2013. szeptember 3.

Szeptemberi megjelenések (II.)

A korábbi bejegyzésben elkezdett új megjelenések bemutatását folytatom, természetesen a teljesség igénye nélkül. Azt nem ígérhetem, hogy a következő hónapokban is hasonlóan hosszú bejegyzésekre számíthattok, de majd igyekezni fogok, addig is lássuk mi jön még szeptemberben.

Amin Maalouf francialibanoni szerző könyve a Taniosz sziklája már megjelent egyszer a kiadó gondozásában, 1996-ban, de most újra kiadják. Nekem nagyon tetszik ez a kék borító.
„A faluban, ahol születtem, a szikláknak nevük van. Hajó, Medvefej, Leshely, Fal, azután az Ikrek, amelyeket a Ghoul kebleinek is hívnak. A legnevezetesebb a Katonakő: régen itt álltak őrt, amikor a hadsereg a felkelőket üldözte; nincs ennél legendásabb és nagyobb tisztelettel övezett hely. Mégis, amikor gondolatban újra látom gyermekkorom tájait, egy másik szikla jelenik meg a szemem előtt. Fenséges ülőhely formájú, olyan mélyedéssel, amely mintha egy fenék helye volna, magas, mindkét oldalán könyöklő módjára lejtő, egyenes háttámlával… azt hiszem, ez az egyetlen, amely ember nevét viseli: Taniosz sziklája.”
Így kezdődik a libanoni származású Amin Maalouf Goncourt-díjas regénye, amely Libanon égbe nyúló, sziklás hegyei közé, a múlt század közepére, az egyiptomi pasa és a török szultán háborúzásának, az európai nagyhatalmak közel-keleti diplomáciai mesterkedéseinek az idejébe vezeti vissza az olvasót. Kicsoda Taniosz, ez a tizennyolc évesen már hófehér hajú, hányatott sorsú ifjú, akinek a nevét a szikla viseli, s akit a véletlen vagy a végzet egy különös legenda hősévé avat?
Megtudhatjuk Maalouf egyszerre idegfeszítően izgalmas és költőien szép művéből, amelyből nem hiányoznak a kalandregény és a romantikus szerelmi történet kellékei – véres csaták és még véresebb gyilkosságok, lángoló szenvedélyek és hideg fejjel kitervelt árulások, rejtélyek és misztikus fordulatok – sem, ám amely mégis jóval több ennél: egy különös világ különös tükre.
(Megjelenés: 2013. szeptember 06., Európa Könyvkiadó)


Fabio Volo neve a Ráadásnap című könyv kapcsán lehet ismerős nektek. A könyv 2012-ben jelent meg. Éppen nemrég kaptam kölcsönben, ott van az elolvasandó kupacban, még nem került rá sor, de ha tetszeni fog a stílusa, örülhetek, hogy nemsokára a szerző egy másik könyvével is megismerkedhetek. Nem találtam a magyar borítóról képet, így az olasz kiadást tettem be.

Fabio Volo:Járok egyet

„Ha mindent itt hagyok, bátor vagyok, vagy menekülök?”
Nico huszonnyolc éves rádiós DJ. Életét a zene tölti ki. Meg a szex. Megszámlálhatatlan valós és kevésbé valós szexuális kaland – és jó, néha egy-egy afféle szerelem is. Biztos benne, hogy majd egyszer eljön az igazi, de addig is nagy megkönnyebbüléssel tölti el, hogy otthon egyelőre csak a mosatlan edények halma várja, nem pedig egy feleség növekedő pocakkal.
Az utóbbi időben viszont mindennapjaiba valami homályos rossz érzés fészkelte be magát. A rádióban hosszú távú szerződési ajánlatot kap, a haverok közül egyre többen járnak öltönyben és nyakkendőben, és az egyéjszakás kalandok utáni ébredések is mindinkább olyan érzéssel töltik el, mint egy túlzásba vitt gyorséttermi zabálás. Egyesek szerint az a baj, hogy még nem találta meg az igazit – bár Nico szerint inkább ők horgonyoztak le túl hamar. Huszonnyolc éves, és kevesebbet tud magáról és a világról, mint amikor húsz volt… hogy van ez?
Mindenesetre egy születésnap jó alkalom arra, hogy az ember összeszedje a gondolatait, és számot vessen a helyzettel. Így születik meg ez a levélregény: egy egyszerre bölcs és éretlen huszonnyolc éves sirámai és örömei egy éppen öttel idősebb barátnak címezve, aki talán Nico gondjaiban a sajátjaira ismer majd – de az is lehet, hogy már egészen más nyomasztja. Ki tudja, mire gondol, miről álmodik, vagy álmodik-e egyáltalán még valamiről. Mindenesetre Nico levelet ír és válaszokat követel.
(Megjelenés: 2013. szeptember, Európa Könyvkiadó, sajnos pontos dátumot nem találtam)

Javier Cercas neve számomra teljesen ismeretlen, de a Szalamiszi katonák felkeltette az érdeklődésemet. 
A spanyol polgárháború utolsó napjaiban történt, hogy egy köztársasági katona megmentette az ellenség fő ideológusának életét… A különös történet egészen véletlenül jutott a fiatal író, Javier Cercas fülébe, s aztán sokáig nem hagyta nyugodni. Mi is történhetett igazából? El tudjuk-e képzelni azt a pillanatot?
A köztársasági csapatok helyzete már reménytelen, vonulnak vissza a francia határ felé, amikor valaki úgy dönt, végezzék ki a francóista foglyok egy csoportját. Köztük van Rafael Sánchez Mazas író, a Falange alapítója és ideológusa. Mazasnak azonban sikerül megszöknie, elrohan az erdőbe, s amikor egy köztársasági katona megtalálja, csak ránéz, majd visszafordul, Itt nincs senki!, mondja a társainak.
Cercas úgy érezte, Mazas életéből s főként ebből a sztoriból, a rejtélyből – vajon miért döntött úgy az a katona, hogy megkíméli a fő falangista életét – jó „dokumentumregényt” lehet írni. Meg is írja, de úgy érzi, valami még hiányzik… S akkor találkozik Roberto Bolañóval, a Spanyolországban élő híres chilei íróval, aki elmesél neki egy másik történetet, amely aztán teljesen megváltoztatja a tervezett regényt – sőt magának a szerzőnek az életét is. Mert lehet, hogy Bolaño történetének hőse ugyanaz a katona – s talán még él, még lehet beszélni vele…
Cercas könyve az elmúlt évtized legnagyobb spanyol könyvsikere, nagyszerű film is készült belőle David Trueba rendezésében. George Steiner szerint „olyan könyv, amely biztosan klasszikussá válik”. Javier Cercas 1962-ben született Ibahernandóban. Több kötete megjelent már (esszék, cikkek, regények), amikor 2001-ben a Szalamiszi katonák-kal óriási sikert aratott, számos díjat nyert el hazájában, és világszerte az egyik legolvasottabb kortárs spanyol szerző lett. Hasonlóan sikeres 2009-ben megjelent Anatomía de un instante (Egy pillanat anatómiája) című könyve, melyben az 1981-es spanyolországi puccskísérletet dolgozta fel; valamint legújabb regénye, a Las leyes de la frontera (A határ törvényei), amelyben egy kamaszokból álló bűnbanda történetét meséli el. 
(Megjelenés: 2013. szeptember 09., Európa Könyvkiadó)

Robert Merle könyve, a Mesterségem a halál, már több kiadást is megért, de most ismét új köntösben kerül az olvasók elé.
A nácizmus s egyben a huszadik század egyik legrejtélyesebb figurája a becsületes, nyílt tekintetű, kék szemű, német családapa, aki pedáns tisztviselő módjára elvégzi munkáját a haláltáborban, majd hazamegy, és példás családi életet él. Hogyan lehetséges? Sokan próbáltak már felelni erre a kérdésre, de nem lehet: egyszerűen felfoghatatlan. Merle a legrégibb, legegyszerűbb írói módszert választja: egyes szám első személyben, belülről ábrázolja a táborparancsnokot kamaszkorától kezdve. És az olvasó egyszer csak azon kapja magát, hogy már maga is tervezget, számol, gondolkozik, hogyan lehetne ésszerűbben, hatékonyabban megszervezni a transzportok mozgatását, hogyan lehetne megduplázni az üzem napi termelését. Annyira azonosul a főhőssel, hogy a Feladat teljesítése közben elfeledkezik róla, hogy miről is van szó. S ha nem csapja falhoz dühében a könyvet, akkor rájön, hogyan lehetséges: hát így. Ennyi az egész. Ez ennek a könyvnek a legelképesztőbb tanulsága. 
(Megjelenés: 2013. szeptember 17., Európa Könyvkiadó)

Lassan hozzászokunk, hogy a Libri Könyvkiadónál érdekes újdonságukra bukkanjunk. Szeptemberben is válogathatunk.

Donald Ray Pollock: Mindig az ördöggel
Donald Ray Pollock lebilincselően sötét Amerika-víziójában egy csapat szélsőséges szereplő életét követi a második világháború végétől a hatvanas évekig. Willard, a Csendes-óceáni szigeteken lezajlott vérengzésből visszatért veterán nem tudja megmenteni rákban szenvedő, gyönyörű feleségét, Charlotte-ot – hiába áztatja hektónyi áldozati vérbe az „imatuskót”, ahol naponta órákat fohászkodik az életéért… Egy másik házaspár, Carl és Sandy az országutakon portyázik és gyilkol. „Modellek” után kutatnak, és miután lefényképezik, ki is végzik őket… Feltűnik a színen a pókidomár prédikátor, Roy, aki tolószékben ülő társával együtt bujkál a törvény elől… Ők azok az ámokfutók, akik közt Willard és Charlotte árvaságra jutott fia, Arvin – minden szörnyűség dacára – jó emberré szeretne válni, de ehhez előbb brutális módon meg kell harcolnia az igazáért… Pollock mesteri regénye megdöbbenti és mélyen megindítja olvasóit. Oliver Stone Született gyilkosok című filmjének beteges intenzitása párosul benne Cormac McCarthy katarktikusan mély emberi rémségeivel. Valódi kortárs szépirodalom.
(Megjelenés: 2013. szeptember 05., Libri Könyvkiadó)


Timur Vermes: Nézd, ki van itt
2011. nyara. Berlin közepén egy üres telken, katonai egyenruhában egy ötvenhat esztendős férfi ébredezik: Adolf Hitler. Amit talál: béke, demokrácia, rengeteg külföldi és egy női kancellár... Ebben az új világban a tőle elvárható fanatikus hittel új karrierbe kezd a televízióban.
Timur Vermes káprázatos szatírájának Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is. Meghűl az ereinkben a vér, hogy milyen könnyen megtalálja a helyét egy cinikus, gátlástalan világban, ahol a demokrácia hosszú évtizedei után a demagógia, a nézettségi adatok és a like-gombok nyomogatása vezérli a közéleti cselekvést. A könyv a megjelenése óta töretlen sikert arat Németországban, olvasók százezreit bűvölte el, és a világon szinte mindenütt az idei év egyik legjobban várt megjelenéseként beszélnek róla.
(Megjelenés: 2013. szeptember 01., Libri Könyvkiadó)


Mia March: Meryl Streep filmklub
„Lolly mindig azt mondta, egy Meryl Streep-film van olyan jó, mint egy húsleves, egy legjobb barát, egy pszichológus és egy ütős ital együttvéve.” 
Három fiatal nő közös gyermekkoruk helyszínén találja magát újból, és egy tengerparti fogadóben kénytelenek átvészelni egymás társaságát. Az unokanővéreket egy megrendítő bejelentés kényszeríti arra, hogy ismét szembenézzenek egymással és saját magukkal, majd az idilli kisvárosban újraértékeljék az életüket. Isabel házassága romokban van, és egyáltalán nem biztos abban, hogy maradt még bármi, amiért érdemes küzdenie. June a hétéves kisfiának tett ígéretét igyekszik beváltani, miszerint felkutatja a soha nem látott apját – de fogalma sincs, hogyan lásson neki a keresésnek. Kat pedig egy életre szóló elhatározás előtt áll, miközben abban sem biztos, hogy egyáltalán ebben a kis kikötővárosban akar-e maradni. A gyerekkoruktól fogva egymással rivalizáló lányokat egy tragédia hozza össze ismét… valamint nagynénjük, Lolly, aki a fogadója filmklubjában Meryl Streep-filmeket vetít. (Megjelenés: 2013. szeptember 19., Libri Könyvkiadó)


Philippa Gregory neve a történelmi tárgyú regények kedvelőinek ismerősen cseng, hiszen számos kötete jelent meg különböző kiadók gondozásában. Úgy tűnik, hogy a Libri is felsorakozik ezen kiadók mögé.
A folyók asszonya a Rózsák Háborúja sorozat része és Jacquetta Luxembourg, Elizabeth Woodwill édesanyjának a történetét meséli el.

Miután Jacquetta hozzámegy Bedford herceghez, Franciaország angol régenséhez, férje bevezeti a tudomány és az alkímia rejtelmes világába. A nagy létszámú háznépben csupán egyetlen barátja akad: a herceg pajzshordozója, Richard Woodville, aki akkor is mellette áll, amikor a férje meghal, ő pedig átváltozik gazdag ifjú özvegyasszonnyá. Jacquetta és Richard szeretők lesznek, majd titokban összeházasodnak, és visszamennek Angliába, hogy az ifjú VI. Henrik király udvarában szolgáljanak, ahol Jacquettát az új királyné hűséges barátnőjévé fogadja.
Woodville-ék hamarosan központi szerepet töltenek be a Lancaster-udvarban, bár Jacquetta érzi, hogy Anglia népe mind elégedetlenebb, és riválisaik, a Yorkok is egyre komolyabb fenyegetést jelentenek a királyi család számára. Miközben Jacquetta a királyért és a királynéért harcol, lányára, Elizabethre ragyogó jövő vár: egy váratlan fordulat nyomán az övé lesz Anglia trónja és York fehér rózsája...

The Cousin’s War (Kuzinok háborúja), vagy The Wars of Roses (Rózsák háborúja), bár manapság inkább ez utóbbi megnevezéssel illetik a korszakot, szóval a sorozat eddig megjelent kötetei:
The White Queen (2009) – A fehér királyné  (2010, Palatinus Kiadó) – Elizabeth Woodville
The Red Queen (2010) – A vörös királyné (2011, Cartaphilus Könyvkiadó) – Margaret Beaufort
The Lady of the Rivers (2011)  – A folyók asszonya (2013, Libri Könyvkiadó) – Jacquetta Luxembourg
The Kingmaker’s Daughter (2012) – Anne Neville
The White Princess (2013) – Elizabeth of York
Ha kronológiai sorrendben szeretnénk elolvasni a könyveket, a A folyók asszonya nyitja a sort.
(Megjelenés: 2013. szeptember 05., Libri Könyvkiadó)

A történelmi krimi rajongói is örülhetnek ebben a hónapban. Megjelenik a John Shakespeare sorozat harmadik könyve (korábbiak a Mártír és a Bosszúálló). Én is nagy kedvelője vagyok a műfajnak, bár Rory Clements könyveit még nem olvastam. Mióta leállt a C. J. Sansom Shardlake-sorozata egyelőre nem választottam új kedvencet.

Rory Clements Herceg című regényében John Shakespeare továbbra is Sir Robert Cecil, a királynő főminiszterének szolgálatában áll, és újabb, még szövevényesebb rejtélyeket kell kibogoznia. 1593-ban járunk, az országban egyre növekszik a nyomor és ennek vonzataként az idegengyűlölet. Uszító hirdetmények tűnnek fel London utcáin, sőt az újságokban is. A királynő azonban nem engedheti, hogy a kincstárnak jelentős hasznot hajtó holland kereskedőket és tisztes puritánokat fenyegessék, talán el is üldözzék az amúgy is nehéz napokat élő birodalomból. Shakespeare feladata utánajárni ezen hangulatkeltőknek, azonban kiderül, hogy nem egyszerű hőzöngésről van szó, hiszen puskaport robbantanak több helyen is, és az áldozatok között van Shakespeare felesége is.
Közben híre kel egy eltitkolt hercegnek, Stuart Mária állítólagos fiának, akit eddig a spanyolok neveltek, és aki most talán színre lép, hogy elfoglalja előbb a skót, majd az angol trónt. Ezt azonban nem hagyhatják, hiszen ezzel az ország a spanyolok gyarmatává válna. Shakespeare egyre inkább belebonyolódik a rejtélyes ügybe, amely, úgy tűnik, összetettebb még a legvadabb elképzeléseknél is. Pokoli tervek szövődnek, sátáni szerkezetek készülnek, közben skót boszorkák járnak ördögi táncot. A gyász és a sorscsapások közepette Shakespeare és segítői igyekeznek megelőzni az összeesküvőket. London olyan, akár egy felbolydult méhkas, miközben közelít a pestis, és egyre kevesebb az idő...
(Megjelenés: 2013. szeptember 05., Agave Könyvek)

Aki szereti az urban fantasyt, a hónap második felében veheti kézbe China Miéville újabb regényét, amelynek címe Kraken.

A londoni Természettudományi Múzeumból eltűnik a világ egyik legnagyobb preparált polipja, az Architeuthis dux. A megmagyarázhatatlan bűncselekmény – miként kerülhetett ki a gigászi üvegtartály a bezárt teremből? – azonban csak a kezdet, amely még ennél is bizarrabb események láncolatát indítja el.
A fejlemények szökőárként sodorják el a rendkívüli példány preparátorát és egyben a bűntény felfedezőjét, Billy Harrow-t. A racionális tudóst elnyeli a modern London mágikus birodalma, ahol szekták vívják vallásos bandaháborúikat, a kultuszrendőrség az apokalipszis elhárításán fáradozik, és groteszk orgyilkosok dolgoznak az embernek már semmilyen értelemben nem nevezhető maffiafőnököknek.
Billy helyzetét nehezíti, hogy az Architeuthis dux teremtőjeként hirtelen túlságosan is fontos személlyé válik abban a másik nagyvárosban, ahol a lényt valódi istennek tartják. A kérdés pedig innentől már nem egyszerűen az, hogy ki tervelte ki a páratlan bűntényt – hanem az, hogy vajon melyik szekta akarja egy halott isten segítségével elhozni a nagy, végső apokalipszist?
A Konzulváros szerzőjének urban fantasyje sötéten humoros és közben mégis véresen komoly regény; rendkívüli ötletekkel teli utazás egy őrült és titokzatos London szívébe.
(Megjelenés: 2013. szeptember 19., Agave Könyvek)

Lori Nelson Spielman könyve az Álomlista a kiadó szerint az idei év legjobban várt regénye Amerikában, már a film is készül belőle, és most eljut a magyar olvasókhoz is. Hát kíváncsian várjuk. A fülszöveg alapján egy őszinte és megindító történet, egy önismereti utazás, mely minket is elgondolkodtathat, hogy mennyit sikerült megvalósítanunk fiatalkori álmainkból, és tényleg azt az életet éljük-e amelyet megálmodtunk.

A 34 éves Brett Bohlingernek minden földi jó megadatott az életben, amire egy nő vágyhat – gazdag család, semmi felelősség, sármos pasi –, vagy mégsem? Szeretett anyja halálával az ő élete is összeomlik, és a hátrahagyott végrendelet csak ront a helyzeten. Eszerint ugyanis kizárólag akkor jut hozzá az örökségéhez és a szülők által kívánt boldogságához, ha lépésről lépésre megvalósítja gyermekkori álmait.
Kutyát és lovat még nagyjából könnyen be lehet szerezni, stand-up komikusként sem bonyolult égetni magunkat, de régi barátságok felújításához már jelentős bátorság kell, és akkor még nem is beszéltünk a saját hivatásunk és a szerelem megtalálásáról, vagy éppen a gyermekvállalásról!
Miközben Brett eleget tesz anyja kívánságának, egyre csak esnek ki a csontvázak a családi szekrényből, így hamar rá kell döbbennie, hogy bár tinédzserkori álmai felnőttként sem vesztettek érvényükből, a megvalósításukért keményen meg kell küzdenie.
(Megjelenés: 2013. szeptember 17., Magnólia)

Gondolkoztam, hogy a két posztban felsorolt könyvek közül hányat szeretnék a könyvespolcunkon látni. Nos, az már biztos, hogy ez a szám nem egyjegyű, de a végeredményre várni kell a következő hónap elejéig. Remélem a hosszú listában ti is találtatok kedvetekre valókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése