2015. január 26.

Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra

Ha úgy adódik igyekszem az ajándékba szánt ifjúsági regényeket magam is elolvasni, hogy tudjam, hogy mit adok az alanyom kezébe, így Marni Bates könyvét is kíváncsian vettem kézbe. Végül egy kissé csalódott voltam, mert számomra nem jelentett akkora élményt, mint amire a számos dicsérő bejegyzés elolvasása után számítottam. Tény, hogy ez nem az én korosztályomnak íródott, másfelől pedig már sok olyan regényt olvastam, aminek egyértelműen nem én voltam a célcsoportja, és mégis fantasztikus élménnyel ajándékoztak meg, szóval akár még így is járhattam volna.  

A Rocksztárt kaptam karácsonyra az - egy átlagember keresztezi egy sztár életét - típusú történettel rukkol elő. Nos, egy átlagember, aki rajong egy együttesért, nem igazán gondolja azt, hogy valaha is testközelbe kerülne rajongása tárgyaival, de hát a sors útjai eléggé kifürkészhetetlenek, és bizony olyan helyzetekben és helyeken sodor embereket egymás mellé, amikor azok a legkevésbé számítanak rá. Azt se felejtsük el, hogy az év ama varázslatos időszakában, amit sokunknak a karácsony jelent, bármi megtörténhet. És hát a Sors, ez a drága, hogyha már rászánja magát a cselekvésre, akkor a romantikus környezetről is gondoskodik, ami jelen esetben egy óceánjáró napsütötte fedélzete, miközben a mexikói Riviéra felé szeli a habokat.

Az átlagember Holly Dayton, a majdnem tizennyolc éves tinédzser, aki a családja (nagypapa, nagynéni, nagybácsi, unokafivérek és unokanővérek) társaságában tartózkodik az óceánjáró fedélzetén. Egy ilyen helyszínen a legtöbben a fellegekben éreznék magukat, de nem Holly, aki egyenesen irtózik az előtte álló nyolc naptól, mert az elmúlt évek során volt lehetőség megtapasztalni, hogy milyen egy családi vakáció. A nagypapáját imádja, a szülei elvesztése után ő nevelte fel, de a nagynéni családját nem igazán zárta a szívébe. Főként az elkényeztetett iker unokanővéreivel van a gond, akik kiskora óta megkeserítik az életét, így tudja, hogy az utazás alatt csakis undok magatartásra, gúnyolódásra, rosszindulatú és sértő megjegyzésekre számíthat a részükről. Mivel a nagypapa döntése és kívánsága volt az út, aki így szeretné megünnepelni a hetvenötödik születésnapját, eltölteni a karácsonyt és örülni unokája tizennyolcadik születésnapjának, nem volt mese, Holly sem maradhatott otthon, de reménykedett abban, hogy elég nagy lesz a hajó, hogy az elkerülhetetlen étkezéseket leszámítva egymaga lehessen.  

A sztár Dominic Wyatt (Nick), a népszerű ReadySeat együttes dobosa, aki elsősorban pihenni szeretne a hajóút alatt, kikapcsolódni, búvárkodni, sütkérezni a napon, csajozni, dalokat írni, és nem utolsó sorban a zenekar egy esetleges hajóúton való fellépéséről tárgyalni. A kemény munkával és a csapattal eltöltött hosszú hónapok után végre egymaga lehet, amit teljes mértékkel szeretne kihasználni. 

Mindenki szeretne valamit, aztán a Sors meg közbelép. Ahogy az lenni szokott ilyen esetekben a két főszereplő véletlenül botlik egymásba, pontosabban Holly botlik Dominicba, aminek következtében az események olyan fordulatot vesznek, ami veszélybe sodorja az együttes jövőjét. Meg kell jegyezni, hogy a dolgok ilyetén alakulásában nem kis szerep jut a tengeribetegségnek, egy paprikaspraynek, sőt az ikrek felháborító viselkedésének is. De a szellem kiszabadul a palackból, és nem marad más, mint menteni a menthető. A megoldás gyorsan megszületik: megegyeznek, hogy a hajóút alatt Holly eljátsza Dominic barátnőjének a szerepét. Így veszi kezdetét a kamu kapcsolat, amelyben mindkettejüket önös célok vezérelnek, hiszen Dominic szeretné visszaállítani a saját és az együttes jó hírnevét, Holly pedig lehetőséget lát visszavágni az ikreknek, és nem utolsó sorban szeretné megtapasztalni, hogy milyen is egy sztár élete. 

Holly és Dominic kapcsolata eléggé hullámzóan alakul, hol tökéletes egyetértés uralkodik közöttük, hol egymás torkának esnek, és bizony a szerelem sem első látásra következik be (ami csak jó). De természetesen a kezdetben megjátszott érzések lassacskán igenis valóssá válnak, ami csak tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű helyzetet.

Nem emlékszem mikor olvastam olyan regényt, ami egy hajón játszódott volna, úgyhogy kifejezetten élveztem a környezetet. Az is tetszett, hogy az írónő váltott nézőpontból mutatta az események alakulását. Ez jót tett a történetnek, mert lehetőséget adott, hogy Holly és Dominic gondolatait is megismerjük, az egymásról alkotott véleményüket, és nem utolsó sorban valódi érzéseiket, amelyeket többnyire igyekeztek elrejteni a másik előtt. Láthattuk, hogy bizony a sztárságnak is megvannak a maga árnyoldalai, hogy milyen ’kirakatban’ élni a magánéletet, hogy minden egyes lépést és mondatot előre meg kell tervezni, mert csak a látszat számít, és nem az, ami valójában történt. Sőt a regény rámutat arra is, hogy nem kell tökéletesnek lenni, ahhoz, hogy boldogok legyünk.

Így aztán Holly eléggé ’tökéletlen’ karakter, egy kissé szétszórt, slampos, itt-ott kerekebb, mint ahogy szeretné, de attól még tud ő csinos és elbűvölő lenni. Ennek ellenére nekem nem sikerült megszeretni, néha kifejezetten idegesített. Számomra túl nagy volt a kontraszt a viselkedései között. Az unokatestvérei évekig ’kínozták’, felfalták reggelire, mindig találtak valamit, amivel sakkba tartsák és ő meg hagyta. Mindezt azzal magyarázta, hogy védeni akarta a nagypapája érzelmeit, de ezt nem éreztem elfogadható magyarázatnak. Főként nem úgy, hogy amikor meg ott találta magát Nick társaságában egyből harcias amazonná változott, követelőzött, sőt néha kifejezetten undokul, és bántóan viselkedett. És volt bátorsága beköltözni egy teljesen idegen fiatalember lakosztályába, amikor lett volna más választása is. (Ez nem volt valami életszerű, és nem igazán jó példa a tizenévesek számára, bár gondolom, hogy fiatalabb fejjel ez bulisnak fogtam volna fel). Viszont imádtam Dominic karakterét, bár időnként miatta is forgattam a szemem, de egy jóképű, humoros, és az érzelmektől összezavarodott fiatalembernek nehéz ellenállni, főként, hogyha külvilág előtt felvett laza srác álarca mögött megpillanthatjuk az igazi Nicket.

Azt hiszem, hogy az ikrek viselkedése minden olvasónál kicsapja majd a biztosítékot, de számomra ez az egész rokoni utálat túl sok volt (piszkálódás, zsarolás, a dolgainak a szétszórása, kiutasítás a kabinból), amit azért távolról sem ellensúlyozott az aranyos nagypapa.

Felemás érzelmei ellenére azért kellemes perceket töltöttem Holly és Dominic társaságában, igazán szórakoztatóak voltak a kettejük között zajló szócsaták, a belső monológok, és élveztem, ahogy a főszereplők bukdácsoltak ebben a kamunak indult kapcsolatban, még akkor is, hogyha a befejezést egy kissé összecsapottnak éreztem, túl rövidnek a hosszú bevezetéshez képest.

Az én élményeim azonban senkit se ijesszenek el, főként, ha valaki a könyv célközönségéhez tartozik. A hozzászólásokból ítélve a fiatalabb olvasók igencsak imádják Holly és Dominic történetét, mert könnyed, vicces, romantikus, és van benne egy-két megjegyzendő és elgondolkodtató tanulság. A felnőttek meg olvassanak nekik való könyveket. Azért kíváncsi lettem az írónő további regényeire is, úgyhogy jó eséllyel azokról is olvashattok majd valamikor.



Kiadó: Móra Könyvkiadó
A mű eredeti címe: Decked with Holly
Szerző: Marni Bates
Fordító: Zalotay Melinda
Kiadás éve: 2014 (második kiadás)
Terjedelem: 304 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése