2013. augusztus 24.

Nem csak a Bridgerton család miatt szeretem - avagy Julia Quinn könyvei

Egy időben nagyon sok Amanda Quick könyvet olvastam. Teljesen véletlenül fedeztem fel az egyik könyvét – A fegyverletételt – de azt követően igen rövid idő alatt megvettem az összes addig megjelent könyvét, és ugyanolyan gyorsan el is olvastam őket. Aztán nem volt több Amanda Quick, várni kellett egy-egy újabb megjelenésre, úgyhogy elkezdtem más szerzők után kutatni, akik szintén történelmi romantikát írnak, és többek között így akadtam rá Julia Quinn könyveire. Aki ismeri és szereti az írónő könyveit, annak nem kell mondanom, hogy abszolút rajongója lettem. Ha végignézek a könyvespolcon 19 ( na jó jelenleg csak 18, egy kölcsönben van) Julia Quinn könyv sorakozik egymás mellett, imádom mindeniket, a történetektől kezdve a kedvenc borítókig.  Amikor elkezdtem beszerezni őket, még sehol nem volt a magyar fordítás, így a legtöbb angolul van meg, bár nem egyforma kiadásban, mert ha az ember lánya euróban kell kifizesse a vételárat, akkor bizony sok esetben az olcsóbbik kiadásra esik a választás, még akkor is, ha egy másik kiadás borítója jobban elnyerte a tetszését. De most megszámoltam őket, és fele fele arányban vannak az amerikai, illetve az angol kiadások. Az angol kiadások egy csöppet jobban tetszenek (a drágábbak, ez már csak így szokott lenni), ezért van az, hogy néha engedtem a kísértésnek és azokat választottam. Ebben a bejegyzésben olyan könyveiről szeretnék írni, amelyek még nem jelentek meg magyarul, kivéve a Bridgerton családot, de ők azért kerültek ide, mert én azokat is angolul olvastam.

Julia Quinn könyvei a történelmi romantika végeláthatatlan könyvtárát gyarapítják. 24 éves volt, amikor egy kiadó megvette az első könyvét, és azóta csak az írásnak él. Könyvei humorosak, szórakoztatóak, szellemesek, és karakterei nagyon-nagyon szerethetőek, még akkor is, hogyha nem minden esetben ünnepelt szépségek, vagy gazdag fiatalemberek, hanem olykor bizony megdolgoznak az megélhetőségükért. A könyvei éppen olyanok, amit az ember elvár a műfajtól, amit azért vesz kézbe, hogy egy időre elfeledkezzen a felgyülemlett vasalatlanról, ne lássa a szoba sarkában felgyülemlett porcicákat, vagy éppen ne a másnapi ebéden törje a fejét.  Én nagyon szeretem őket. Beletelt pár évembe míg sikerült a fenti kollekciót összegyűjteni, de sajnos a gyűjteményem nem teljes. Azonban most, hogy a  Gabo kiadó jóvoltából már magyarul is olvasható jó pár könyve, szurkolok, hogy azok is megjelenjenek, amelyek hiányoznak a könyvespolcomról. 

A JQ könyvek sorát a nyolckötetes Bridgerton családdal kezdtem. A herceg és én (The Duke and I) egyike volt az első angol könyveimnek, de alig értem a végére már is kezdtem a következőt. Egyből szerelmes lettem a Bridgerton családban: Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory és a legkisebb Hyacint; a nyolc testvér, akik neve ábécésorrendben követi egymást. Imádnivalók voltak, élükön a megözvegyült Violet Bridgertonnal, aki egy igazi melegszívű, humoros, kedves, a gyermekeiért bármire képes, de fegyelmezni is tudó anyuka.  
Forrás


 A könyvek 1813 és 1825 közötti időszakban játszódnak. Ezen idő alatt mindenik csemete megkapja a saját történetét, átélhetjük velük, hogy miként találják meg életük szerelmét, mert a Bridgerton családban mindenki csakis szerelemből házasodik, illetve megy férjhez.
A könyvek egytől egyig humorosak, tele szellemes, vagy éppenséggel perlekedő/civakodó párbeszédekkel, talpraesett fiatal lányokkal, jóképű fiatalemberekkel, s bár nyolc egymást követő történetről van szó, az írónőnek sikerült elkerülni a sablonosságot, újabb és újabb helyzetek talált ki, amelyek elé a soron következő testvért állította. A történetek nem követik a születési sorrendet, hiszen abban a korban a lányok általában hamarabb férjhez mentek, mint hogy idősebb bátyjaik megállapodtak volna. Évekkel ezelőtt olvastam a sorozatot, úgyhogy már nem tudnám megmondani, hogy melyik testvér története tetszett a legjobban. Az első mindenképpen, hiszen, ha az nem szippant be, akkor a többit sem olvastam volna el. Azt hiszem mindenik szerethető a maga módján, mert bár a nyolc testvér külsőleg nagyon hasonlít egymáshoz, természetben van különbség közöttük.

A Bridgerton család történetei:
1. Daphne: The Duke and I – A herceg és én
2. Anthony: The Viscount Who Loved Me – A vikomt, aki szeretett engem
3. Benedict: An Offer from a Gentleman – Tisztességes ajánlat
4. Colin: Romancing Mr Bridgerton – Mr. Bridgerton csábítása
5. Eloise: To Sir Phillip, Whith Love – Sir Phillipnek szeretettel
6. Francesca: When He Was Wicked – Rossz kor
7. Hyacint: It’s In His Kiss – Csókja megmondja
8. Gregory: On the Way to the Wedding – Esküvő lesz

Mivel a sorozat lezárása után rajongói oly sok kérdéssel bombázták az írónőt a szereplőkkel kapcsolatban, úgy döntött, ír még egy könyvet, amelyben elmondja, mi történt a későbbiekben. Ez a The Bridgertons: Happily Ever After, amelyben nyolc szívmelengető és szórakoztató 2. epilógus található, valamint egy történet a bölcs és szellemes Violet Bridgertonról. Ezt még nekem sem sikerült elolvasni, de valamikor mindenképpen sort kerítek rá, bár előtte talán ismételten el kellene olvasnom a könyveket, hogy egy kissé felelevenítsem az emlékeimet, mert akkor lesz az új élmény igazi. 2011-ben jelent meg magyarul az első Bridgerton regény, mára már mind a nyolc olvasható.
A Bridgerton család nyolc kötete után, a The Two Dukes of Whyndham sorozatot olvastam. A két kötetben  - The Lost Duke of Whyndham, valamint Mr Cavendish, I Presume - a történet a Whyndham Ház örököse körül bonyolódik, ugyanis két fiatalember is Whyndham hercegének vallja magát. Nyilvánvaló, hogy csak egyik lehet az igazi, a kérdés azonban, hogy melyik: a jelenlegi herceg, vagy a rég elveszettnek hitt, és most előkerült herceg.  Az írónő elmondása szerint, a két kötet egy időben játszódik, csak más-más szereplő nézőpontjából ismerjük meg az eseményeket, így az olvasóra van bízva, hogy melyiket veszi kézbe először. Természetesen itt sem marad el a romantikus szál, mert miközben a nemesi cím körül bonyolódnak a dolgok, mindkét lehetséges herceg életében ott van/megjelenik egy-egy csábos, talpraesett kisasszony.
Jack Audley - The Lost Duke of Whyndham - világ életében útonálló volt, néha katona, de mindig is egy gazember. Amit soha nem akart: arisztokrata lenni. Amikor valaki a Whyndham Ház rég elveszett fiát véli felismerni benne, élete a feje tetejére áll, hiszen vége a gondtalan napoknak. Grace Everleigh az utobbi öt évben társalkodónőként dolgozott az özvegy Whyndham hercegnő mellett. A monotóniának egyből vége szakad, amikor Jack megjelenik az életében.  Képtelen ellenállni a férfi csáberejének, igen ám, de ha kiderül róla, hogy ő az igazi herceg, ők ketten sosem lehetnek együtt.
A jelenlegi hercege, Thomas Cavendish - Mr Cavendish, I Presume - már gyermekkorában eljegyezte Amelia Willoughby kisasszonyt, de egyelőre még halogatja a házasságot. Mire végre rászánná magát, addigi világa teljesen összeomlik, mert megjelenik a rég elveszettnek hitt unokatestvér, és ő elveszítheti a címet. Ha kiderül, hogy nem ő az örökös, akkor nyilván Amelia sem a menyasszonya, úgyhogy nagy pácban találja magát, mert ráébred, hogy elkövette azt a hibát, hogy beleszeretett a saját menyasszonyába.

JQ az a fajta írónő, akinél minden esetben csakis a boldog végkifejletre számíthatunk. Aki valamennyire is jártas a történelmi romantikában tudja, hogy a kérdés sosem az, hogy a szerelmesek egymásra találnak-e vagy sem, hanem, hogy addig milyen utat járnak be. 

Az Everything and the Moon és a Brighter than the Sun, a Lyndon testvérek története.   Victoria és Eleonor Lyndon egy szerény körülmények között élő,és fölöttébb szigorú lelkész lányai. A testvérek szerelmi története éppen annyira különböző, mind ők maguk.
Victoria Lyndon és Robert Kemble - Everything and the Moon -  első látásra egymásba szeretnek. Robert örökségéről lemondva is kitart Victoria mellett. A lelkész azonban elképzelni sem tudja, hogy egy gróf örököse elvenné a lányát feleségül, úgyhogy megtiltja Victorianak, hogy továbbra is találkozzanak. Az események szerencsétlen alakulása következtében egy meghiúsult lányszöktetést követően a két fiatal elszakad egymástól. Hét év elteltével találkoznak ismét. Robert már megörökölte a grófi címet, Victoria nevelőnőként dolgozik. A múltban átélt csalódás azonban mindkettejüket megváltoztatta. Robertnek összetört a szíve, amikor Victoria faképnél hagyta, de a lány meggyőződése, hogy Robert volt az, aki elhagyta őt, miután házasságot ígért neki. Az elmúlt évek alatt Robert képtelen volt elfelejteni a lányt, ugyanúgy vonzódik hozzá, de ugyanakkor bosszúra szomjazik az elszenvedett sérelem miatt, és semmitől sem riad vissza, hogy elérje amit akar. Victoria minden tőle telhetőt megtesz, hogy ismét eltűnjön a férfi életéből, de a sorssal ő sem tud szembeszállni. 
Eleonor Lyndon - Brighter than the Sun - számára is egy arisztokratát tartogat az élet, pontosabban Billington grófjának személyében. Találkozásuk nem éppen mindennapi. Az ittas állapotban lévő Charles Wycombe szó szerint egy fáról pottyan Eleonor elébe, bár akkor még egyikük sem sejti, hogy ez a szerencsétlen találkozó házassággal fog végződni. Mindketten pácban vannak: Charles házasságra kell lépjen harmincadik születésnapja előtt, vagy elveszti az örökségét; Eleonoranak férje van szüksége, mielőtt apja utálatos jövendőbelije hozzákényszerítené valakihez. Az idő rövid, így a valószínűtlen páros úgy dönt, összeházasodnak. A bonyodalmak csak ezután következnek….hiszen először jött a házasság és utána a szerelem.

To Catch an Heiress és a How to Marry a Marquis 1814-15 között játszodnak, és két korábbi kém életébe nyerünk bepillantást. A könyvek az Agents of the Crown ( A korona ügynökei) sorozat részei. Azt már nem tudnám megmondani, hogy miként sikerült, de csak az utóbbit vettem meg, az első eddig valahogy lemaradt a listámról. De ami késik nem múlik, előbb utóbb arra is sort kerítek.
Elizabeth Hotchkiss lady Danbury társalkodónője. Egyik nap egy aprócska könyv akad a kezébe, amelynek címe a How to Marry a Marquis (Hogyan váljunk egy márki feleségévé). Legidősebb lévén neki kell gondolkodnia három kisebb testvéréről, így tudja, hogy csakis gazdag férfihoz mehet feleségül, ha nem szeretné elveszíteni a családját. Bár eleinte ódzkodik tőle, de végül belátja, hogy a könyvecskében felsorolt szabályok akár a segítségére is lehetnének, ha lenne a környezetében olyan fiatalember, akin gyakorolhatna.
James Sidwell, Riverdale márkija, nagynénje kérésére érkezik Danbury House-ba, hogy leleplezzen egy zsarolót.  Mivel kilétét titokban szeretnék tartani, mindenkinek a birtok új intézőjeként mutatják be. Elsőszámú gyanúsítottja nem más lesz, mint Elizabeth. Hogy közelebb kerüljön a lányhoz, készségesen felajánlja segítségét: a lány rajta gyakorolhatja a férjfogás szabályait.  Amikor a gyakorlás túl tökéletesre sikeredik, nem marad más választása, mint hogy feleségül vegye a lányt, ha Elizabeth hajlandó lesz megbocsátani neki amiért becsapta őt, és eltitkolta előle igazi származását.

Amúgy nagyon örültem, amikor megjelent az első könyv magyarul, egy nagy piros pont a kiadónak. Ha tekintetbe vesszük hány JQ könyv született eddig, és ehhez képest mennyi olvasható magyarul, és persze ha a kiadó is hajlandó folytatni, még hosszú ideig számíthatunk új megjelenésekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése