2013. november 28.

És még mindig nem értünk a végére - újdonságok a nap alatt

Azon gondolkoztam a minap, hogy vajon a tavalyi év végén is éppen ennyi új könyv jelent meg és csak én nem voltam annyira receptív irányukban, vagy ez az év valami okból kifolyólag felülmúlja a korábbiakat. Kapkodom a fejem a sok újdonság láttán, és lassan már csak raktározom a címeket jövőre, mert a pénztárcám már nem bír újabb rohamokat, de gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Ettől függetlenül álmodozhatunk, vagy ha nagy a család egy megfelelő időben elejtett megjegyzéssel (vagy éppen egy kézbe nyomott listával) növelhetjük az esélyeinket, hátha valamelyik kívánságunk ott fog lapulni a fa alatt.

Vegyesre sikeredett a mostani válogatás, néhányuk már megjelent, mások még váratnak magukra, de ami közös bennük, hogy akármelyiket elfogadnám ajándékba. 

Az utóbbi időben nem sok olyan kötetet vehettünk kézbe, amelyek a Cartaphilus Kiadónál jelentek volna meg, de úgy tűnik, hogy ők is összekapták magukat. Jojo Moyes sok hazai rajongó szerzett az eddig itt megjelent köteteivel, akárcsak Kate Morton. Én is olvastam tőlük, van is belőlük, de ez nem akadálya annak, hogy ne legyek kíváncsi az újabbakra, sőt. 

Jojo Moyes: Akit elhagytál
1916, Franciaország. Miután imádott férje, Édouard hadba vonul, Sophie Lefevre egyedül kénytelen gondoskodni családjáról. Német kézre került kisvárosukban új katonai parancsnok jelenik meg, aki tisztjeivel még inkább megkeseríti Sophie életét. S amikor a Kommandant szeme megakad a portrén, melyet Édouard festett ifjú asszonyáról, az események baljós fordulatot vesznek, melynek nyomán Sophie-nak borzasztó nehéz döntést kell hoznia. Közel egy évszázad múltán a varázsos hatású festmény Liv Halston londoni otthonának éke - férjétől kapta nászajándékul. Amikor egy véletlen találkozás következtében fény derül a kép sötét múltjára és valódi értékére, Liv élete fenekestül felfordul. Hamarosan komoly jogi csatározás kezdődik, melynek tétje nem csupán a festmény tulajdonjoga, hanem talán Liv boldogsága is.
A Mielőtt megismertelek és Az utolsó szerelmes levél világszerte rendkívül népszerű szerzőjének új kötete egyszerre lélegzetelállító szerelmi történet, háborús történelmi regény és bírósági krimi. Moyes a rá jellemző módon azonnal rabul ejti az olvasót - ezúttal két fiatal asszony bemutatásával, akiket közel egy évszázad választ el egymástól, sorsuk mégis közös abban, hogy egyaránt a végsőkig küzdenek azért, ami mindennél fontosabb számukra.
Várható megjelenés: 2013. november 29., Cartaphilus Könyvkiadó


Kate Morton: Távoli órák
Az elfeledett kert és a Felszáll a köd szerzőjének újabb kitűnő regénye varázslatos romantikus thriller.
Mire képes egy nő, hogy megőrizze titkát? Titokzatos, fél évszázada feladott levél érkezik a Londonban élő Edith édesanyjához, aki a küldemény láttán könnyekben tör ki. A feladó helyén a kenti Milderhurst-kastély címe áll. Edie rádöbben, hogy anyja, Meredith szenvtelen távolságtartása mögött egy réges-régi titok bújik meg. Amikor néhány hónap múlva Edie Milderhurst közelében jár, hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy megnézi a kastélyt.
Megismerkedik Milderhurst lakóival, a különc Blythe nővérekkel, és több meghökkentő felfedezést is tesz. Ezek nyomán úgy dönt, hogy kideríti, mi is történt pontosan édesanyjával a háború idején, valamint hogy rejtegetett titka miként kapcsolódik a kastélyhoz és a Blythe nővérekhez. Ám amint nekilát, hogy Milderhurst ódon falai közt kibogozza a történet szálait, a vártnál sokkal komolyabb titkok sejlenek fel előtte. Vajon megismeri-e végül az igazságot Edie, kikutatja-e, valójában mi minden történt azokban a távoli órákban?
Várható megjelenés: 2013. november 28., Cartaphilus Könyvkiadó


Olybá tűnik, hogy Nagy Katalin cárnő személye több kiadónak is felkeltette a figyelmét, hiszen nem kevesebb, mint három olyan könyv készül napvilágot látni, amelyek az uralkodó életébe engednek bepillantást.

Eva Stachniak: A Téli Palota
Izgalmas fordulatokban bővelkedő történelmi regény két orosz cárnő, II. Erzsébet és Nagy Katalin uralkodásáról, a cári udvarban folyó intrikákról, szerelmekről és az orosz birodalom megerősödéséről.
Várható megjelenés: 2013. november 29., Tericum Kiadó


Robert K. Massie: Nagy Katalin – Egy asszony portréja
A Pulitzer-díjas szerző könyvének főszereplője egy jelentéktelen német hercegnő, aki tizennégy évesen Oroszországba kerül, és a történelem egyik legjelentősebb, legnagyobb hatalommal rendelkező, legizgalmasabb egyéniségű asszonyává válik.
A nem túl nagy befolyással bíró nemesi családba született Katalinból a véletleneknek és saját kitartásának, eltökéltségének köszönhetően Oroszország cárnője lett. Az éles eszű, kielégíthetetlen kíváncsiságú fiatal nő rajongott a felvilágosodás filozófusaiért, és miután trónra jutott, megpróbálta a gyakorlatban alkalmazni az újszerű elképzeléseket, ezek segítségével kísérelte meg az elmaradott orosz birodalom felvirágoztatását. Személyes vagy levélbarátság fűzte a kor legjelesebb történelmi és irodalmi személyiségeihez, Voltaire-hez, Nagy Frigyes királyhoz, Mária Antóniához, sőt még az amerikai haditengerészet hőséhez, John Paul Joneshoz is.
Trónra jutását követően a Montesqueiu által idealizált "jóindulatú despotizmus" megtestesítője kívánt lenni, de szembesülnie kellett a jobbágyság intézményrendszerére felépülő orosz valósággal. Harmincnégy éven keresztül irányította és fejlesztette az óriási birodalmat, háborúkat vívott, támogatta a kultúrát, megpróbált segíteni a sokat szenvedett népen. Túljutott néhány magánéleti válságon, területeket hódított el más országoktól, megbirkózott a véres francia forradalom által elindított politikai változások szökőárjával, és nőiességének, éles eszének, intelligenciájának, ravaszságának köszönhetően élete utolsó pillanatáig trónon maradt. Voltaire és Diderot imádta és dicsérte, a legnagyobb klasszikus filozófusok közé sorolta, ugyanakkor voltak, akik rettegtek tőle, akik "Észak Messalinájának" nevezték.
Családjának tagjai, barátai, miniszterei, tábornokai, szeretői, ellenségei, életének valamennyi fontosabb fő- és mellékszereplője életre kell ebben a színes és érdekes könyvben. Megismerhetjük ambiciózus, folyton intrikáló anyját; gyenge jellemű, mégis erőszakos férjét, III. Péter cárt; boldogtalan fiát, Pált; imádott unokáit és persze a kegyenceit, azokat a délceg, ifjú gárdatiszteket, akik mellett szórakozni kívánt, akiktől szerelmet és barátságot várt, akiknek segítségével vissza akarta nyerni ifjúságát; megismerhetjük annak a férfinak, Grigorij Patyomkinnak az életútját, aki minden bizonnyal a legfontosabb szerepet játszotta a cárnő életében.
Elképesztő könnyedséggel megírt, szilárd tényeken alapuló történet. A szerző rámutat az összefüggésekre, közel hozza az olvasóhoz a történelem jelentős és híres alakjait; bemutatja az események, az egyes személyek és népek sorsát befolyásoló részleteket és emberi tényezőket, s teszi mindezt olyan közvetlenséggel, hogy az olvasó úgy érzi, II. Katalin cárnő és kortársai karnyújtásnyi távolságba kerülnek.
Várható megjelenés: megjelent, I. P. C. MIRROR

Andrei Makine: Ki szerette a cárnőt?
Andreï Makine legújabb műve egyszerre izgalmas regény és nagyszabású történelmi tabló. Párhuzamosan bonyolódnak benne a régmúlt és a jelen eseményei, nyomon követhetjük Nagy Katalin életét, uralkodását és a róla készülő film, illetve tévésorozat mozgalmas forgatását.
Rengeteg anekdota színesíti a cselekményt, amelyek felidézik Katalin cárnő legendás szerelmi kalandjait (például híres-nevezetes, s talán meg sem történt románcát kedvenc lovával), az udvari cselszövéseket, a jelenből pedig a szovjet korszak társbérleti tömeglakásait, az új oligarchia testőrös luxusvilágát, a filmforgatások olykor mulatságos, olykor tragikomikus zűrzavarát...
A Ki szerette a cárnőt? 2013-ban jelent meg Franciaországban. A magyar fordítás a legelső a külföldi fordítások sorában.
Várható megjelenés: megjelent, Ab Ovo

S ha már Nagy Katalinról volt szó, maradjunk továbbra is Oroszországban, ezúttal ugorjunk a 19. század elejére és ismerkedjünk meg Anna Petrovna életével. Cynthia Harrod-Eagles azóta szerepel a radaromon, mióta ismeretséget kötöttem a MORLAND DINASZTIÁval. Sajnos a regényfolyamból csak négy kötet olvasható magyarul, ami irtó kevés, ha arra gondolunk, hogy idén jelent meg a harmincötödik. Kétlem, hogy ezek valaha is napvilágot látnak itthon, úgyhogy, ha valakinek kedvence, akkor bizony külföldről kell beszerezni őket. Ettől függetlenül reméljük, hogy a most megjelent Kirov Sagának a következő két kötetét is valamikor kézbe vehetjük. 

Cynthia Harrod-Eagles: Anna – Kirov Saga 1.
"Szeretni.
Egy férfit, aki nem lehet a tiéd.
Egy országot, amely nem lehet a hazád."
Miközben Párizs - ha lassan is, de - kezd magához térni az 1803-as év viharos politikai megrázkódtatásaiból, Anne Peters, a fiatal, szegény, otthontalan nevelőnő, egy angol tengernagy árván maradt lánya tétován keresi a talpon maradás lehetőségét az új életre kelt, de még ezernyi bizonytalansággal teli városban. És mivel Franciaország újabb háborúkra készül, elfogadja a váratlanul útjába kerülő menekülési lehetőséget, és vállalja, hogy új életet kezd az ellenállhatatlan Nyikolaj Kirov gróf szolgálatában. Ezzel új otthonra és családra lel a csillogó orosz fővárosban, és új nevet is kap: Anna Petrovna lesz belőle. Az új munkaadója zsúfolt, eseményekkel teli életébe felkészületlenül belecsöppenő Anne-nek minden tudására, fokozatosan kifejlődő, bölcs asszonyi belátására szüksége van ahhoz, hogy helyt tudjon állni. Az útja Szentpéterváron és a vad, kaukázusi hegyeken át az Oroszország elleni francia támadásig, Borogyinóig és a felperzselt Moszkváig vezet. És miközben Napóleon a végső összecsapásra gyűjti erőit, Anne szívének is meg kell vívnia a maga csatáját.
A KIROV SAGA harmadik, EMILY című része 1993-ban elnyerte a rangos Az év romantikus regénye-díjat. A díjazottak között olyan, nálunk is jól ismert nevekkel találkozhatunk, mint Philippa Gregoryé, Rosamund Pilcheré vagy Joanna Trollope-é.
Várható megjelenés: megjelent, I.P.C. MIRROR

Jane Austen hőseinek és könyveinek szerelmesei biztosan felkapják a fejüket akár csak én Jo Baker könyvére. Annak ellenére, hogy nem igazán szoktam Jane Austen újra- és továbbgondolásokat olvasni, ezt nem fogom kihagyni. Hónapok óta szemezgettem a kötettel az bookdepository oldalán, de a 14-17 euró közötti árak visszatartottak a rendeléstől. Örültem, amikor felfedeztem, hogy december, illetve január folyamán két olyan kiadás is megjelenik, amelyek árban 10 euró alatt lesznek, már vártam, hogy mikor tudom kosárba rakni őket, amikor hírét vettem a magyar fordításnak.  

Jo Baker: Longbourn árnyékában
Ha Elizabeth Bennet maga mosná az alsószoknyáit, gondolta Sarah,
valószínűleg sokkal jobban vigyázna rájuk.
Büszkeség és balítéletnek ebben az ellenállhatatlanul megrajzolt továbbgondolásában a szolgák a főszereplők, mely Jane Austen remekének szalonjain túlra, a szigorú házvezetőnő és a csillogó szemű cseléd gyakran észre sem vett birodalmába kalauzol bennünket. 
Ám Longbourn alagsorában is éppoly erős a romantika, a szívfájdalom és az intrika jelenléte, mint az emeleten. Amikor a házhoz új inas érkezik - aki titkokat és tengeri illatokat hoz magával -, a cselédek ebédlőjének nyugodt világa teljesen, talán visszavonhatatlanul a feje tetejére áll.
Mikor a változás megjelent Longbournban, Polly úgy bámulta, mint akinek elment az esze, Mrs. Hill folyton teletöltötte a poharát, sőt, még Mr. Hill is úgy pillantgatott rá, és kapta el róla a tekintetét, mint valami ábrándos leány, Sarah elcsüggedt. Rá már senki nem figyelt, és azt kívánta, hogy bár sose jött volna el Longbournba ez a változás a sötét hajával meg a mogyoróbarna szemével.
"Ez az irodalmi tiszteletadás nemcsak kötelező olvasmány Austen rajongóinak, de önmagában is megállja a helyét, mint elragadó szerelmes regény. Baker meglepő kockázatot vállal a Bennet család tagjai és a szolgák kapcsolatának kidolgozásával, ám sikeresen elkerüli a sallangok csapdáját; tiszteletteljes, megindító újramondása az eredeti történetnek." (Publishers Weekly)
Várható megjelenés: megjelent, I. P.C. MIRROR

Imádom az ilyen borítókat, mint amilyet Natasha Solomons könyve kapott, és a hangulatot, amit árasztanak. Persze a korszakot is, amiben játszódik, úgyhogy nálam ez egyértelműen kívánságlistás kötet. 

Natasha Solomons: A Tyneford-ház
Egy viszony elkezdődik, egy korszak véget ér…
Akik szívesen olvasták Kate Mortontól Az elfeledett kertet, és szeretik a Downton Abbey hangulatát, azok rajongani fognak a New York Times bestselleréért, amely lebilincselő történetet mesél el szerelemről és bánatról. 1938 tavaszán járunk, amikor is a zsidóknak már nem biztonságos Bécsben élniük. A fiatal lánynak, Elise Landaunak fel kell cserélnie fényűző, estélyekkel és pezsgővel teli életét az angliai szobalányok egyhangú mindennapjaival. Lakóhelye ezentúl Tyneford lesz, az öbölnél álló hatalmas ház, ahol a cselédek folyvást ezüstöt fényesítenek, és frissítőket szolgálnak fel a teraszon. De a háború fenyegetően közeleg, a világ nagy változások előtt áll. Amikor Tyneford urának ifjú örököse, Kit hazatér, a két fiatal között szokatlan barátság szövődik, amely átformálja Tynefordot és Elisét is - visszavonhatatlanul.
Várható megjelenés: megjelent, I. P. C. MIRROR

A Felettünk a csillagos ég nagyszerű élménye után a figyelmem ismét a háborús regények felé irányult. A GABO Kiadó kettővel is kecsegtet a témában. Alan Fursttől már olvastam Az éjszaka katonáit, és most itt egy újabb. Clare Mulley könyve pedig még egy az angol könyveket felsorakoztató végtelenül hosszú várólistámról (úgy tűnik ez az év már csak ilyen angol várólista csökkentő). 

Alan Furst: A varsói kémek
1937 egyik őszi napján bizonyos Edvard Uhl titkos ügynök kiszáll Varsóban vonata első osztályú kocsijából. Rossz érzése támad, amelyet megpróbál elfojtani. A soron következő éjszakát lengyel szerelmével készül eltölteni, utána, másnap ott lesz abban a bárban, ahol találkoznia kell a francia katonai attaséval, Mercier ezredessel. Az információk borsos áron cserélnek gazdát. 
Európa a háború küszöbén áll. És bár még nem süvítenek a golyók, nem röpködnek a bombák, a francia és a német titkosszolgálat már elkezdte végzetes harcát. Az információk és dezinformációk zavaros világában egyik kém se teheti, hogy életét kockáztatva ne keveredjen emberrablási ügybe, rágalmak és árulások hálójába. 
Alan Furst újságíróként hosszú ideig élt Párizsban, és gyakran utazott Kelet-Európába és Oroszországba, ahonnan az Esquire és az International Herald Tribune c. lapoknak tudósított. Sok kémregénye jelent meg. A varsói kémekből a BBC minisorozatot készített.
Várható megjelenés: megjelent, GABO Könyvkiadó

Clare Mulley: A kémnő, aki sokat szeretett
1952 júniusában halott nőt találtak egy dél-kensingtoni szállodában. Meggyilkolták. Túlélte a háborút, aztán meghalt egy szerelemféltő tébolyult kezétől. A nő Christine Granville, háborús hősnő volt.
Egy könnyű életet kedvelő lengyel arisztokrata és gazdag, zsidó származású felesége gyermekeként a háború kitörésekor mindenáron segíteni akarta országát és a szövetségesek harcát. A titkosszolgálathoz kerülve Nagy-Britannia egyik legbátrabb, számos kitüntetéssel rendelkező titkos ügynöke lett. A bátor és vonzó asszony - szeretők sorát hagyva maga mögött - számtalanszor átsíelt a Kárpátokon a megszállt Lengyelországba, hogy Magyarországra menekítsen lengyel katonákat, hozza és vigye a dokumentumokat és információkat. Aztán Egyiptomban és a Közel-Keleten teljesített szolgálatot, majd a megszállt Franciaországban dobták le ejtőernyővel, ahol a rádiósok élettartama a hat hetet is alig érte el. A kesztyűjében átcsempészett felderítési adatok jelentős mértékben segítették a szövetségesek háborús erőfeszítéseit. Sikerei elismeréseként György-érdemrenddel, a Brit Birodalmi Érdemrend (OBE) polgári fokozatával és a francia Croix de Guerre-rel, Háborús Kereszttel tüntették ki.
A kémnő, aki sokakat szeretett című művében Clare Mulley feleleveníti a félelmet nem ismerő, gyakran eléggé öntörvényű, szilaj, de a környezetében szinte mindenkit megbabonázó nő rendkívüli történetét.
Várható megjelenés: 2013. november 18., GABO Könyvkiadó

Mindketten sci-fi rajongók lévén a Metropolis Média újdonságait is figyelemmel szoktam kísérni, és meglepődve tapasztaltam, hogy más műfaj felé is nyitott a kiadó, de persze ez egyáltalán nem baj. Fel is került Jacqueline Harpman könyve a soha nem apadó várólistára. Nagyon jó a regény borítója, és maradandó élménnyel kecsegtet a témája.  

Jacqueline Harpman: Orlanda
Aline Bergert, a párizsi vasútállomáson várakozó 35 éves irodalomprofesszort villámcsapásként taglózza le váratlan találkozása egy huszonéves fiatalemberrel. Addigi szürke, konvenciókhoz ragaszkodó élete egy csapásra fenekestül felfordul, és rádöbben, hogy ők ketten nemcsak hogy lelki társak, de a férfi mintha egyenesen a szakasztott mása lenne, fiúsabb kiadásban. Azokat a dolgokat szereti, amik után ő maga is vágyakozott fiatalabb korában, de anyja szigorú nevelése számára nem hagyott játékteret. Ki hát ez az ember, aki helyette teljesítette be álmait? És miért van az, hogy mindkettejük szívét a férfiak gyújtják lángra?
A belga szerző angolul is sikeres, Medici-díjas regénye egyszerre idézi meg Virginia Woolf hasonló című könyvének és Michael Cunningham Az órákjának hangulatát. Ez az érzelmes és gondolatébresztő mese arra a napjainkban rendkívül időszerű kérdésre keresi a választ, hogy miben gyökerezik a nemi identitás, mitől függ, hogy felnőve hol keressük boldogságunkat?
Várható megjelenés: megjelent, Metropolis Média

Ez idáig Szergej Lukjanyenko nálunk az Őrség-sorozatával képviseltette magát, de nagy valószínűséggel ez az új sorozata is csapódni fog a többi mellé.

Szergej Lukjanyenko: Igék Földje -  A vas prófétája
Egy világban, melyben a kisded Jézus nem élte túl Heródes betlehemi mészárlását, az Úr mostohafiául fogadott egy másik ifjút, és birtokába adta az Igét, egy varázsszót, amivel csodákat tehetett. Tanításainak és varázshatalmának köszönhetően az Üdvözítő a Római Birodalom császára lett, s immár a trónról próbálta elérni az emberiség megváltását, akár a szelíd erőszak eszközeivel is. Amikor azonban így sem járt sikerrel, elkeseredésében eltüntette a világból a háborúzáshoz legnélkülözhetetlenebb vasércet, majd beteljesítette a rá kirótt végzetet, és ő maga is távozott egy párhuzamos dimenzióba, melyet az Ige segítségével nyitott meg.
Közel 2000 év telt el azóta, de a vasszegény Föld továbbra is nehezen vánszorog a tudományos-technikai fejlődés útján. A legtöbb ember lovon jár, a tenger hullámait vitorlás hajók hasítják, és mind az elektromosság, mind a repülés gyerekcipőben jár. Ugyanakkor elterjedt az Igék használata, melyek segítségével kisebb-nagyobb dolgokat lehet elrejteni abban a bizonyos párhuzamos dimenzióban.
A kényszermunkára ítélt tolvaj Angolna Ilmart több más bűnöző társával együtt egy vitorlás szállítja büntetése letöltésének színhelyére, a Gyászos-szigetekre. A fedélzeten megismerkedik egy fiatal fiúval, Marcusszal, akiről sejteni kezdi, hogy nem egészen az, akinek mondja magát, ráadásul egy Ige is van a birtokában. Együtt tervelik ki szökésüket, amelynek sikere az egész világ képét átrajzolhatja.
Az Európa-díjas, immár Amerikában is bestsellerszerzőnek számító Lukjanyenko új története egyszerre merész átirata a valós történelemnek és a Bibliának. Sőt, e nagyszabású kaland tovább folytatódik, a jövőre várható második kötetből megismerhetjük a történet magyar vonatkozásait!
Várható megjelenés: megjelent, Metropolis Media

És végre itt van az Alex Benedict sorozat következő kötete. Nem is emlékszem, hogy hányszor néztem idén a kiadó weboldalát abban a reményben, hogy a várható megjelenések között felfedezek egy újabb Jack McDevitt kötetet. Eddig kellett várnom, most már csak meg kell venni.

Jack McDevitt: Tűzmadár
Dr. Christopher Robin, a híres fizikus évtizedekkel korábban valósággal sokkolta a közvéleményt, amikor bejelentette kutatásai eredményét: végtelen számú párhuzamos univerzum létezik, amelyek kisebb-nagyobb mértékben különböznek a sajátunktól. A bejelentést követően pedig egy földrengés során váratlanul eltűnt.
Alex Benedictnek és Chase Kolpathnak eredetileg csak egy árverést kellett volna lebonyolítani a fizikus hagyatékából, ám amikor követni kezdik a tudós nyomait a bolygórendszer határain túlra, kiderül, egyesek bármit megtennének, hogy a rejtély megoldatlan maradjon.
A Nebula-díjas Jack McDevitt ismét egy páratlan rejtvénnyel szembesíti hőseit ebben az egyszerre tudományos és fantasztikus kalandregényben. A sorozat hatodik darabja éppúgy élvezhető önmagában, mint az eddigiek, de azért érdemes beszerezni az előzményeket is annak, aki további izgalmakra vágyik egy jövőbeli régiségkereskedő és asszisztensnője társaságában.
Várható megjelenés: megjelent, Metropolis Média

Idén mintha az összes kiadó a kedvembe szeretne járni, mert egymás után fedezem fel az olyan kötetek magyar kiadását, amelyeket angolul terveztem beszerezni. A következő is egy ilyen delikvens, Maisie Dobbs és az ő nyomozásai. Eddig tíz kötet jelent meg Maisie kalandjairól, reméljük mindeniket elhozza a kiadó.

Jacqueline Winspear: Maisie Dobbs és a háborús rejtély
Maisie Dobbs pszichológus és nyomozó tizenhárom évesen kezd dolgozni – egy elegáns londoni villában cselédként alkalmazzák. Egy nap az úrnő, Lady Rowan Compton a könyvtárban talál rá az olvasó lányra. Maisie rettegve várja az elbocsátást, ám legnagyobb meglepetésére Lady Rowan és a család barátja, dr. Maurice Blanche is támogatja a taníttatását. De a világháború keresztülhúzza Maisie számításait, és röviddel azután, hogy megkezdi tanulmányait a Girton Főiskolán, Cambridge-ben, a lány a tengerentúlon vállal ápolónői szolgálatot.
Évekkel később, 1929-ben a híres Maurice Blanche (aki elismert segítője volt a Scotland Yardnak) tanítványaként saját vállalkozásba kezd. Első megbízatása egy unalmasnak tűnő hűtlenségi ügy, melynek során a nyomok nemcsak egy gyilkoshoz vezetnek, de hogy megfejthesse a rejtélyt, Maisie-nek vissza kell térnie a háborúba, amelyet olyannyira el akar feledni..
Várható megjelenés: 2013. november 29., Ulpius-ház

Még egy olyan könyv, amely a borítójával fogott meg, aztán a címével. Amikor egy kicsit utánanéztem az írónak kiderült, hogy a hangzatos angol név mögött egy magyar fiatalember személye húzódik meg, még egy ok, hogy kíváncsi legyek a regényre.

Andrew Lucas McIlroy: Árnyból az angyal
„Lásd meg a gonoszt a fényben, és a jót a sötétségben…”
Amikor az első és egyetlen keresztes háború elsöprő győzelmet aratott, a világra homály borult. Azóta az Örökkévaló egyháza vasmarokkal szorítja híveit, a 19. század végén az emberek még mindig inkvizíciótól, boszorkányoktól és démonoktól rettegnek.
Cailie Jacobs különleges fiú: az éjszaka teremtményei a védelmére kelnek, a farkasok szelíd kutyaként viselkednek a közelében. Híre azonban eljut az inkvizícióhoz: családját megölik, és ő maga is kínhalált halna, ha életét nem mentené meg egy furcsa társaság.
Brod Walters és ifjú társai kisstílű szélhámosok, eszük ágában sincs ujjat húzni az egyházzal. Ám ahogy keresztezi útjukat ez a különös fiú, addigi kényelmes életük fenekestül felfordul. Csatlakozik hozzájuk Dorien, az elf ifjú, és Eline, egy felfegyverzett asszony, aki a legrettenetesebb bűnt követte el az Örökkévaló egyháza ellen: megtanult varázsolni.
Hogy Cailie-t megóvják, fel kell fedniük az évszázadok óta a homályban rejtőző igazságot. De kicsoda ez a fiú valójában? Vajon a fény, vagy a sötétség uralja-e sorsát? Miért védelmezik egy elfeledett istennő, Balora szent állatai, a farkasok? Ki az a titokzatos angyal, aki mind gyakrabban bukkan fel álmaikban? Mi köze mindennek a Vatikánhoz és a közelgő pápaválasztáshoz?
A vándorokat egy varázslatos ereklye szólítja a messzeségből, és a jövendölés, hogy Balora prófétája újból a földet járja majd, aki reményt hoz a halandóknak. Reményt egy szabadabb világra, ahol az Elfeledettek újból visszatérhetnek.
Lásd meg a jelet, mert hamarosan eljön az idő.
Lásd meg a gonoszt a fényben, és a jót a sötétségben…
Várható megjelenés: 2013. november 30., Könyvmolyképző Kiadó

Ha még van olyan személy, aki ne talált volna kedvére valót a sok megjelenés között, akkor lehet, hogy más területen kellene szétnézzen karácsonyi ajándékötlet után. A sok újdonság közül én már összeállítottam egy tízes kívánságlistát, már csak türelemmel kell lennem, és majd 24.-én kiderül, hogy melyik szerencsésnek kell lakóhelyet biztosítani



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése