2014. augusztus 21.

A nyár néhány újdonsága és várható megjelenések

Az utóbbi hetekben nem sok időm jutott a blogomra, és mivel a várható megjelenésekkel is régen jelentkeztem, így most ezeket térképeztem fel, egy-két nyári újdonsággal egyetemben, amelyek az uborkaszezon idején is felkeltették a figyelmem. Nem kis meglepetésemre igen terebélyes listát sikerült összegyűjteni, úgy tűnik ismét kezd beindulni az év második felére jellemző nagyüzem.

Számomra a kora ősz egyik leginkább várt újdonsága Sophie Hannah regénye, A monogramos gyilkosságok, amelyben hosszú évtizedek után ismét találkozhatunk Agatha Christie belga detektívjével. A hírek szerint Christie örökösei erre az egy regényre adtak engedélyt (aztán ki tudja), és alapos megfontolás után esett a választásuk Sophie Hannahra. Az írónő néhány regénye magyarul is megjelent, én egyiket sem olvastam, de Hercule Poirot új esetét semmi pénzért nem hagynám ki. Gondolom, minden Christie meg Poirot rajongó ugyanígy van ezzel.

Sophie Hannah: A monogramos gyilkosságok. 
Hercule Poirot új esete
Poirot visszatér!
1929. február 7-én három holttestet találnak a Bloxham Szálló három emeletén. Két nő és egy férfi vesztette életét a luxushotelben, és mindhármuk szájában monogramos mandzsettagomb lapul. A Scotland Yard ifjú felügyelője, Edward Catchpool kapja meg az ügyet, amely korántsem ígérkezik könnyűnek. Nagy szerencséjére a szomszédjába költözött egy nagy bajszú, köpcös kis belga. Poirot szívesen segít az érthetetlen bűnügy felgöngyölítésében, amiben kulcsszerepet játszik egy cselédlány, egy lelkész özvegye és a negyedik mandzsettagomb.
Sophie Hannah igazán nagy kihívást jelentő új esettel lepte meg a világ leghíresebb belgáját.
Várható megjelenés: 2014. szeptember 09. Európa Kiadó

És hogy ne maradjunk eredeti Christie élmény nélkül sem, az Európa kiadó gondolt egyet és ahogy a rövidke fülszövegből is megtudhatjuk egy kötetbe szerkesztette a Miss Marple-novellákat. Én ennek már csak azért is örülök, mert Poirot nyomozásaival ellentétben jóval kevesebb Miss Marple történet található a könyvespolcunkon, így aztán egy kötettel pótolni lehet a hiányosságokat.

Agatha Christie: Miss Marple
Ilyen kötetet soha még magyar Christie-olvasó nem tartott a kezében: itt van mind a húsz Miss Marple-novella egyben.
Miss Marple, az éles szemű és eszű vénkisasszony első pillantásra szelíd, porcelánkék szemű, kötögető idős hölgynek tűnik. De ha valaki gonosztettre ragadtatná magát, jól teszi, ha előtte körülnéz: nincs-e ott a környéken egy ártalmatlan külsejű, ősz hajú néni. Bár még ennyi elővigyázat is kevés: ha csak elmesélik Miss Marple-nek a megoldhatatlan bűnügyet, ő kibogozza.
Húsz novella, húsz bűnügy, húsz könnyű ujjgyakorlat a világ leghíresebb detektívjének, sokórányi felhőtlen szórakozás a vénkisasszony rajongóinak.
Várható megjelenés: 2014. szeptember 09. Európa Kiadó

A nővérem nagy rajongója David Baldacci könyveinek, és ezek közül is a King és Maxwell páros nyomozásai a kedvencei, úgyhogy mindig résen vagyok, hogyha az író egy-egy újabb regénye megjelenik magyarul tájékoztatni tudjam róla. Hab a tortán, hogy a nemsokára megjelenő regény főszereplői ismét King és Maxwell, ez a sorozat hatodik darabja, és egyben az utolsó a sorban. Aki szereti az író könyveit, vagy nyomon követi a munkásságát, az tudja, hogy a fent említetten kívül számos más sorozata van a szerzőnek, így ennek fényében kérdéses, hogy mikor lesz ismét szerencsénk a kedvelt pároshoz. Két regényt én is olvastam a sorozatból, jó volt mindkettő, tele izgalommal és feszültséggel, egy még várakozik a polcon, remélem előbb-utóbb arra is sort kerítek.

David Baldacci: King és Maxwell
Ez itt Amerika. Amikor melegszik a helyzet, a szabadság felülír minden mást. David Baldacci eddigi legmeglepőbb és legveszélyesebb megbízatására küldi Sean Kinget és Michelle Maxwellt, öt korábbi regényének főhősét. A titkosszolgálati ügynökből lett magánnyomozók különös körülmények között megismerkednek egy kamasz fiúval, akinek az apja bevetés közben életét vesztette Afganisztánban. Tyler kisvártatva kapcsolatba lép velük, hogy megbízza őket az igazság kiderítésével. Balsejtelmek gyötrik, és nem hisz a hivatalos szerveknek, akik azt közölték vele, hogy apja temetésén nem lesz koporsó, mivel nem maradt belőle annyi, amennyit beletehetnének. Tyler azt azonban elhallgatja, hogy gondosan megszövegezett e-mailben kódolt üzenetet kapott az apjától... az állítólagos halála után. Sean és Michelle nekilátnak, hogy felderítsék a rejtélyt, hamar kiderül azonban, hogy megint nagyszabású, bonyolult ügybe keveredtek, amelynek szálai a hatalom legmagasabb szintjére vezetnek. Minél mélyebbre ásnak, annál sötétebb üzelmek sejlenek föl előttük. És csakugyan életben lehet Tyler apja? Mi volt vajon küldetésének igazi célja? Lehet, hogy Tyler a következő célpont? Nyomozásuk során sokan és többször is kockára teszik az életüket, és nem mindenki olyan szerencsés, hogy megússza. A világ egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjének regényei sorra a bestsellerlisták elejére kerülnek, és negyvenöt nyelven, nyolcvan országban több mint száztízmillió példányban keltek el.
Várható megjelenés: 2014. szeptember 08., Európa Könyvkiadó

Az Agave kiadó ebben a hónapban további két Georges Simenon regénnyel örvendeztet meg, az egyikben Maigretnek szurkolhatunk, a másik meg a szerző roman-durs sorozatához tartozik. 

Georges Simenon: Maigret és a furcsa idegen
Az Interpol értesíti a francia rendőrséget, hogy Párizs felé tart a hírhedt nemzetközi csaló, akit mindenki csak úgy ismer: Pietr, a lett. Maigret a pályaudvaron várja, ahová a bűnöző az Északi Csillag expresszen érkezik. Ám amikor a gyanúsított elhajt a Majestic hotel felé, a vonaton felfedezik vele tökéletesen megegyező hasonmásának holttestét. Pietr találkozik Mortimer-Livingston amerikai milliárdossal, a felügyelőt pedig Fécamp tengerparti városába szólítja a halott utáni nyomozás ahol ismét megpillantja a pályaudvaron látott férfit. Maigret egy szegényes párizsi hotelig követi a lettet. Vagy a hasonmását? Két személyiséget fedez fel benne: a palotákhoz szokott világfit és a nyomortanyák lakóját. A felügyelő és gyanúsítottja között macska-egér játék veszi kezdetét, amely egyre kíméletlenebbé válik, és Maigret-nek hamarosan személyes indítéka is akad, hogy kézre kerítse a bűnözőt.
Ez Simenon első regénye, amelyben felbukkan Maigret felügyelő, és ezzel kezdetét veszi egy több mint száz történetből álló sorozat.
Várható megjelenés. 2014. augusztus 21., Agave Könyvek

Georges Simenon: A gyilkos
Hans Kuperus kisvárosi orvos Frízföldön. Békés, rendezett életét egy névtelen levél dúlja föl: Alice, a felesége megcsalja, ráadásul éppen azzal a léha arisztokratával, Schutter ügyvéddel, akit nemrég választottak meg Kuperus helyett a helyi Biliárdakadémia elnökének.
Amikor Alice és Schutter eltűnik, mindenki részvéttel fordul a doktor felé. Ám hamarosan két holttest kerül elő egy csatorna mélyéről. A kettős gyilkosság megrázza a városkát: se nyom, se gyanúsított, se bizonyíték...
Kuperus megpróbál tovább élni, mintha mi sem történt volna. Látogatja a betegeit, eljár biliárdozni barátaival az Onder de Linden kávézóba, esténként felbont egy üveg burgundit, ám amikor szeretőjévé teszi a szobalányát, szájára veszi a város.
Az egyre fullasztóbb légkörben saját magát szorítja sarokba a gyilkos, akit már az sem érdekel, hogy elárulja önmagát...
Várható megjelenés: 2014. augusztus 26., Agave Könyvek

Már megszokhattuk, hogy érdemes odafigyelni a Fumax kiadó újdonságaira, engem most kettő ragadott meg, egy furcsa kislányról szóló ifjúsági regény, és egy sci-fi, amelynek főszereplője (ha hinni lehet a számos ajánlásnak) egy igazi MacGyver, aki a Marson ragadt, mások szerint egy modern Robinson Crusoe, van inkább mindkettő. 

Rob Reger, Jessica Gruner: Emily the Strange: Különös Különcségek
Emily, a különc:
13 éves. Képes átlátni rajtad, ha úgy tartja kedve. De valószínűbb, hogy inkább négy fekete macskájával kóricál; vagy furcsa gyomkertjét gondozza; vagy csínytevéssel behódolásra készteti a szomszédokat; vagy régóta halott ősöket keres fel egy jégkrémpálcikából és gitárhúrból álló szerkezettel.
Olvasd el, ha mered!
Emily egy…
1. Őrült tudós
2. Macskaimádó
3. Freskófestő
4. Gólemépítő
5. Virtuóz-béndzsa gitáros
6. Boszorkányos gördeszkás
7. Csalafinta bajkeverő
8. Kopogószellem-idomár
9. Rejtélymegoldó
10. Mesteri csínytevő
11. Borzasztó húzó-halasztó
12. Boldog magánzó
13. Különleges személyiség
…és most már kettő van belőle.
Várható megjelnés: 2014. augusztus vége/szeptember, Fumax Kiadó

Andy Weir: A marsi
Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg. 
Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne. 
Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg emberi tényező. 
De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a számtalan leküzdhetetlennek tűnő akadállyal szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez? 
Várható megjelenés: 2014. szeptember 25, Fumax Kiadó

Ha van kiadó amely valósággal ontja magából a regényeket, az a Könyvmolyképző kiadó. Képtelenség nyomon követni a rengeteg újdonságot, ami a kiadónál napvilágot lát, legyen az sorozat darab, vagy magában álló történet, nem beszélve az anyagiakról, ha szeretnénk beszerezni a szimpatikusakat. De azért néha én is elcsábulok, úgyhogy akad itthon jó pár olvasásra váró könyvmolyképzős kötet, persze még több a kívánságlistán, hogy talán majd egyszer..., és ezekhez most Sarah Dessen könyves is csatlakozik. 

Sarah Dessen: Álom két keréken
Mióta a szülei elváltak, Auden képtelen aludni. Olyan rutint alakított ki, aminek a segítségével átvészeli az éjszakákat. De amikor úgy dönt, hogy a nyarat a tengerparton tölti apjával és új családjával, megpróbál felhagyni régi életmódjával.
A nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nem csak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyáréjszakákon szinte bármi megtörténhet
Várható megjelenés: 2014. szeptember 12., Könyvmolyképző Kiadó

A nyári olvasmányaim a krimi, a sci-fi, a romantikus és ifjúsági regények műfajából kerültek ki messze elkerülve a vaskos történelmi regényeket. Philippa Gregory regényt évek óta nem olvastam, igazából nem is vettem, mert még mindig akad olyan a polcon, ami olvasásra vár, de megtörténhet, hogy ez a legújabb megelőzi őket.

Philippa Gregory: A királycsináló lánya
Kémek, átkok és méregkeverés... Romantikus történelmi regény egy hercegnőről, aki 500 évvel ezelőtt kezébe akarta venni a sorsát.
A királyi regények koronázatlan királynőjének új regénye IV. Edward angol király udvarába, a Rózsák háborújának idejébe, az összeesküvések, a szerelemért és hatalomért folyó élet-halál küzdelmek világába repít, amelyben megelevenednek a történelem elfeledett alakjai.
A másik Boleyn lány után A királycsináló lánya Philippa Gregory első "nővérregénye", amely két rendkívüli fiatal nő sorsát kíséri nyomon. A regény hősnői a 15. századi Anglia legbefolyásosabb főurának, Warwick grófjának leányai. A mérhetetlen hatalma, ismertsége és vagyona révén az angol politikát könnyedén manipuláló Richard Neville "a királycsináló"-ként vonult be a történelembe. Fiúörököse nem lévén, lányait, Anne-t és Isabelt teszi meg politikai játszmái gyalogjainak, ám a gyalogokból csakhamar befolyásos játékosok válnak...
Anne elragadó kislányként kerül IV. Edward udvarába, ahol növekvő aggodalommal és elkeseredéssel szemléli apja háborúját korábbi barátai ellen. A tizennégy évesen asszonnyá váló fiatal lány hamarosan elveszti férjét és édesapját is, míg anyja egy menedékhelyen tölti napjait, nővére pedig az ellenség házastársa. Anne számára csak egy kiút van kétségbeejtő helyzetéből: hozzámegy Richardhoz, Gloucester hercegéhez, döntéséért azonban komoly árat kell fizetnie...
Várható megjelenés: 2014. szeptember 15., Libri Könyvkiadó

A következő regény csak annyiból tekinthető újdonságnak, hogy új borítóval és új kiadónál jelenik meg. Nekem a cartaphilus kiadás van meg, a kék borítós Hermann Hesse egy akvarelljével,  de amiért bekerült a válogatásba, hogy ez az egyik kedvenc regényem, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Tizenöt évvel ezelőtt olvastam először, egy kölcsönkapott példányt, de nem kellett sok idő, hogy beszerezzek egy sajátot. Ha van könyv, ami igazán hatással volt rám, az Hesse eme regénye. Imádtam. Szerelmes voltam a könyvbe, a történetbe, a nyelvezetébe, a szereplőkbe. Azóta többször újraolvastam, és minden alkalommal nyújt valami újat.

Hermann Hesse: Narziss és Goldmund
„Vagy élsz, szabadon, csapongó érzékekkel, teleszívod magad az ősi Éva-anya mellén, akad akkor néhány felséges öröm, de nincs oltalom a mulandóság ellen; élsz, akár gomba az erdőn, amely ma szép színekben pöffeszkedik, de holnapra elrohad. Vagy védekezel, magadra zárod a műhelyajtót, hogy illanó életednek emlékművet emelj – de akkor lemondás az élet, és nem vagy más, csak faragókés, igaz, a halhatatlanság szolgálatában, de kiszáradsz, elvész a szabadságod, el az élet minden öröme, teljessége.”
Két életút, két életcél, két életfelfogás – egymást vonzó és taszító pólusok, éppen, mint szenvedélyeit megélő Goldmund és az aszkéta paptanár, Narziss története. Narziss a szellem embere, míg Goldmund élete során a művészi ideált, az érzelmek kifejezésének módját keresi. Szerelmi kalandokon, gyilkosságokon, a pestis sújtotta vidékek halálélményein keresztül vezet az út önmaga megismeréséhez, tehetségének kibontakozásához, tanítómestere, Narziss pedig nem hagyja magára. Sosem engedik, nem engedhetik el a másikat, hiszen, ahogy Herman Hesse írja a mű egyik előszótervezetében: „Vonzzák, elbűvölik, meghódítják, megismerik, a végsőkig fokozzák vagy megsemmisítik egymást. Ez történik mindig, ha férfi és női princípium, lelkiismeret és ártatlanság, szellem és természet tiszta formában találkozik és néz szembe egymással.”
Herman Hesse a következőképpen összegzi Bruno fiának a szerzetes Narziss és a képfaragó Goldmund középkori kulisszák között játszódó történetének legfontosabb gondolatát 1928. december 27-én kelt levelében: „Az ember a régi, szemléletes és szép elképzelés szerint testből, lélekből és szellemből áll. Ezen alkotóelemek közül kettőt többnyire összekötnek egymással, a harmadikat pedig elhanyagolják. Így tagadta és hanyagolta el a testet a kereszténység a szellem és lélek összefonódása révén. Ezzel szemben korunk eltúlozza a test és az értelem kultúráját – mindkettőt a lélek kárára. A művészet azonban éppen hogy a lélek birodalma, lélekkel áthatott, kifinomult érzékiség, és messze az érzékin túlra törekszik.”
Várható megjelenés: 2014. szeptember 01., Helikon Kiadó

A fenti tíz kötet nyilván csak csepp a várható megjelenések tengerében, de ők kerültek a látókörömbe, akárcsak azok a már megjelent kötetek, amelyekkel folytatom a bejegyzést. Ezek mind a nyár termései, napokkal/hetekkel ezelőtt jelentek meg, és remélem előbb-utóbb mindeniket sikerül elolvasni.

Annak ellenére, hogy van még két olvasatlan Julia Quinn regény a könyvespolcomon,  a Micsoda éjszaka és a Lent délen, édes, az új megjelenéseknek nagyon is örültem. Az olvasott Quinn kötetek közül egyértelműen a Bridgerton családról szóló regények a kedvenceim, így aztán nagy érdeklődéssel fogom kézbe venni a második epilógusokat tartalmazó kötetet. A Smythe-Smith lányokról szóló sorozat első kötete, a Mint a mennyben, egy kicsit csalódás volt számomra, de lehet, hogy csak rosszkor olvastam, vagy a fordító nem volt a helyzet magaslatán és azért nem tudtam élvezni a történetet, de ez távolról sem jelenti azt, hogy kihagyom a sorozat további köteteit, jelen esetben a harmadikat a sorban.

Julia Quinn: És boldogan éltek. A Bridgerton család 9.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy történelmi romantikus regényeket jegyző írónő, aki megalkotott egy családot...
Illetve nem csak egy családot. Nyolc testvért, számos sógort, sógornőt, vőt, menyet, fiút, lányt, unokahúgokat, unokanővéreket, unokaöcsöket, unokabátyokat (nem is szólva egy túlsúlyos corgi kutyáról), plusz egy ellenállhatatlan matriarchát, aki mindannyiukkal felér... Ők a Bridgerton család: nem is család, inkább elemi erő. Az olvasók nyolc könyvön át nevettek, sírtak, szerették őket. De többet akartak. 
Ezért az olvasók azt kérdezték a szerzőtől: Mi történt azután? Simon elolvassa apja leveleit?
Francescának és Michaelnek végre lesz gyermeke? Ki nyeri a Pall Mall-visszavágót?
A "Vége" tényleg a történet végét jelenti?
Ebben a kötetben Julia Quinn nyolc érdekes, mulatságos, szívmelengető "második epilógust" írt, és egy bónusz történetet nem másról, mint magáról a bölcs és szellemes matriarcháról, Violet Bridgertonról. Ismerjék meg újra a Bridgerton család tagjait... Mi történt velük?
Gabo Könyvkiadó

Julia Quinn: Egy csók … és minden más
Az úr a hölgyről: tudálékos, bosszantó nőszemély.
Hugh Prentice-nek sosem volt türelme a teátrális nőkhöz, és ha Lady Sarah Pleinsworth valaha tudta is, mit jelent a szerény és visszahúzódó, mint pozitív női tulajdonság, e becses magatartás gyakorlásáról minden jel szerint elég régen lemondott. Az sem számítana, ha Hugh időközben megszokná olyannak, amilyen, és elnézné neki ezen súlyos hiányosságát. A briliáns matematikusnak ugyanis egy esztelen párbaj következtében megsérült a lába, és emiatt nem tud futni, lovagolni és keringőzni sem. Soha nem udvarolhatna egy olyan hölgynek, mint Sarah, arról pedig végképp nem álmodhatna, hogy feleségül veszi.
A hölgy az úrról: egészen egyszerűen őrült.
Sarah sosem bocsátotta meg Hugh-nak a három évvel korábban vívott párbajt, amelynek következtében unokabátyja száműzetésbe kényszerült, amivel kis híján az egész családot tönkretette. Az sem számítana, ha meg tudná bocsátani neki ezt. Nem a sérült járása miatt képtelen elviselni a társaságát, a személyiségét tartja abszolút kiállhatatlannak. Ám amikor kénytelenek egy hetet egymás társaságában tölteni, mindketten rájönnek, hogy az első benyomás nem mindig megbízható. És amikor egy csókból kettő lesz, és három és négy, a matematikus elveszti kiváló számolási képességét, a hölgy pedig életében először nem talál szavakat.
Gabo Könyvkiadó

Egy időben elég sok Nora Roberts regényt olvastam, és kifejezetten élveztem őket, aztán valahogy elmaradtak, csak tudomásul vettem az új megjelenéseket, de az ezernyi másik olvasnivaló mellett háttérbe szorultak. A legújabb, ami magyarul olvasható eléggé felkeltette az érdeklődésemet ahhoz, hogy felmelegítsem az ismeretségem az írónő stílusával.

Nora Roberts: Az Oromház rejtélye
Whiskey Beach csodálatos tengerpartja minden évben rengeteg turistát vonz a környékre. A hely legjellegzetesebb épülete a part egyik sziklájára épült Oromház, amely már nemzedékek óta a Landon család otthona.
Eli Landon, a sikeres ügyvéd ugyan Bostonban él, de a szíve mindig oda húzza vissza. Amikor a felesége brutális gyilkosság áldozata lesz, sokáig őt vádolják a bűntény elkövetésével. Tudja, hogy addig nem moshatja tisztára a nevét, amíg meg nem találják Lindsay gyilkosát. Az élete romokban hever, az állását elveszítette, ezért örül, amikor nagyanyja, Hester Landon felajánlja, hogy költözzön az Oromházba, és gondoskodjon az otthonáról, amíg ő felépül egy súlyos baleset után.
Abra Walsh életében is voltak nehéz időszakok, mielőtt Whiskey Beachbe költözött, hogy itt kezdjen új életet. A nő jógafoglalkozásokat tart, ékszereket készít, segít az idős szomszédainak, felszolgál a falu bárjában, és ő Hester Landon bejárónője is. Természetesnek veszi, hogy Eli odaköltözése után róla is gondoskodjon, annál is inkább, mert tiszta szívből sajnálja az ártatlanul meghurcolt férfit.
Közben egyre gyanúsabb események történnek, és szaporodnak a megválaszolatlan kérdések. Ki és miért ölte meg Lindsay-t? Eli nagyanyja miért zuhant le a lépcsőn, az éjszaka közepén? Mit akar Eli-tól a magánnyomozó, és ki bérelte fel? A legnagyobb rejtélyt mégis a titokzatos betörő jelenti, aki több alkalommal is behatolt a házba. Miért ásott árkokat az alagsorban? 
Gabo Könyvkiadó

Ahogy a legutolsó könyvtárban jártam posztomban olvashattátok, négy ifjúsági regényt is kölcsönöztem (kettőt már el is olvastam), és most találtam egy újabbat, ami felkerült az olvasandó listámra. Olasz ifjúsági regény, ami hirtelen eszembe jut, az Edmondo De Amicis: Szív című regénye (amit még tizenéves koromban olvastam), és ennyi, ha volt más is, egyelőre a feledés homályában marad. A minap azonban a könyvesboltban megakadt a szemem Federico Moccia regényén, soha nem hallottam róla, információm sem volt a megjelenéséről, csak úgy szembementünk egymással, és nagyon is felkeltette az érdeklődésemet.

Federico Moccia: A felhők fölött 3 méterrel
,,A nap éppen most kel fel, gyönyörű reggel van. Babi iskolába tart, miközben Step még nem tért aludni az előző éjszaka óta. Ez a nap is úgy indul, mint a többi. Legalábbis amíg egymás mellé nem kerülnek a piros lámpánál. Ettől kezdve semmi sem lesz már ugyanaz."
Babi gazdag szülők gyermeke, kiváló tanuló, igazi ,,jókislány", míg Step ,,nehézfiú", aki állandóan keresi a veszélyt, folyamatosan harcban áll mindennel és mindenkivel, illegális motorversenyeken vesz részt. Két különböző világhoz tartoznak, mégis egymásba szeretnek.
A felhők fölött 3 méterrel-t egy kis római kiadó adta ki, majd évekig fénymásolatokon terjedt, így vált kultuszregénnyé az olasz főváros fiataljainak körében. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két filmadaptáció is készült belőle.
Várható megjelenés: 2014. augusztus 18., Ciceró Könyvstúdió

Lassan egy külön listát kell vezessek a Park kiadó köteteiről, hiszen egyre másra jelennek meg olyanok, amelyeket szeretnék elolvasni. Ezek között található többek között Nicolas Barreau regénye is (júniusban jelent meg, azóta vágyakozom utána), és most még kettővel gyarapodott a mennyiség, már csak a sorrendet kellene eldönteni, hogy melyiket vegyem kézbe először.

Nicolas Barreau: A nő mosolya
Véletlenek pedig nincsenek! - vallja Aurélie Bredin, aki édesapja halála után átveszi egy kis párizsi étterem irányítását. Azon a végzetes novemberi napon, amikor olyan boldogtalannak érzi magát, mint még soha, a Szent Lajos-sziget kis könyvesboltjában különös könyvre bukkan: A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnő pedig mintha...
Nem, ilyen nincs! Aurélie elhatározza, hogy utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie a regény írójával. Csakhogy próbálkozásai sorra kudarcot vallanak, mígnem egy szép napon az író levele a postaládájába pottyan. Találkozásuk azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte...

Émile Ajar: Salamon király szorong
A címadó nem Dávid és Betsabé bölcs fia, hanem a párizsi illetőségű, nyolcvanöt éves Salomon Rubinstein, visszavonult nadrágkirály, aki a konfekcióiparban szerzett vagyonából ajándékküldő és lelkisegély-szolgálatot finanszíroz, sőt álmatlan éjszakáin maga is odaül a telefonhoz, enyhíteni halálfélelmét, illetve tagadni annak elkerülhetetlenségét.
Ez a Salamon király rokon lélekre talál Jeanban, a huszonöt éves taxisofőrben, aki elkeseredett küzdelmet folytat a természet törvényei ellen, és egyáltalán, minden állatért és emberért, amelyet vagy akit kihalás vagy meghalás fenyeget.
Veszélyeztetett egyed például Madame Cora Lamenaire, az egykor szebb napokat látott, hatvanöt éves sanzonénekesnő, aki a német megszállás alatt egy gestapós szépfiúra cserélte Rubinstein urat, és a hetvenes évekre már nagyon mélyre süllyedt, egészen egy söröző alagsoráig, vécésnéninek.
Jean nem személyre szóló, hanem általános humanizmusból felkarolja, és táncolni, majd ágyba viszi Madame Corát, ami bizonyos megaláztatásokkal és igen áldozatos kompromisszumokkal jár, de végül minden jóra fordul...

Grégoire Delacourt: Vágyaim listája
"Az első szerelmes éjszakáinkat juttatta eszembe, azokat, amikor hajnalban azt gondolja az ember, hogy most már akár meg is halhatna, azokat, amelyek nem szólnak semmi másról, megállnak önmagukban, nem ér el hozzájuk semmi, sem a világ zaja, sem a gonoszsága. Aztán idővel ezek a zajok és gonoszságok mégis elérik az embert, és jönnek a nehéz ébredések és a kegyetlen kiábrándulások. A vágyat mindig maga alá gyűri az unalom. Az unalom pedig lebírhatatlan: csak a szerelem enyhítheti. A nagybetűs szerelem, az, amiről mindannyian álmodozunk."
A vidéki kisvárosban élő rövidáruboltost, Jocelyn Gourbette-et egy nap hatalmas szerencse éri: nyer a lottón. Bármit megvehetne magának, amit csak akar, őt mégis az foglalkoztatja, nem éppen most veszít-e el mindent, ami fontos volt számára.
E megdöbbentő és megható történet a szeretetről és a szerencséről - vagy szerencsétlenségről - mindannyiunkat arra késztet, hogy újraírjuk vágyaink és álmaink listáját.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése