2013. szeptember 27.

Ami a szeptemberi megjelenésekből kimaradt

Már nem terveztem újabb posztot írni, amelyben az e havi megjelenésekről tudósítok, hiszen hamarosan az októberi megjelenések kerülnek terítékre, és amúgy is eléggé hosszasan érintettem a témát két erre vonatkozó bejegyzésben, de időközben olyan könyvekbe botlottam, amelyek felkeltették az érdeklődésemet, és talán számotokra is érdekesnek tűnnek.

Hosszú ideig Amanda Quick volt az egyik kedvenc romantikus szerzőm. Annak ellenére, hogy ismertem a könyvei stílusát és sablonját, szinte az összes magyarul megjelent regényét megvettem. Csak szinte, mert attól kezdve, hogy az Amanda Quick álnév alatt íródott történetei lassan egy-egy trilógia részei lettek - a trilógia további kötetei Jayne Ann Krentz, illetve Jayne Castle nevével fémjelezve, - valahogy elvesztettem az érdeklődésemet a könyvei iránt.  Nem csoda, hogy felkaptam a fejem a legújabb megjelenésre, hiszen úgy tűnik, hogy ez egymagában áll, bár az írónő weboldalán szerzett információ alapján ez a Ladies of Lantern Street sorozat első könyve. 

Amanda Quick: Kristályok kertje
A különleges pszichikus tehetséggel megáldott regényíró és hivatásos társalkodónő, Evangeline Ames mindent elkövet, hogy minél távolabb kerülhessen a londoni utcáktól, ahol nemrégiben támadás érte, ezért az unalmasnak tűnő Little Dixby határában bérel házat. A közeli Kristálykert természetfeletti energiája azonban annyira lenyűgözi, hogy titokban felfedezőútra indul a lakatlannak hitt ősi kastély parkjában. Sőt, amikor az élete újból veszélybe kerül, védelemért is ösztönösen oda menekül.
Lucas Sebastian sohasem hagy cserben bajba jutott hölgyet, még akkor sem, ha az illető épp birtokháborítást követ el. A bérgyilkost gyorsan ártalmatlanná téve megmenti Evangeline-t, de ragaszkodik hozzá, hogy a támadást titokban tartsák. Neve ugyanis épp eléggé közszájon forog már a kertben állítólagosan elrejtett kincs és a rejtélyes módon elhalálozott, okkult botanikai kísérleteket végző nagybátyja miatt.
A nyomozásban tehetséges Evangeline és Lucas, a bűnözők gondolkodásának kiváló ismerője hamar felfedezik, hogy ellenségük közös. Ám ahogy a Kristálykertből áradó veszélyes energia egyre nő, azt is megértik, hogy ami a Kristálykert alatt van eltemetve, olyan erővel bír, amit nem lehet titokban tartani...
(Megjelenés: 2013. szeptember 30., Maecenas Kiadó) )


Azt hiszem, nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy az utóbbi időben nem sok újdonságot fedezhettünk fel a Kelly Kiadó háza táján, vagy legalább is én nem fedeztem fel. Ezért gondoltam azt, hogy Danielle Trussoni új könyvét érdemes megemlíteni. Néhány évvel ezelőtt jelent meg az Angelology – Az átok, és most itt van a folytatás, és már kapható a boltokban.  Ritkán szokott előfordulni velem, hogy félbe hagyok egy könyvet, de sajnos az Angelology volt az egyik. Emlékszem annak idején nagyon kíváncsi voltam rá, de képtelen voltam befejezni. Lehet, hogy egyszerűen nem a megfelelő időben, vagy nem a megfelelő lelkiállapotban olvastam és ezért nem sikerült egymásra hangolódni. Most, hogy itt a folytatás, talán valamikor ismét nekirugaszkodom, hátha másodjára több sikerrel járok. 

Danielle Trussoni: Angelopolis – Angyalok városa
Tíz év telt el azóta, hogy Evangeline a mennyei lant elpusztítása után angyallá változott. Tíz éve nem találkozott Verlaine-nel, aki tudományos pályáját hátrahagyva csatlakozott az angelológusokhoz, és az egyik legkiválóbb angyalvadásszá képezte át magát. Sorsuk ezúttal Párizsban keresztezi egymást, ahol Verlaine egy felismerhetetlenségig megcsonkított nefilim holttest mellett Evangeline iratait találja meg. De mielőtt felocsúdhatna a sokkból, hogy élete szerelme meghalt, olyan eseménysorozat veszi kezdetét, amelynek végkimenetele az egész emberiség sorsát megváltoztathatja. Verlaine-t Moszkvába vezetik a nyomok, ahol az Ermitázs pincéjében évszázados titok tárul fel előtte. Fabergé legendás tojásai elvezetik a hírhedt Raszputyin rejtélyes albumához, amelyben megtaláljákNoé orvosságának titkos receptjét. Azt a receptet, amellyel talán sikerülhet megszabadítani a Földet a nefilimek jelentette átoktól.
„Továbbá elmagyaráztuk betegségeiknek és csábításaiknak valamennyi gyógyszerét Noénak, hogy hogyan tudja azokat meggyógyítani a föld növényeivel. És Noé mindent leírt egy könyvbe az orvosságokkal kapcsolatban, ahogy utasítottuk. Így a gonosz szellemek meg lettek gátolva Noé fiainak bántalmazásában.”
(Jubileumok könyve)
Ezek az apokrif sorok vezérlik az Angelology - Az átok című nagysikerű könyv főhőseit a történet folytatásában. Az Angelopolis – Angyalok városa egyszerre érdekfeszítő regény és letehetetlenül izgalmas krimi. Az olvasó ezúttal is úgy érezheti, mintha egy nagyszabású időutazásra váltott volna jegyet, amelynek során eljuthat az Özönvíz utáni évszázadokba, találkozhat Noéval, megismerheti az utolsó orosz cár életét, megtudhatja, ki volt valójában Raszputyin, és hogy mit rejtenek a fagyos, szibériai hómezők.


E L Doctorow munkásságából az egyedüli könyv, amely fellelhető a könyvtárunkban, az A nagy menet, Regény egy polgárháborúból. A Ragtime az író negyedik regénye volt, 1975-ben jelent meg, és igen nagy népszerűségre tett szert. Itthon is több kiadást megért már, a legutolsó pedig ebben a hónapban lát napvilágot.  

E. L. Doctorow: Ragtime
Doctorow világhírű regénye, a Ragtime lüktető, szaggatott ritmusával, káprázatosan színes kavalkádjával mindvégig leblincseli az olvasót. Számtalan történet szövi keresztül-kasul egymást, némelyik drámai, mint a korabeli amerikai sajtó által máris az évszázad bűntényének nevezett eset (noha még csak 1906-ot írnak), amikor a különc milliomos Henry K. Thaw egy rendezvényen az úri közönség előtt lövi főbe háromszor Stanford White-ot, felesége egykori szeretőjét, a hírneves építészt, vagy mint a fekete zongorista becsületbeli ügye, aki Kolhaas Mihályként követel elégtételt megpocsékolt Ford T-modelljéért, s maga veszi kezébe a törvényt.
A képzelt személyek és a valóságos történelmi alakok megelevenedő panoptikuma nemcsak a kort, az erkölcsök és eszmények változását idézi elénk, hanem egy roppant szórakoztató „alternatív történelmet” is, amelyben Freud és Jung végigcsónakáznak a Szerelem alagútján; Peary álló nap ide-oda csoszog a jégen, mert képtelen meglelni azt a pontot, amelyre rámondhatná, hogy az az Északi-sark; Henry Ford elárulja Pierpont Morgannak, hogy egy huszonöt centes könyvből tudta meg mindazt, ami a lelkét megnyugtatja; Ferenc Ferdinánd főherceg pedig gratulál a legendás szabadulóművésznek, Harry Houdininak a repülőgép feltalálásához…
(Megjelenés: 2013. szeptember utolsó napjaiban, Európa Kiadó)


Mikkel Birkegaard dán író első regénye 2007-ben jelent meg Dániában és az egyik legsikeresebb dán debütáló regény lett, egyből felkerült a hazai eladási listák élére. Azóta több mint 20 nyelvre lefordították, és most hozzánk is elérkezett. A regény központi témája a könyvek szeretete és a bennük lévő történetek, thriller műfajba öltöztetve. Ez megér egy szemöldökráncolást, egy szép hümmögést, és még a borítója is csalogató. Az utóbbi időben már megszokhattuk, hogy a Libri Könyvkiadó igen érdekfeszítő könyvek mellett rakja le a voksát, és úgy tűnik, hogy ez alkalommal is jól választottak.

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca – A Feolvasók társasága
Édesanyja húsz évvel ezelőtti öngyilkossága óta John, a feltörekvő ügyvéd igencsak elhidegült az apjától. Ám amikor az öreg Campelli titokzatos körülmények között meghal, a fiú megörökli tőle koppenhágai könyvesboltját. Hamarosan kiderül, hogy nem csupán egy egyszerű üzletről van szó: a bolt egy titkos társaság, az „Olvasók" találkozóhelye. Az alexandriai könyvtár ősi tudásának őrzői képesek arra, hogy a könyveken keresztül az irányításuk alá vonják mások elméjét.
Miután John felfedezi, hogy apja halála nem egyszerű baleset volt, ráébred, hogy új barátai komoly veszélyben vannak. Ezentúl az ő felelőssége, hogy megvédje őket.
(Megjelenés: 2013. szeptember 30., Libri Könyvkiadó)

Ilyen beharangozások után ismét foghatom a fejem, hogy miképpen egyezzek ki magammal a megszerzendő köteteket illetően. Azt hiszem árgus szemekkel fogom figyelni a városi könyvtár állományának gyarapodását, hátha ott is felbukkan egy-két kívánatos példány, és akkor annyival is kevesebbet kell majd költeni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése