egy farmom Afrikában
1912 telén egy huszonhét éves dán úrilány eljegyezte magát svéd unokatestvérével, Bror Blixen báróval. Az egyik tanú Vilmos svéd királyi herceg volt, aki memoárjában így emlékezik a menyasszonyra: "Karcsú, jó alakú, okos szemű, dús gesztenyebarna hajú, bájos és elegáns fiatal nő…"
A házaspár egy kenyai birtokon telepedett le, ahol kávétermesztéssel akartak foglalkozni, ám Blixen báró szívesebben futott a gyarmat szépasszonyai után, és inkább szafarikat vezetett - így ismerkedett meg Széchenyi Zsigmond gróffal és Hemingwayjel.
Karen, a báróné eközben élete nagy, örök szerelmével, Afrikával ismerkedett - a hátborzongatóan gyönyörű afrikai tájjal, a "bennszülöttekkel", a kikuju, maszáj és szomáli emberekkel, kultúrákkal. És viharos, tragikus viszonyt folytatott egy szívrabló angollal, Denys Finch-Hattonnal.
Mindennek eredménye a dán irodalom e gyöngyszeme - meg egy felejthetetlen film, a Távol Afrikától, amelyben két színészzseni, Meryl Streep és Robert Redford játssza a főszerepeket.
Várható megjelenés: 2014. április 14., Európa Könyvkiadó

Amikor időnként végignézek a könyvespolcaink tartalmán, minden alkalommal megbeszélem magammal, hogy könyvtárunk állományának nagy részét az Európa kiadónál megjelent kötetek alkotják. Ebben a hónapban is sikerült néhány olyan kötettel előrukkolniuk, amelyek közül bármelyiket szívesen kézbe venném.
A Robert Merle sorozat egy számomra eddig ismeretlen kisregénnyel bővül, de érdeklődés szempontjából Arthur Phillips legújabb regénye sem marad le túlságosan mögötte, nem beszélve Patrick Ness könyvéről, amely hosszú hónapok óta szerepel az angol várólistámon.

Robert Merle: Utolsó nyár Primerolban
"...Másnap az állomás bougainvillea-bokra mellett vártam a tízórai Micheline-re, ami Tillie-t is elvitte. Hajadonfőtt, a legviseltesebb öltönyömben, kezemben a kis fekete bőrönddel egy voltam a mozgósítottak közül. A világos vonatfülkében halálos csendben ült a sok barnára sült, fényes, fekete hajú fiatalember. Nekem is szorítottak helyet. Lenyújtottam a kezem, Louve a peronon állva megcsókolta, gyönyörű szemében könnyek csillogtak. Elindultunk. Louve a kezemet szorongatva futott még pár lépésnyit. Aztán felharsant a Micheline furán vidám kürthangja, és eltűnt a bougainvillea lila virága.
Beléptem hát a történelem sűrűjébe" - ér véget (szakad félbe?) a szöveg, melyet Robert Merle több mint fél évszázadon keresztül titokban tartott, s amelyről, Merle legelső irodalmi alkotásáról tehát, sokmilliós olvasótábora így 2004-ben bekövetkezett haláláig mit sem tudhatott.
A megkapó atmoszférájú kisregény a háború, a német hadifogság poklából visszatekintő, irodalmi igényű visszaemlékezés a máris messzi múltba hulló utolsó békeév, 1939 baljóslatúságában is nagyszerű nyarára. A későbbi nagy Merle-regények alaphelyzete ez: a személyt pusztán eszközévé tárgyiasítani akaró történelem, és a vele való egyenlőtlen küzdelemben őrlődő - edződő? - ember meséje.
Várható megjelenés: 2014. április 13., Európa Kiadó

Arthur Phillips: Arthur tragédiája
Az Európa Könyvkiadó igazi szenzációval és egyben irodalmi csemegével ünnepli William Shakespeare születésének 450. évfordulóját:
Egy mindeddig publikálatlan Shakespeare-drámát adunk közre!
A darab régi, kiváló szerzőnk, Arthur Phillips közvetítésével került amerikai kiadója, a Random House tulajdonába. Phillipsnek nemcsak üzleti érdekei, de személyes élményei is fűződnek az Arthur tragédiájá-hoz, mely élményekről a maga megszokott, lebilincselő stílusában számol be a drámához írott előszavában.
Phillips Előszavát nemcsak terjedelme teszi a regényirodalom legjavához hasonlatossá, de megformáltsága is: olyan, mint egy ars poeticának is beillő apa-fiú-regény, mely egyben szerelmes regény is, és, igen: izgalmas krimi! Mert Phillips nemcsak azt meséli el, miképpen alakult a viszonya Shakespeare-rel, szüleivel és nővérével az évek során, de bepillantást enged az Arthur tragédiájá-nak hitelessége körüli izgalmas nyomozásba is, részletezve e nyomozásban betöltött saját szerepét.
És miközben így tesz, együtt gondolkodhatunk vele olyan kérdésekről, mint például: Mit jelent az, hogy "eredeti", és mit, hogy "hamisítvány"? Nem csupán közmegegyezés kérdése-e? És egyáltalán, miképpen állapítható meg egy több mint négyszáz éves szövegről, hogy melyik kategóriába soroljuk - különösen akkor, ha még abban sem vagyunk bizonyosak, valójában kit - vagy kiket - takar a "Shakespeare" szerzői név?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel kellett szembenézniük a Random House szerkesztőinek is, amikor a birtokukba került a kézirat, melyet az Európa Könyvkiadó - Phillips Előszavával együtt - Tótfalusi István kiváló fordításában ad közre.
Várható megjelenés: 2014. április 16., Európa Könyvkiadó

Patrick Ness: A daruasszony
"Te körülbelül hatvanöt százalék vagy, és azt hiszem, az én minimális elvárásom olyan hetven körül lehet - mondta a felesége, amikor elhagyta."
George Duncan negyvennyolc éves, elvált és végtelenül magányos, mivelhogy túl jóindulatú ahhoz, hogy igazán komolyan lehessen venni. Egy éjszaka éles, fülsértő hangra riad fel, és amikor elindul, hogy felkutassa a zaj forrását, egy nyíllal átlőtt szárnyú, óriás, fehér darut talál a kertjében. Nekigyürkőzik, kihúzza a daru szárnyából a nyílvesszőt, a madár elrepül - ám George-nak attól a naptól fogva új, mesés irányt vesz az élete. Megismerkedik Kumikóval, a titokzatos, kit tudja, honnan érkezett lánnyal, aki felforgat benne mindent, amit addig a valóságról, önmagáról vagy a szerelemről gondolt.
Kicsoda Kumiko?
És kicsoda George?
És végül, de nem utolsósorban: miféle megváltást várhat egy daru egy tűzhányótól?
A Káosz-trilógia vagy a Szólít a szörny Magyarországon is népszerű, számos díjjal kitüntetett szerzője ezúttal felnőtteknek szóló könyvet írt, amely egyszerre klasszikus komédia az életközépi válságról és misztikus mese. S mint a jó mesék általában, szép és kegyetlen...
Várható megjelenés: 2014. április 10., Európa Könyvkiadó

A történelem rajongói is találnak ebben a hónapban kedvükre való köteteket a kiadónál. Igazából mondhatjuk, hogy mindenkinek szólnak, akik szeretnének többet megtudni az egykori NDK lakosainak mindennapjairól a rettegett kelet-német titkosrendőrség uralta világban, vagy esetleg arra kíváncsiak miként kebelezte be a kommunizmus Kelet-Európa országait, és ezen országokban hova vezetett a szovjet befolyás. 

Anna Funder: Stasiország
"Hitler Harmadik Birodalmában egy Gestapo-ügynök jutott minden kétezer lakosra, Sztálin Szovjetuniójában egy KGB-ügynök minden ötezer-nyolcszázharminc lakosra. Az NDK-ban egy Stasi-tiszt vagy -besúgó jutott minden hatvanhárom lakosra. Az alkalmi besúgókat is beleszámítva ez az arány annyira magas, hogy egy besúgó jut minden hat és feledik állampolgárra."
Az 1966-ban született ausztrál írónő már az 1980-as években járt Kelet-Németországban, a kilencvenes években a Berlini Szabadegyetemen tanult, majd egy német tévéállomásnál dolgozott, amelynek az volt a feladata, hogy tájékoztassa a világot arról, mit tesz Németország az egyesülés után az Ossikért. Fundert leginkább a német titkosrendőrség - a Stasi - és a németség viszonya érdekelte: apróhirdetéseket adott fel, hogy megtalálja a hajdani besúgókat és áldozataikat.
Így született meg 2003-ra irodalmi riportázsa, a Stasiország. Ebben Funder az egykori NDK egyszerű polgárainak hétköznapjait, soha ki nem beszélt traumáit, sorstragédiáit mutatja be - a titkosrendőrség éber, mindent látó tekintete előtt zajló életüket. Személyes hangon, a kíváncsi idegen éleslátásával tárja elénk azt a hol rettenetes, hol a hihetetlenségig bizarr, hol pedig szimplán röhejes világot, amely a rendszerváltás után még húsz évvel is ott él az emberek reflexeiben.
A Stasiország több rangos irodalmi díjat nyert, köztük a legjobb történelmi nonfictionnek járó Samuel Johnson Prize-ot. Áradó mesélőkedve, pszichológiai éleslátása és fanyar humora megelőlegezi mindazt, ami az írónő 2011-es, első regényét - amely az Európánál Amivé lettünk címen jelent meg - oly nagyszerűvé teszi.
Várható megjelenés: 2014. április 22., Európa Könyvkiadó

Anne Applebaum: Vasfüggöny. Kelet-Európa megtörése 1944-1956
Anne Applebaum A Gulag története után most a vasfüggönyt veszi szemügyre. 1944-ben a Szovjetunió elkezdte a később "népi demokratikus" néven nevezett országok felszabadítását és lerohanását. A világháború végén kiderült, hogy a nyugati hatalmak nem képesek és nem hajlandók szembeszállni a szovjet birodalmi törekvésekkel. Kelet-Európa - ahogy ekkor elnevezték, hogy kevésbé sértse a Nyugat érzékenységét - sorsa megpecsételődött. A Vörös Hadsereg mellett azonnal megjelentek a szovjet titkosrendőrök és a moszkovita kommunista vezetők, és elkezdődött bő féltucat ország megtörése.
Hogyan jutottak hatalomra a kommunisták? Mit vontak azonnal az ellenőrzésük alá, és mit engedtek át ideiglenesen a (majdnem) szabadon választott más pártoknak? Mi történt az egyházzal és a civil társadalommal? Mi itt Közép-Európában - ahogy titokban neveztük magunkat a legsötétebb években is - még emlékszünk. De ha saját hazánk kommunista történelmével tisztában is vagyunk, a többi ország sorsa nagyon is gondolatébresztő lehet.
Anne Applebaum az ideiglenesen megnyílt orosz levéltárakból, az 1989-ben felszabadult országok titkosszolgálati iratanyagából vett ismeretek mellett memoárokat, emlékiratokat, történeti kutatásokat dolgoz fel, és személyes beszámolókat, mert sok még élő tanúval sikerült beszélnie.
Ha meg akarjuk érteni, miért alakul annyira nehezen a demokrácia a hajdani csatlósállamokban, íme, itt a könyv, amely megvilágítja.
Anne Applebaum: A Gulag története 2004-ben elnyerte a Pulitzer-díjat.
Applebaum a Yale egyetemen végzett, doktori képzést a London School of Economicsban kapott. A kilencvenes években Varsóban és Londonban élt újságíróként. A The Economist és a The Washington Post rovatvezetője volt. 2010-ben megkapta a Petőfi-díjat a Terror Háza Múzeumban, a díjjal a közép-kelet európai szabadság és demokrácia előmozdítására tett erőfeszítéseket ismerik el. 2013-ban felvette a lengyel állampolgárságot. Férje, Radosław Sikorski a lengyel külügyminiszter.
"Anne Applebaum olvasmányos műve a személyes tapasztalatokat hívja segítségül a szovjetizáció mindennapi tapasztalatainak bemutatására, bőséges önálló kutatás és az emlékezőkkel folytatott beszélgetések alapján." (Timothy Garton Ash)
Várható megjelenés: 2014. április 22., Európa Könyvkiadó

A múlt hónapban az Eljöttek Bagdadba című Agatha Christie, valamint egy korábbi Borisz Akunyin kötettel gyarapodott a könyvtárunk, de nálunk egyelőre egyik sorozat sem teljes, úgyhogy nyitottak vagyunk a további regények beszerzésére, amelyeket a kiadó készségesen a rendelkezésünkre is bocsát. Bár a négy kisregény (vagy inkább novella) Poirot főszereplésével ismerős lehet Christie rajongóinak, attól még szerezhetnek kellemes perceket, ahogy a sokunk által kedvelt Eraszt Fandorin unokájának, Nicholasnak az újabb kalandjai is. 

Agatha Christie: Gyilkosság a csendes házban
Négy kisregény Poirot főszereplésével: kell ennél több?
November ötödikén, Guy Fawkes éjszakáján meggyilkolnak egy fiatal nőt. A lövést a petárda- és tűzijátékzajban persze senki sem hallja.
A fegyverkezési miniszter vidéki kúriájából eltűnik a bombázó repülőgép tervrajza, de a gyanús szépasszonynak alibije van.
Sir Gervase Chevenix-Gore a világ közepének tartja magát. Miért lenne szüksége Poirot segítségére, és miért lesz öngyilkos, mielőtt a segítség megérkezne?
A harminckilenc éves szépasszony ötödik férjével pihen Rodosz szigetén, amikor megérkezik egy fiatal pár - az egérszerű feleség és szoborszépségű férje. Az indulatok egyre nagyobb hullámokat vernek...
Szerencsére Poirot most is mindent megold.
Várható megjelenés: 2014. április 09., Európa Könyvkiadó

Borisz Akunyin: Ajánlott olvasmányok
"Az angol történész újabb hihetetlen kalandjai Moszkvában" - ez lehetne az alcíme Akunyin újabb regényének. Mert a kalandok valóban lélegzetelállítóak, s miközben egy gyilkosságsorozat szálait bogozza, maga Nicholas - azaz most már Nyikolasz - Fandorin csak a misztikus szerencséjének köszönheti, hogy életben marad a mai Moszkva ép ésszel szinte felfoghatatlan, szövevényes világában...
Pedig Nyikolasz legszívesebben a történelemmel foglalkozna most is: szabad idejében egy számítógépes játékon dolgozik, melynek főhőse Mitridat, a zseniális kisfiú, aki megmenti II. Katalin cárnőt egy összeesküvéstől.
S ahogy azt megszokhattuk Akunyin regényeiben: a történelem varázslatosan megelevenedik: egyszer csak ott vagyunk a XVIII. században, a bővérű cárnő palotájában, majd a végtelen Oroszország útjain, ahol hősünk egy gyönyörű nemes hölggyel együtt menekül...
De a felsült összeesküvők bosszút forralnak, és ugyan mit tehetne ellenük egy kisgyerek, legyen bármilyen okos? Ám ekkor megjelenik Nyikolasz egyik őse, a nemes lelkű, de kemény öklű remete, Danyila Fondorin...
Az Ajánlott olvasmányok "A Magiszter Kalandjai" című sorozat második kötete - A cár könyvtára című regényben megismert Nicholas kalandjai folytatódnak benne, aki, ellentétben a nagyapjával, Eraszt Fandorinnal, csetlik-botlik az életben, többnyire nem érti, mi történik vele (meg hát az oroszokat tényleg nem könnyű megérteni), de csodálatos módon mégis mindig megtalálja a megoldást. Mert a maga hidegvérű angol módján azért Nyikolasz is zseniális és nemes lelkű: igazi hős!
Várható megjelnés: 2014. április 08., Európa Könyvkiadó

Más kiadók is kecsegtetnek érdekes könyvekkel, ezek közül az itt következő négy kötet egy-egy utazásra invitál. A különböző műfajok különböző korokba kalauzolnak: egy pikareszk regény dublini barangolásra hív; egy politikai-társadalmi szatíra a Ceauşescu-rezsim napjait eleveníti fel; egy nagyszabású kultúrtörténeti/társadalmi tabló visszarepít 1913-ba; egy másik pedig az Oszmán Birodalom korába. 

Enrique Vila-Matas: Dublineszk
"Hamarosan hatvanéves leszek. Két éve üldöz a halál jelenvalósága, közben pedig azzal foglalom el magam, hogy elnézem, mennyire rossz irányba tart a világ" - mondja Samuel Riba, a Dublineszk főhőse, egy igazi kultúrember, akinek élete egybeforrt az irodalommal. Most éppen felszámolja a könyvkiadóját, két éve innia se szabad, feleségével pedig reménytelennek tűnő küzdelmet folytatnak egykori szerelmük életben tartásáért. Riba egész nap a számítógép előtt ül, teljes elszigeteltségben fürkészi a nélküle zajló világ dolgait. Aztán egy nap hirtelen ötlete támad: el kellene menni Dublinba, a Bloomsdayre, végigjárni Joyce Ulyssesének nevezetes helyszíneit, és méltó pompával eltemetni Gutenberg aranykorát.
Vila-Matas könyve egyszerre intellektuális pikareszk és egy "érzelmes utazás" regénye - a dublini sikátorok és a Joyce- és Beckett-idézetek szövegfolyosói hol párhuzamosak, hol merőlegesek egymásra. Kizökken az idő és összemosódik a tér, ami drámai találkozásokat hoz Riba számára. Regénnyé formált története a melankólia fenségével és szívbemarkolóan őszinte iróniával pillant be létezésünk zsákutcáiba, "hátha valaki csak úgy megjelenik, az ember nem is álmodott róla..."
Várható megjelenés: 2014. április 18., Magvető Könyvkiadó

Daniel Bănulescu: Csókolom a segged, Szeretett Vezérünk!
Kevés könyv képes a közhelyeket kikerülve beszélni a diktatúrákról, Daniel Bănulescu azonban nemcsak jól teljesíti a feladatot, de a legjobb módszert választja a Ceauşescu-rezsim lefestéséhez: a nevetést. Politikai-társadalmi szatírájának titka, hogy a fantasztikumot, a paródiát, a groteszket és az abszurdot tökéletes arányban keveri a realizmussal.
Mesébe illő, mégis komor világ tárul elénk: Bukarest a politikai és egyben metafizikai összeesküvések városa, akárcsak egy 19. századi bűnregényben. Az állami ünnepségek, felvonulások, az emelvényről elharsogott szónoklatok, a kémek, a mindenható szekusok Bukarestjét mitikus alakok népesítik be...
Várható megjelenés: 2014. április 22., Scolar Kiadó

Florian Illies: 1913. Az évszázad nyara
1913: ez az a pillanat, amikor a korszak virága teljében van, az az év, amikor minden lehetségesnek tűnik. A ragyogó kezdetben azonban már felsejlik a hanyatlás. 1913-ban az irodalom, művészet és zene tudja már, hogy az emberiség elveszítette ártatlanságát. Az irodalom, művészet és zene a végletekig elmegy, mintha már nem is lenne holnap. Proust az eltűnt idő nyomába ered, Malevics négyzetet fest, Gottfried Benn beleszeret Else Lasker-Schülerbe, Kirchner megfesti a metropolis arcát, Stravinsky és Schönberg hallatlan botrányokat okoz, Essenben megnyitják az első Aldi-szupermarklet prototípusát, Milánóban az első Prada üzletet. Duchamp biciklikereket szerel egy hokedlire, egy 15 éves, Bertolt Brecht nevű tanuló egy augsburgi diáklap főszerkesztője lesz - Münchenben pedig egy Adolf Hitler nevű levelezőlap-festő akkurátus városképeit árusítja.
Florian Illies könyve lélegzetelállító képet rajzol arról a páratlan évről, amelyben a hosszú 19. század nekicsattan a rövid, háborúkkal és szélsőségekkel terhes 20. századnak, s a felfestett nagyszabású panorámával eleven jelenné varázsolja az 1913-as évet, a virágzás pillanatát és a hanyatlás nagymiséjét.
Várható megjelenés: megjelent, Park Könyvkiadó

Charles FitzRoy: A szultán Isztambulja napi öt kurusból
Paloták, mecsetek, kávéházak, fürdők - útikalauz a szultánok Isztambuljához.
Üdvözöljük az Oszmán Birodalom egzotikus fővárosában 1750-ben!
Isztambul a titkok városa. Látogassunk el a csodálatos palotákba és mecsetekbe, s ne hagyjuk ki a bizánci építészet és művészet fantasztikus emlékeit sem! Bejuthatunk a fényűző és szigorúan védett Topkapi Palotába. Vendégül látnak bennünket a helyiek, elvisznek luxusfürdőikbe, meghitt kávéházaikba. Alkudozhatunk a nyüzsgő bazárokban, vagy éppen a Boszporuszra utazhatunk. A szultán, a háreme és eunuchjai, kereskedők, kerengő dervisek, kendőbe burkolt asszonyok mind mind szereplői a csodálatos utazásnak, melyet a könyv segítségével tehetünk.
A kötet rendkívül szórakoztató, ugyanakkor hasznos és informatív. Olvasása közben észrevétlenül lopódzik be fejünkbe a kultúrtörténeti tudásanyag, a történelem "tapinthatóvá" válik.
Várható megjelenés: 2014. április 22., Scolar Könyvkiadó

A romantikus irodalom is számos újdonsággal jelentkezik ebben a hónapban, de itt csak az a három szerepel, amelyek előbb-utóbb a polcomon kötnek ki. A Bűbájoló történet első kötetét (Tünékeny illúziók) tavaly nyáron a könyvhéten vettem meg, sajnos még nem jutottam oda, hogy el is olvassam. Talán most, hogy érkezik a második kötet összekapom magam, akárcsak Brenda Joyce Halálos sorozatával, amelynek jön a 9. kötete, de én egyelőre csak a hetediknél tartok.  Shannon Hale regényének azért örülök, mert régóta szemezgetek az angol kiadással, de addig-addig halogattam ezt is, hogy most már magyarul is olvasható lesz. 

Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj – Bűbájoló történet 2.
1815 - Miután Napóleont megfosztották trónjától és Elba szigetére száműzték, már a brit alattvalóknak is biztonságos a kontinensre utazniuk. A friss házas Jane és Vincent elfogadja a férfi régi barátjának és kollégájának meghívását. Monsieur Chastainnél és családjánál szállnak meg a festői belga kisvárosban, Binchében. Miközben a két férfi az új bűbájolási technikákkal ismerteti meg egymást, Jane csak elméletben fejlesztheti tovább legújabb ötletét, mert állapota egy ideig nem teszi lehetővé, hogy tényleges bűbájolást végezzen, pedig mielőbb szeretné kipróbálni, lehetséges-e üvegbe zárni, s ily módon raktározni és szállítani a bűbájt. A kellemesen csordogáló napok nyugalmát riasztó hír zavarja meg: Napóleon visszatért! Partra szállt Franciaországban, és már Belgium felé tart. Vincent azonnal haza akarja küldeni a feleségét, azt viszont nem hajlandó elárulni, hogy ő miért akar mindenáron maradni. Ám Jane-nek hamarosan nem csak amiatt kell aggódnia, hogy kettejük között megrendült a bizalom: francia katonák szállják meg a házat, és elhurcolják Vincentet. 
Várható megjelenés: 2014. április 11., IPC Könyvek

Brenda Joyce: Halálos esküvések (Francesca Cahill estei 9.)
Csapdába estem! – döbben rá Francesca Cahill egy kihalt és sötét galériában, amelynek az ajtaja hirtelen becsapódik a háta mögött. Fel nem foghatja, hogy lehetett ilyen óvatlan, hiszen tapasztalt magánnyomozó. És éppen most csalták ide, amikor néhány óra múlva feleségül kellene mennie élete nagy szerelméhez, Calder Harthoz. Névtelen levélben értesítették, hogy itt van az az ellopott festmény, amely a New York-i elit köreiben hatalmas botrányt kavarna, ha nyilvánosan kiállítanák. A kompromittáló kép ugyanis egy meztelen nőt ábrázol, aki nem más, mint ő maga. Ki kell jutnia a galériából, hogy egyszer s mindenkorra véget vessen annak a macska-egér játéknak, amelyet ismeretlen rosszakarója játszik vele. Ám Francescának hamarosan arra is rá kell döbbennie, hogy nevenincs ellensége nemcsak a jó hírét akarja tönkretenni, hanem egyenesen az életére tör…
Várható megjelenés: 2014. április 08., Harlequin

Shannon Hale: Austenland. Vakáció Mr. Darcyval
Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.
Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, vakációt egy angliai üdülőhelyre amelyet Austen mániás nőknek találtak ki, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.
Vajon ez az alámerülés, egya hamis austeni világban tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról ezt a megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?
Ez a történet magával ragadó, elbűvölő, és csupa empátia. Autentikus könyvével Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.
Várható megjelenés: 2014. április 22., Könyvmolyképző Kiadó

A múlt hónapban megjelent Tolvajok tele után a Fumax kiadó ismét egy olyan kötettel rukkol elő, amelyre a fantasy rajongók mindenképpen felkapják a fejüket. Hogy tényleg felveszi a versenyt a Gyűrűk ura és a Trónok harca gigászokkal, csak akkor fog kiderülni, ha mi is elolvassuk. 

Anthony Ryan: A vér éneke (Hollóárnyék trilógia 1.)
Anthony Ryan debütáló regényéről lehetetlen nem legekben beszélni. A kezdő írónak csak e-bookban sikerült megjelentetnie regényét, de már ott is olyan kiemelkedő fogyást ért el és olyan szuperlatívuszos értékeléseket kapott, hogy gyorsan felfigyelt rá a Penguin kiadó egyik leányvállalata. Eddig közel 20 országban keltek el a kiadási jogok. Az Amazonon és a világ legnagyobb könyves közösségi oldalán, a Goodreadsen jelenleg minden idők legjobb epikus fantasyjének számít, megelőzve a Trónok harcát és a Gyűrűk urát is!
Vaelin Al Sorna apja legfőbb hadúr az Egységes Királyság uralkodójának szolgálatában. Mindössze tízéves fiát magára hagyja a Hatodik Rend kolostorának vasrácsos kapujánál. A Rendben árva gyermek módjára nevelkedő és jogos örökségétől megfosztott fiú meggyűlöli apját.
A rendtestvérek Vaelint és társait kegyetlen kiképzésnek vetik alá, ahol a sikertelenség következménye sokszor a halál. Megtanulnak viszont lovakkal bánni, kardpengét kovácsolni, életben maradni a vadonban, és nem utolsósorban embert ölni. Társául egy taszító küllemű, ám annál vérszomjasabb kutya és egy meglehetősen szeszélyes természetű ló szegődik, aki hősünket tűri meg legkevésbé a hátán.
Ekkor kezd el munkálni benne a vér éneke, egyfajta különleges képesség, amely segíti és vezérli útja során.
Miután kiképzése véget ér, a hírnevet és rengeteg sebet szerzett fiú a király befolyásának hálójába kerül, Hite és lelkiismerete ellenére, képességei végső határát feszegetve. Az őrült vagy lángész Janus király által kirobbantott igazságtalan háborúban tipródva Vaelin próbál az őt övező gyűlölet ellenére minél többeket megóvni, függetlenül attól, melyik oldalon állnak. Uralkodója hódítani küldte, de számol-e a háttérben munkálkodó erőkkel és Vaelin igazi céljaival?
Várható megjelenés: 2014. április 15., Fumax 

A nevem Bond. James Bond. Ian Fleming az 1950-es években keltette életre a kémvilág halhatatlan 007-es ügynökét. A Casino Royale sikerét követően Fleming megvásárolt egy kis könyvkiadót, a Gildrose Publications-t (1999-ben Ian Fleming Publications-re változtatták nevüket), amely kizárólag az ő könyveit jelentette meg. Fleming 1964-es halálát követően számos szerző kapott felkérést/engedélyt a kiadótól Bond regény megírására, úgyhogy a Fleming regényekkel egyetemben mára 38-ra növekedett a hivatalos Bond regények száma. A harmincnyolcadik nem más, mint a 2013-ban William Boyd által kitalált történet, ami a XXI. Század kiadó jóvoltából hamarosan magyarul is elérhető lesz.  

William Boyd: Solo – Az új James Bond regény
1969-et írunk, és James Bond, a 007-es ügynök éppen a 44. születésnapját ünnepli, amikor a titkosszolgálat vezetője magához rendeli, és megbízza egy furcsa feladattal. Egy kis nyugat-afrikai országot, Zanzarimot véres polgárháború szakított ketté, és M azzal bízza meg Bondot, hogy verje le a felkelést. 
Afrikába érkezve kezdetét veszi egy lázas tempójú kaland, amiben Bond felfedi a háború mögött álló valós erőket és rájön, hogy a helyzet minden, csak nem egyértelmű. Bond darabonként rakja össze a képet, és kiderül, mi a véres konfliktus valódi oka, egy olyan szövevényes összeesküvés, ami messzebbre és magasabbra mutat, mint álmodni merte volna.
A regény olyan kalandra viszi olvasóját, ami a nyugat-afrikai hadszíntértől a londoni és washingtoni titkosszolgálatok irodáiig számos helyszínen zajlik. Cselekménye az első oldalon ragadja meg az embert és nem ereszti. Hihetetlen fordulatok, hajmeresztő szituációk, és a hatalom hiteles ábrázolása - ez a Szóló, a James Bond-életmű legújabb, lenyűgöző darabja. 
William Boyd, akinek munkásságát számos irodalmi díjjal ismerték el, hűen követi az Ian Fleming által teremtett Bond-hagyományt, de hőse sötétebb, komorabb és egyben érettebb is. A legújabb Bond-regény megjelenése után hosszú ideig szerepelt a népszerűségi listák élén, 2013-ban Angliában a National Book Awardsra jelölték, és mind a rajongók, mind a kritikusok nagyon kedvezően fogadták.
"William Boyd James Bond-regénye, ha lehet, még Ian Fleming néhány eredetijét is felülmúlja." -- The Observer"William Boyd James Bond-regénye, ha lehet, még Ian Fleming néhány eredetijét is felülmúlja." -- The Observer
Várható megjelenés: 2014. április 22., XXI. Század Kiadó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése