2013. november 26.

Mia March: Meryl Streep filmklub

A könyv címe és a borítója már önmagában is elég figyelemfelkeltő volt, hiszen már a megjelenése előtt felkaptam rá a fejem, és mivel mostanában nem sok családi drámás könyvet olvastam, a téma szempontjából is úgy gondoltam, hogy érdekes választásnak ígérkezik Mia March regénye. Sokat nem tévedtem, de a hívogató borító ellenére, ami egy kellemes kikapcsolódás lehetőségét sugallja, és bár könnyed olvasmányról van szó, a könyvet végig szomorúság lengi körül, néha megmosolyogtató, néha szívszorító jelenetekkel. 

A Meryl Streep filmklub négy nő története, akik hosszú idő után kénytelenek ismét egy fedél alatt elviselni egymás társaságát. A négy nő: Lolly, a lánya Kat, valamint két unokahúga Isabel és June. 

Egy tizenöt évvel korábbi családi tragédiát követően Lolly egyedül birkózott meg Kat, és a két Nash testvér felnevelésével, egy idilli tengerparti kisváros domboldalán álló fogadó tulajdonosaként. Most már az ötvenes éveiben jár és ismét maga köré gyűjti a családját. Egy olyan bejelentést tesz, ami arra kényszeríti az unokanővéreket, hogy gyermekkoruk helyszínén szembenézzenek egymással, a múltjukkal és a jövőjükkel, miközben az életük gyökerestül megváltozik.

A lányok nem is különbözhetnének jobban egymástól, különböző utat járnak, de ami közös bennük, az a veszteség, amely érte őket, bár mindenikük másként élte meg, és dolgozta fel. Az együtt töltött évek alatt állandóan rivalizáltak, veszekedtek, képtelenek voltak közel kerülni egymáshoz, még a két testvér sem találta a közös hangot. Alig várták, hogy elhagyhassák az otthonuknak mondott fogadót, amit valójában annyira nem is éreztek otthonuknak.

Kat, bár már huszonöt éves, anyja mellett maradt, segít neki a fogadó vezetésében. Szenvedélye a sütés, arról álmodozik, hogy egy napon saját cukrászdát nyit, de ugyanakkor szeretné bejárni a világot, hogy híres cukrászoktól és mesterektől tanuljon, de fél szavakba önteni az álmait, mert az anyjának akar megfelelni. Élete fordulóponthoz érkezik, azonban ő képtelen dönteni, mert tele van kételyekkel, félelmekkel, és összekuszálódott érzelmekkel.

June, huszonnyolc éves, egyedül neveli hétéves kisfiát. Megálmodott karrierje Charlie születésekor hamvába halt. Egy könyvesboltban dolgozik, és bár igyekszik felejteni, sóvárog a múltban megélt szerelem után, kérdések özönére keresve a válaszokat, de csak a fájdalom, az elhagyatottság, és a reménytelenség érzését tapasztalja a szívében. Rajongásig szeretett fiának megígéri, hogy felkutatja a soha nem látott édesapját, de egy átlagos néven kívül egyetlen nyom sincs, amin elindulhatna.

Isabel a gazdag kertvárosi feleségek életét éli, de rádöbben, hogy tízéves házassága romokban hever, és a jelek szerint férjével eljutottak arra a pontra, ahonnan nem biztos, hogy közös út vezet tovább. Ő a legidősebb a három lány közül, harmincegy éves, és bár korábban elégedett volt, lassan ráébredt, hogy mi az, ami igazán hiányzik az életéből, de amit a férje nem hajlandó megadni neki. 

UK kiadás
Ilyen problémákkal a hátuk mögött találkozik ismét a három unokanővér, hogy meghallgassák Lolly bejelentését, amely megrázza, de ugyanakkor ráébreszti őket, hogy szükségük vagy egymásra. Félreteszik nézeteltéréseiket, hiszen közösen könnyebb megbirkózni a jelen problémáival, a múlt árnyaival, a sérelmekkel, amelyeket korábban egymás fejéhez vágtak. Miközben igyekeznek helytállni a fogadó vezetésében, megtanulnak támaszkodni egymásra, és a saját életük összegubancolódott szálait is lassan kibogozzák.

Egyiküknek sem egyszerű annyi év után ismét hosszabb időt tölteni a Három Kapitányban, de a nehézségek, amelyekkel szembe kell nézniük, az új lehetőségek, amelyek felsejlenek előttük, olyan tettekre sarkallja őket, és olyan érzelmeket váltanak ki belőlük, hogy  meglepődnek saját reakcióiktól. De mindezek segítenek, hogy megtalálják önmagukat, és az utat, amelyen a jövőben haladni szeretnének.

És hogy jön mindehhez Meryl Streep? Ő Lolly kedvenc színésznője, és a fogadó filmklubjában most éppen az ő filmjeit vetíti. Olyan filmeket ’nézhetünk’ a szereplőinkkel, mint A szív hídjai, Az ördög Pradát visel, Mamma Mia!, Féltékenység, Tranzit a mindenhatóhoz, Kramer kontra Kramer, Képeslapok a szakadékból, Egyszerűen bonyolult, Távol Afrikától. A filmek több mint felét én is láttam, és Meryl tényleg fantasztikus alakításokat nyújt. Ezt a lányok is így gondolják, és ennek hangot is adnak.

A filmnézések mindig beszélgetésekbe torkollnak, ahol mindenki elmondja a véleményét, az érzéseit, hogy ő miként cselekedett volna abban a helyzetben, hogy egyet ért-e vagy sem a Meryl által alakított hősnő döntéseivel. Ezek a filmek és beszélgetések igencsak hasznosaknak bizonyulnak, mert arra késztetik a lányokat, hogy más oldalról közelítsenek a saját problémáik megoldásához.  Így minden egyes film valakinek könnyebbé teszi az életét, valakinek többet mond, mint a másiknak, irányt mutat, elgondolkodtat, mert a filmek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a hűtlenség, a válás, a halál, az elvesztett vagy feláldozott szerelem, az újrakezdés, kérdések, amelyek szereplőinket is foglalkoztatják. A megosztott véleményekből kifolyólag a könyv tele van a filmekből vett idézetekkel, úgyhogy aki Meryl Streep rajongó, az biztosan élvezni fogja, hogy az ő filmjeiről olvashat és elmélkedhet is róluk a lányokkal egyetemben.

Ennyi egyedülálló nő mellett elkerülhetetlen, hogy fel ne bukkanjanak a jóképű, aranyszívű, kitartó férfiak, és bár alakulnak a kapcsolatok, ők többnyire a háttérben maradnak, hiszen a három lánynak magának kell eldönteni, hogy mit szeretne kezdeni az életével a továbbiakban, és hogy a férfi nemnek ebben milyen mértékben jut hely. 

A könyv pozitívuma, hogy váltott nézőpontból szemléljük az eseményeket, így lehetőség adódik, hogy mindhárom lány gondolatait megismerjük, közelebb kerüljünk a személyükhöz. Ez valahol ugyanakkor hátulütő is, mert mindenkiből kapunk egy kicsit, de senkiből sem eleget. Lolly karakteréről én sokkal többet olvastam volna. Főleg a múltjáról, mert annak csak a felszínét kapargattuk. Ő keveset mesél magáról, szerencsére a lányok tesznek egy-két egyéni felfedezést, ami közelebb visz a karaktere megértéséhez, de bennem így is maradt hiányérzet. Nekem legjobban June karaktere és története tetszett, Kat határozatlansága és tépelődése egy kicsit sok volt, Isabel meg szerintem túl könnyen és gyorsan túltette magát korábbi életén. 

Voltak részek a könyvben, amikor a párbeszédek valahogy idegenül hatottak, erőltetettnek, ezt főként akkor éreztem, amikor a filmekről beszélgettek. Talán, mert mindenki szó szerint idézte a filmben elhangzottakat, hogy alátámassza a véleményét. Ez mind szép és jó, de itt érezni lehetett, hogy az írónő ezeket a mondatokat egyenként a karakterei szájába adta, nem hangzottak természetesnek. Ha én először látok egy filmet, bármennyire is jó, tanulságos, nem valószínű, hogy a végén szó szerint idézem az elhangzott szavakat. Persze, ha többször láttam már, előfordul, hogy megjegyzek párbeszédeket, de elsőre. Szerintem ezekben a jelenetekben az írónő nagyon igyekezett, hogy minden tökéletes legyen, és éppen emiatt ilyenkor a párbeszédek vesztettek a gördülékenységükből.

Viszont nagy élvezettel olvastam Kat süteményeiről, szinte érezni lehetett a tortácskák, a muffinok, a kekszek, a palacsinták illatát, bár még nagyobb élmény lett volna, hogyha szépen lemasíroznak a lapokról, és ott sorakoznak előttem, hogy egyenként megkóstoljam őket.

Tetszett, hogy a filmek által a lányok könnyebben megbirkóztak a problémáikkal (ezekből talán túl sok is volt egy helyen), ezáltal egy kicsit kitűnik a regény az ehhez hasonló történetek közül, de egy-két meglepetést leszámítva nagyon kiszámítható volt, hogy hova lyukadunk ki a végén. Igazából egyik lány sorsa miatt sem izgultam túlságosan, de ettől függetlenül átéltem a fájdalmukat és elkeseredésüket, és velük együtt örültem a boldogságuknak.

Mia March
A Meryl Streep filmklub volt Mia March első regénye. A könyv tele van érzelmekkel, és a hibái ellenére néha a könnyekig meghatott. A család fontosságáról, az összetartásról, a megbocsátásról, az újrakezdésről szól, megmutatja, hogy mindent könnyebb elviselni, ha van, akivel megoszthatjuk a terhet, és ha van, akire számíthatunk, ugyanakkor arra is rámutat, hogy csakis a szívünk és vágyaink után menjünk, ne hagyjuk, hogy bárki is befolyásoljon döntéseinkben, hogyha azt szeretnénk, hogy boldogok legyünk.

Az írónőnek idén jelent meg a második regénye, Finding Colin Firth címmel (úgy tűnik maradunk a filmek világában, érkezik Mr. Darcy személyesen), ezúttal három nő élete kapcsolódik össze valamiképpen, szintén Botthbay Harbor idillikus világában. Az írónő weboldalán többet is megtudhattok róla.


Kiadó: Libri Kiadó
A mű eredeti címe: The Meryl Streep Movie Club
Szerző: Mia March
Fordító: Lovas Anna
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 406 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése