2014. március 7.

Márciusi megjelenések

Lassan kezd ismét felpörögni a könyves élet, és egyre több ígéretesnek tűnő kötetnek örülhetünk a közeljövőben. Erre való tekintettel igencsak terebélyes posztot sikerült összehozni, szinte minden műfaj képviselve van, gondolom azt mondanom sem kell, hogy ezek közül jó pár felkerült a saját kívánságlistámra is. 

A Hrabal-centenárium alkalmából az Európa Könyvkiadó új kiadásban jelenteti meg a szerző három fontos művét. A múlt hónapban már bemutattam a Sörgyári capriccio és az Szigorúan ellenőrzött vonatok gyönyörűséges borítóit, most itt van a sorozat harmadik kötete, és azt hiszem méltó párja a korábbi kettőnek. 

Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam
Tíz krigli sör egy címért!
Az Őfelsége pincére voltam ennyi gyöngyöző aranyvalutájába került Bohumil Hrabalnak, aki többek közt ennek a művének a címét is a sörözőben szerezte. Magát a művet 1971-ben tizennyolc nap alatt vetette papírra. Főhőse egy Jan Díte nevű pikolófiú. Jan legnagyobb vágya, hogy milliomos legyen. Példaképe Skřivánek főpincér úr, akinek olyan jó szeme van, hogy első látásra biztonsággal felméri az étterembe belépő vendéget. Nem véletlen: ő az angol királynak is felszolgált!
Jan a kuplerájban gavallér, a hétköznapokban élére rakja a garast. Fantáziadús széptevő, tudatos üzletpolitikus. Kisember egyéni ambíciókkal, olykor talán butának is mutatkozó "tipikus cseh kollaboráns". A történelem viharai nem érdeklik. A második világháború kitörése előtt feleségül vesz egy német lányt, germán szakszerűséggel anyává teszi, a háború alatt a megszállók szolgálatába áll - és megszerzi az áhított milliókat.
A végkifejlet? Az is hrabali.
A mű minden mondatából árad az a fajta szellemi, politikai és erotikai szabadság, amely a megírása idején tűrhetetlen volt a hatalom szemében. Az Őfelsége pincére voltam legálisan csak 1989-ben jelenhetett meg az író hazájában. Jiří Menzel filmvásznon is megörökítette.
Két ember közt a legemberibb kapcsolat a csönd.
Azt, amit ő tudott, csak néhány nagy latin-amerikai író tudta. 
(Milan Kundera)
Paradox módon – de ez tipikus hrabali paradoxon – ez az alapvetően nem éppen vidám történet ugyanakkor Hrabal legszórakoztatóbb regénye. 
(Aleksander Kaczorowski)
Várható megjelenés: 2014. március 17., Európa Könyvkiadó

A Hrabal köteteken kívül néhány régebbi kedvenc is új köntösbe bújtatva érkezik hozzánk. Ezek közé tartozik a Merle életmű egyik darabja, az Állati elmék, valamint a Nobel-díjjal kitüntetett Quo vadis? Ha valakinek még hiányoznak a könyvespolcáról, az most elgondolkozhat a beszerzésükön. 

Robert Merle: Állati elmék
Színhely: az Egyesült Államok. Itt végez kísérleteket egy delfinpárral Sevilla professzor. Lelkes kutatócsoport segíti munkájában. A két delfin bámulatosan fogékony. Rendkívüli az intelligenciájuk, szeretetreméltóságuk: szellemileg szinte egyenrangú társai az embernek. Csakhamar már az angol nyelvre tanítja őket mesterük. A békés kutatók és a delfinek idilljét azonban megzavarja az amerikai titkosszolgálat embere. Ezeket a kedves, szelíd állatokat háborús célokra akarják felhasználni. Vajon sikerül-e?
A Goncourt-díjas világhírű írónak, a Francia história szerzőjének egyik legolvasottabb műve az Állati elmék, amelyet maga a szerző afféle hibrid műnek, az európai irodalomban évszázados hagyományokkal rendelkező állatregény és az Amerikából diadalútjára indult "politics-fiction" ötvözetének minősít. A dokumentumszerűen megírt, ám rendkívül izgalmas, regényes formában tálalt és felettébb elgondolkoztató történet gondos zoológiai tanulmányokon alapul ugyan, de a realitás és a fantáziavilág mezsgyéjén játszódik. Akárcsak a vele rokon témájú és szintén most megjelenő Majomábécé.
Várható megjelenés: 2014. március 13., Európa Kiadó

Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Az ókori Róma.
Nero - költői babérokra áhítozik. A birodalom ügyeivel nem törődik, szórja a pénzt, tobzódik az élvezetekben, a borban, a vérben. Egy tébolyult pillanatában felgyújtatja a Várost. Amikor a nép a tűzvész miatt háborogni kezd, a keresztényekre fogja a gyújtogatást. Az új eszme hívei a katakombákban bujdokolnak, mert aki kézre kerül, arénában végzi.
Péter - Krisztus első tanítványa, a halász. Tömegek zarándokolnak Róma falain kívülre, hogy meghallgassák beszédeit.
Vinicius - gazdag római patrícius, aki keresztény lányt szeret...
Szerelem, irigység, megalománia, kisszerűség, barbarizmus, szentség, tűz, mártírium, katarzis. A fordulatokban bővelkedő romantikus nagyregény népszerűsége 1896-os megjelenése óta töretlen. Meghozta szerzőjének a világhírt, a Nobel-díjat, és több filmfeldolgozás készült belőle.
"A butaság semmivel sem rosszabb a bölcsességnél, és semmiben sem különbözik tőle."
"Tiétek a hatalom, a testőrség, az erő, legyetek hát őszinték legalább akkor, ha senki sem hallja."
"Azt olvassuk ma, hogy a vatikáni körök indexre akarták vetni a nagy lengyel könyvét. Ám elolvasta pápa őszentsége, s index helyett hálalevelet, jutalmat, valóságos pápai himnuszt kapott a lengyel... Ahány nagy apostoli, váteszi produktuma van az első ólombetűk óta az emberi szellemnek, ahány nagy teremtő szelleme van az emberiségnek, az mind indexre került... Nagy bölcselők, nagy reformátorok, nagy költők egytől-egyig...
Olyan szép könyv, olyan nagy, csodás könyv a Sienkiewicz könyve... Olyan kár, hogy indexre nem került. Megérdemelte volna!" (Ady Endre, Nagyváradi Napló 1901)
Várható megjelenés: 2014. március 20., Európa Könyvkiadó

Egy újabb kötettel bővül a Poirot-sorozat, ezúttal egy olyan darabbal, amely utoljára 1992-ben jelent meg magyarul, egy másik kiadónál, és egy másik cím alatt – Az elefántok nem felejtenek – , de az már régen volt, és bizony nehéz hozzájutni, szóval a rajongók örülhetnek, hogy végre ismét elérhető lesz.  Poirot és Mrs. Ariadne Oliver közös nyomozásáról már írtam a tavaly (itt olvashatjátok), nekem a régi kiadás van meg, de kíváncsi vagyok az új fordításra is. 

Agatha Christie: Az elefántok mindenre emlékeznek
"Vajon az anyja ölte meg az apját, vagy az apja ölte meg az anyját?"
Mrs. Ariadne Oliver kivételesen részt vesz egy irodalmi banketten, de azt kívánja, bár ne tette volna. Egy különösen utálatos nőszemély azt követeli, derítse ki, hogy keresztlánya, Celia Ravenscroft szülei miért haltak meg. Mrs. Oliver Hercule Poirot-hoz fordul, és együtt kezdik üldözni az elefántokat, vagyis azokat a vénségeket, akik ismerték Ravenscroftékat. És az elefántok nemcsak nem felejtenek, mint az angol mondás tartja, hanem valóban mindenre emlékeznek.
Várható megjelenés: 2014. március 12., Európa Könyvkiadó



Paul Johnson történésznek már több kötete megjelent a kiadó gondozásában, én a Hősök című könyvét olvastam nagy élvezettel (még nem jutottam oda, hogy írjak róla), de egy ókorba tett utazás is emlékezetes lehet. 

Paul Johnson: Szókratész. Egy időszerű ember
"Mosolyogva fejezte be életét."
Szókratészt minden idők egyik legnagyobb gondolkodójaként tartjuk számon. Pedig nem volt tudós, nem írt semmit, egész életében tanulni akart. Úgy tartotta, "a vizsgálódás nélküli élet nem emberhez méltó élet". Meg volt győződve, hogy az elképzelések tisztázása tudáshoz vezet, ami erényessé tesz, s így élhetünk jó életet, lehetünk boldogok.
Vizsgálódásait Athén közterein, a város polgáraival beszélgetve végezte. Amint Cicero megállapította, "Szókratész volt az első, aki lehozta a filozófiát az égből: a városokban talált neki helyet, bevitte a házakba, és rákényszerítette, hogy az életet és az erkölcsöt, a jót és a rosszat vizsgálja".
Szókratész életében vált Athén a hellén világ vezető hatalmává, s még élt akkor is, amikor imádott városa elvesztette józan ítélőképességét: a belső polgárháború és a külső ellenségek szétzilálták, demoralizálódott. Hogyan maradhat erkölcsös az ember ilyen kihívásokkal szembesülve? Mi a helyes és a helytelen? Van-e igazság, és hogyan lehetünk igazságosak? Szókratész úgy tartotta, jó embernek lenni, erényes életre törekedni nem afféle elvont eszme, hanem a mindennapi élet gyakorlati teendője.
Hogy mit mondott, mit gondolt, azt nem az ő írásaiból tudjuk, hanem főként Platóntól, aki igyekezett minden gondolatát leírni - de később, amikor elkezdte kidolgozni a saját rendszerét, már nem lehet tudni, hogy Szókratészt idézi-e, vagy a saját gondolatait adja az ő szájába.
Ez a Szókratész már inkább Platokratész, írja Paul Johnson, a nagyszerű kultúrtörténész, aki a megértés igazi szenvedélyével közelít Szókratészhoz: mi benne olyan elemi erejű, amitől gondolatai máig is hatnak? Johnson a görög gondolkodó szemléletét egyenesen Jézus Krisztuséhoz hasonlítja - s aztán kicsit visszakozik: Szókratész azért mégsem "a kereszténység előfutára".
De halálának története mégis hasonló: Szókratészt ugyan nem kínozták meg, nem feszítették keresztre, ő maga itta meg a mérget, majd bizakodóan búcsúzott el barátaitól - örök példát mutatva, hogy az ember az elveiért, a becsülete megőrzéséért a halált is méltósággal vállalhatja.
Várható megjelenés: 2014. március 26., Európa Könyvkiadó

Kétség sem fér hozzá, hogy az utóbbi évek egyik nagy sikere lett Leiner Laura Szent Johanna gimi sorozata. Legyen szó fiatalról, vagy felnőttről, azt hiszem mindenki ugyanolyan élvezettel olvasta, és izgulta végig Reni, Cortez és barátaik gimnáziumi éveit. Bár a blogon nem írtam róla, de mi is nagy rajongói voltunk. Én aránylag későre kezdtem el olvasni (4-5 kötet megjelent addig), mert először annyira nem érdekelt, mondván, hogy csak egy újabb tini könyv, de amikor már sokadszorra hallottam a páromat hangosan nevetni a történteken, csak felkaptam az első kötetet. Azt követően gyorsvonat sebességével száguldottam végig a féléveken, hogy aztán tűkön ülve várjam a következőket. Azonban már rég  búcsút mondtunk az SZJG sztárjainak, azóta elolvashattuk a szerzőtől a Bábelt (én eddig kihagytam), és most már itt is van egy másik kamasztörténet.

Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Szilveszter. A kötelező jókedv napja. Amikor muszáj bulizni.
Lia és Norbi karácsony előtt szakítottak ugyan, de Szánkó szilveszteri buliját nem akarják kihagyni. Eszti és Csabi, a tökéletes pár, velük együtt indulnak szórakozni. Miután Szánkó bulija a város másik végében lesz, Lia bátyja, Szilkó vállalja a sofőr szerepét. De szigorúan csak az odaútra vonatkozóan.
Csak aztán minden másképp alakul...
"Az Akkor szakítsunk egy őrült és felejthetetlen szilveszter éjszaka története. Kezdetben gimnazista tiniregényt varázsolt. Nem középiskolás fokon. Aztán bábeli zűrzavart álmodott. Fesztiváli könnyedséggel. Most éjszakai rohanást vizionál. Véget nem érő érzelmekkel. Hagyjátok magatokat olvastatni vele." (Kirády Attila, az Origo kreatív igazgatója, az szjger.hu egyik megalkotója)
Várható megjelenés: megjelent, GABO Könyvkiadó

Igencsak szorgalmas volt a GABO Könyvkiadó, hiszen a tavaly elkezdett Csudajó trilógia első két kötete után (Csudajó, Ma éjjel táncolnék), érkezik a sorozat befejező része. Még arra sem volt időnk, hogy elvonási tüneteket produkáljunk, itt az újabb Julia Quinn élmény. Ezt nevezem... csak bírjuk pénztárcával.

Julia Quinn: Lent délen, édes… (Csudajó trilógia 3.)
Egy szívtiprót csak egy nádi boszorka csábíthat el...
Henrietta Barrett soha nem követte a társasági etikettet. Ő igazgatja idős gyámjának a távoli Cornwallban lévő birtokát, női ruha helyett nadrágban jár, és az egyáltalán nem kisasszonyos Henry névre hallgat. Ám amikor gyámja meghal, Henry szeretett otthona egy távoli unokatestvér tulajdonába kerül. És a kisasszonyt csak egy szívtipró szelídítheti meg.
William Dunford, London legjobb partinak számító agglegénye meglepődik, amikor megtudja, hogy birtokot és nemesi címet örökölt... valamint egy gyámleányt, aki azon mesterkedik, hogy a birtokra tett első látogatása egyben az utolsó is legyen. Henry elhatározza, hogy a nagyon jóképű fiatal lord nélkül fogja tovább vezetni Stannage Parkot, de Dunford ugyanilyen biztos abban, hogy változtathat bizonyos dolgokon... és a változtatásokat zabolátlan fiatal gyámleányával kezdi. Azzal, hogy Henryt igazi hölggyé okíttatja, nemcsak az előkelő társaság kedvencévé teszi, de ellenállhatatlan kísértéssé is annak a férfinak, aki úgy gondolta, őt női báj és kellem soha nem kísérti meg.
Várható megjelenés: 2014. március 12., GABO Könyvkiadó

Most már egyre biztosabb, hogy boldogságos hónapnak nézek elébe, legalábbis könyvek tekintetében, és az is egyre biztosabb, hogy a havi beszerzések listája hosszabb lesz pár tételnél. De régen várom már Jane Austen harmadik nyomozását. Igaz, hogy a második egy kicsit langyosabbra sikeredett, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lennék kíváncsi a következőre, sőt. A korábbi kettőnek egy kicsit jobban tetszett a borítója, ezzel még barátkozni kell, de ez legyen a legkisebb gond. 

Stephanie Barron: Egy boszorkány portréja – Jane Austen nyomoz 3.
1804 karácsonya táján Miss Austen, aki meglehetősen unalmasnak találja Bath városát, végre érdekes megbízást kap régi ismerősétől, Lord Harold Trowbridge-től. Az úriember arra kéri, hogy tájékozódjon unokahúga, Lady Desdemona esetleges szívügyei felől, a hölgy ugyanis megszökött és nagyanyja védőszárnyai alá menekült kérője, a kétes hírnévnek örvendő Lord Swithin elől.
A hölgy diszkrét szemmel tartása az özvegy hercegné házában megrendezett estélyen venné kezdetét, amikor azonban váratlan esemény kavarja fel a város nyugalmát: mialatt a társaság szórakozik, az egyik szobában holtan találják a helyi színtársulat vezetőjét. Lord Harold és Jane, akit segítségül hív a nyomozáshoz, egyetlen nyomon tud elindulni - meg kell tudniuk, kinek a szemét ábrázolja az a titokzatos miniatúra, amelyet gyilkosa a leszúrt férfi mellkasára helyezett. Az idő pedig igencsak sürgeti őket: ha nem bukkannak a gyilkos nyomára, a lord ártatlanul gyanúba keveredett unokaöccsét vonják felelősségre a tettért.
"Akik sajnálták, hogy Jane Austennak oly rövid élet adatott, vigaszt meríthetnek a tudatból, hogy kedvencük e lapokon tovább él." (Drood Review of Mystery)
Várható megjelenés: 2014. március 19., IPC Könyvek

Kis családunkban általában én vagyok az, aki többé-kevésbé napirenden van a megjelenésekkel, és mint ilyen lelkesen számolok be egy-egy új felfedezésről, főleg, ha olyanról van szó, amiről tudom, hogy a párom is szívesen elolvasná. A következő kötettel azonban megelőzött, ő hívta fel rá az én figyelmem. Azok után, hogy mindketten szeretjük, de a párom egy hangyányival nagyobb rajongója a Trónok harcának (könyv és TV sorozat egyaránt), és a regény szerzője a fent említett sorozat alkotója, már meg sem lepődtem, hogy a könyv felkeltette az érdeklődését, és persze hozzácsapódott a közel sem rövid kívánságlistához. 

David Benioff: Tolvajok Tele
A Trónok harca tévésorozat alkotójának, producerének és forgatókönyvírójának, New York Times bestseller, díjnyertes, közel negyven országban kiadott regénye.
A nácik kegyetlen ostromgyűrűjében vergődő Leningrádban Lev Benyovot letartóztatják fosztogatásért, és egy cellába kerül Koljával, a jóképű fiatal dezertőrrel. Kivégzés helyett azonban elképesztő ajánlatot kapnak, hogy megmenthessék az életüket: egy tucat tojást kell keríteniük a Belbiztonság nagy hatalmú ezredesének, leánya lakodalmi tortájához. Mivel a városba már jó ideje nem jut be semmilyen utánpótlás, lakói elképzelhetetlen mértékben nélkülöznek, éheznek. Lev és Kolja nekivág a lehetetlennek – Leningrád kíméletlen poklában, sőt még az ellenséges vonalakon túl is kutatják a felbecsülhetetlen kincset.
Ebben a megindító, ugyanakkor mulatságos, egyszerre sziporkázó és hátborzongató regényben a második világháborúban átélt kalandok során egy fiú férfivá érésének ízig-vérig modern története is kibontakozik előttünk.
A kötetet a neves műfordító, Gy. Horváth László (Gépnarancs, Pi élete, Széthullott birodalom trilógia stb.) ültette át magyar nyelvre.
Várható megjelenés: 2014. március 10., Fumax Kiadó

Ha van műfaj, ami bőségesen képviselve van a hazai könyvpiacon, az a krimi, és annak az összes válfaja. Hagyományos krimi, politikai krimi, kalandregénybe ágyazott krimi, történelmi krimi, orvosi krimi, thriller és még tovább sorolhatnám. Krimi rajongóként csak természetes, hogy figyelem az újonnan megjelenő szerzőket, vagy régi szerzők új köteteit, és bizony a kínálatot tekintve nehéz heteknek nézünk elébe. 

Először is itt van egy urban fantasyba oltott krimi, ami egy sorozat első darabja. A Peter Grant-sorozat már öt kötetnél tart, és az elolvasott bejegyzések alapján, úgy tűnik, hogy egyik kötet jobb, mint a másik, és már tekintélyes rajongótáborral rendelkezik. 

Ben Aaronovitch: London folyói
A Londoni Rendőrség kötelékébe tartozó Peter Grant közrendőr alapvetően két célt szeretne megvalósítani: el akarja kerülni az áthelyezést a papírmunkáért felelős Ügyfeldolgozó egységhez, és le akarja venni a lábáról hetyke kolléganőjét, Lesleyt. Aztán, amikor nyomozást folytat egy gyilkosság ügyében, találkozik egy szemtanúval, aki már halott, ennek ellenére igen közlékeny. Így ismerkedik össze Nightingale detektív főfelügyelővel, Anglia utolsó varázslójával. A mágustanoncnak szegődő Grant az ő irányítása alatt folytatja az egyre különösebbé váló gyilkosságsorozat felgöngyölítését, amelynek során többek között azt is megtudja, hogy a Temzének van istene és istennője is, akik egyáltalán nincsenek jóban egymással.
Ben Aaronovitch urban fantasybe oltott krimije szellemes stílusával és ötletgazdag történetével hatalmas sikert aratott Angliában.
Várható megjelenés: 2014. március 18., GABO Könyvkiadó

Aztán az Athenaeum Kiadó jóvoltából is új szerzővel ismerkedhetünk. A történet helyszíne itt is a jó öreg Albion, de tónusát tekintve jó pár árnyalattal sötétebbnek ígérkezik, mint Aaronovitch könyve. 

Paul Finch: Ne sikíts!
38 nő tűnt el nyomtalanul. Mark Heckenburg nyomozó még nem szembesült ilyen szövevényes és ördögi esettel. Útja London elegáns lakosztályaiból egyenesen Manchester kies ipari negyedébe vezet, a csillogásból a mocsokba. Cégvezetők, iparmágnások, nagyhatalmú politikusok és korrupt tisztviselők, akiket kibogozhatatlan szálak kötnek össze egy alvilági szervezettel. A "klub", amelynek nevét nem sokan merik kimondani fényes nappal, amelynek létezésében illik kételkedni, amely élő szexuális játékszereket szállít rendelésre, teljes diszkréció mellett...
A Ne sikíts! a thriller műfaj egyik legjobbja; benne a Scotland Yard legalja és legjava, pörgős cselekmény, vérfagyasztó fordulatok, és egy nyomozó, aki többet tud a kelleténél.
Várható megjelenés: 2014. március 10., Athenaeum Kiadó

Eddig is tudtuk, hogy érdemes odafigyelni az Agave kiadó köteteire, és ez idén sem alakul másképp. A kémregények szerelmesei Le Carré jóvoltából kiruccanhatnak Panamába, annak idején én is láttam a filmet, de a könyv biztosan más élményt nyújtana; a sci-fi rajongók pedig megtapasztalhatják milyen az élet 2312-ben Kim Stanley Robinson elképzelésében.

John le Carré: A panamai szabó
Harry Pendel a panamai Pendel & Braithwaite úri szabóság karizmatikus tulajdonosa, akinek ollója mindenkinek szabott már legalább egy öltönyt Közép-Amerikában, aki számít; a kövérkés és titokzatos Andrew Osnard pedig kém, kettős küldetéssel. Az egyiket kormányától kapta: rajta kell tartania szemét a panamai belpolitikai eseményeken, hiszen a Panama-csatorna 1999. december 1-jén amerikai kézből a helyiek irányítása alá kerül. Másik tervéről azonban csak egyedül ő tud: ki akarja használni az alkalmat, hogy végre megszerezze magának a vagyont, ami meglátása szerint kijár neki.
A két férfi világának szereplői ugyanazok, ám az teljesen más, hogyan látják és láttatják ezeket a szereplőket − az eseményekről nem is beszélve, amelyek vagy megtörténtek, vagy nem, esetleg csak úgy tűnik, mintha megtörténtek volna...
John le Carré briliáns könyve − amelyből film is készült Geoffrey Rush és Pierce Brosnan főszereplésével − nemcsak elsőrangú kémregény, hanem maróan pontos szatíra a kémkedés világáról, és arról, ki meddig megy el, hogy magát és környezetét becsapja.
Várható megjelenés: 2014. március 25., Agave Könyvek

Kim Stanley Robinson: 2312
2312-t írunk.
A tudományos és technológiai fejlődés rendkívüli jövő előtt nyitotta meg az utat. Már nem a Föld az emberiség kizárólagos otthona: új élőhelyek létesültek a Naprendszer holdjain, bolygóin és még távolabbi helyeken. Ebben az évben, 2312-ben, az események sajátos sorozata arra kényszeríti az emberiséget, hogy szembenézzen a múltjával, a jelenével és a jövőjével.
A történet a Merkúron kezdődik, Terminátor városában, amely maga is a mérnöktudomány eddig elképzelhetetlen csodája. Haláleset történik váratlanul, bár talán voltak előjelek; és ez Swan Er Hong egész életét megváltoztatja. Swan egykoron bolygókat teremtett - most abba a tervbe pillanthat bele, amely az elpusztításukat szolgálja.
A 2312 merész és zseniális látomás az emberiség jövőjéről, egyúttal magával ragadó jellemrajz azokról az emberekről, akik e jövőnek a történéseit alakítják. Nagy jelentőségű sci-fi a műfaj egyik legfontosabb és legtehetségesebb írójától.
Várható megjelenés: 2014. március 18., Agave Könyvek

Mióta a Kossuth Kiadó a szórakoztató irodalom műfajába tartozó könyvekkel bővítette kínálatát sikerült néhányszor meglepnie. Válogathatunk az akciódús thriller, a kalandregény, a skandináv krimi között, sőt ifjúsági regényt, és romantikus-erotikus regényeket is találunk. Úgy tűnik, ez mind nem volt elég, felmérték a piacot és arra a következtetésre jutottak, hogy akad még kiaknázatlan terület. Új sorozatukban spanyol és dél-amerikai krimi szerzők műveivel szeretnék megismertetni a hazai közönséget. A spanyol krimi sorozat egyből három regénnyel indít (mindhárom megjelent már), és a fülszövegek ismeretében ígéretes választásoknak tűnnek. Már csak azt kell eldönteni, hogy melyikkel kezdjük a sort. Mellesleg a borítótervező is kitett magáért.



Pablo De Santis: Párizsi rejtély
Párizs, 1889. A világ tizenkét leghíresebb detektívje megérkezik a világkiállításra, hogy leghátborzongatóbb történeteikkel szórakoztassák a publikumot. Ám a valóság sokkal félelmetesebb: az egyik detektív kizuhan az épülő Eiffel-toronyból. A rejtélyes haláleset újabb kihívás elé állítja a neves társaságot: meg kell állítaniuk az elvetemült sorozatgyilkost, mielőtt újabb gyilkosság történik. Egy jó detektívtörténetben azonban semmi sem az, aminek látszik...
Vérfagyasztó fordulatok, titkos társaságok, finom erotika - a XIX. századi környezet kivételes hangulatot kölcsönöz a regénynek.

Carmen Posadas: Meghívás gyilkosságra
A szép és gazdag Olivia élete romokban hever: férje elhagyja egy fiatalabb nőért, ráadásul a vagyonát is elveszíti. Olivia egyetlen megoldást talál: megtervezi a saját meggyilkolását. Már csak megfelelő személy kell a kivitelezéshez, meghívja hát "legkedvesebb" ellenségeit luxusjachtjára, egy földközi-tengeri hajókázásra. A nyílt tengeren aztán elkezdődik a gyilkos játék, s Olivia különös körülmények között csakugyan meghal. Ágata, a húga felcsap Miss Marple-nak, hogy kiderítse, kinek a lelkén szára Olivia halála...
Posadas regénye vérbeli Agatha Christie-parafrázis. Mesterien felépített krimi, mely nemcsak letehetetlenül izgalmas, de sziporkázóan humoros is - mintha Almadóvar Agatha Christie regényéből rendezne filmet...

Francisco González Ledesma: Szomszédom a halál
A hetvenes évek Barcelonájában egy fegyveres rablótámadás tragédiába torkollik: lelőnek egy ártatlan kisfiút. Több mint harminc évvel később az egyik rablógyilkost megölik. A társa biztos benne, hogy a kisfiú halálába beletörődni nem képes apa a tettes, aki rajta is bosszút akar állni. Elkezdődik tehát a gyilkos bújócska a vélt tettes és a hajdani bűnöző között. Ricardo Méndez felügyelőnek pedig minden ravaszságát latba kell vetnie, hogy megelőzzön egy újabb tragédiát.
A regény elnyerte a bűnügyi regényeknek alapított rangos Premio Internacional de Novela Negra RBA nemzetközi irodalmi díjat.

Az utóbbi időben akadt néhány meglepetés az Alexandra kiadó háza tájáról is, és érkezik egy újabb. A kaland és család regény elemeit ötvöző történet az amerikai századfordulón játszódik Texas egy képzeletbeli városkájában.

Bruce Machart: A múlt sebei
"És a vér csak egyre folyt. Fölnyergelte a lovát, és a felhőtlen éjszakában megborzongva vágtatott a Janek-tanya felé Ednáért, a bábáért. Mire visszaértek, Klara szeme nyitva volt, de csillogásából megértették, hogy már nem lát vele. Ajka hangtalanul mozgott, úgy mondott utolsó imát a gyermek világrajöveteléért vagy saját lelke maradásáért, ki tudja.
A csecsemő, negyedik fiuk, vértől iszamósan, alvadtvér-foltokkal a testén érkezett meg, mintha a húsból tépték volna ki, nem rendesen született volna.”
Így születik meg Karel Skala a 19. század végén az amerikai vadnyugaton, s ugyanazon a napon így veszíti el anyját és apját is: hiszen Vaclav Skala érzelmileg belerokkan felesége halálába. A megtört, érzéketlen ember egy rideg, farkastörvények által uralt világban nevel négy szilaj, kíméletlen férfit, s csak a földbirtok gyarapodása érdekli, semmi más.
Karel már gyermekkorától fogva olyan tehetségesen lovagol, hogy apja versenyeken indítja, így nyer el hektárszám földeket a szomszédoktól. A tét azon a futamon a legnagyobb, melyen Karel egy nagy hatalmú spanyol földbirtokos lánya ellen versenyez. Apja vagyona, bátyjainak jövője és a saját sorsa forog kockán. Nem szólva arról, hogy ezen a napon végzetesen beleszeret ellenfelébe, a gyönyörű Gracielába.
Tizennégy évvel később a történtek még mindig fájdalmasan feszülnek Karel és a bátyjai közt. Túl lehet-e jutni a múlt sérelmein, létezik-e gyógyír a lélek sebeire?
A The New York Times újságírója szerint a regényt olvasva olyan, mintha Cormac McCarthy nem vénnek való vidékén járnánk, de a Skala család története a Folyó szeli kettét és a Szenvedélyek viharábant is joggal, juttathatja eszünkbe. Várható megjelenés: 2014. március 28. Alexandra Kiadó

Az utolsó könyv a listámon igazából a címével hívta fel magára a figyelmet. Aki egy kicsit is szereti az olasz életérzést, az olasz kultúrát, az képtelen elmenni egy olyan cím mellett, amelyben a limoncello  szó található. Nem szoktam pszichológiai könyveket olvasni, de erre bizony kíváncsi vagyok, úgyhogy nagy eséllyel landolni fog a polcomon.

Raeleen D’Agostino Mautner: Citromból limoncellót
A Citromból limoncellót azokhoz szól, akiknek a közelmúltban súlyos személyes válsággal kellett szembenézniük. Azokhoz szól, akik érezték már úgy, hogy vereséget szenvedtek, de most újra vissza akarják nyerni az életkedvüket. Azokhoz szól, akiket emlékeztetni kell arra, hogy minden tél új tavasznak adja át a helyét.
Nem szükséges Itália szülöttének lenni ahhoz, hogy értékes tanácsokat kapjunk ebből a könyvből, de hatni fog bárkire, aki első kézből szerzett már tapasztalatokat az olasz kultúrából. A mondás - miszerint: "Ha az élettől csak citromot kapsz, készíts limonádét belőle!" - arra utal, hogy fogadjuk el, amit az élet ad, s hozzuk ki a lehető legjobbat belőle. Van ebben igazság, mégis úgy hangzik, mintha arra biztatna, hogy egy életen át csak mosolyogva tűrjünk. Végtére is a citrom, még ha cukrot adunk is hozzá, megőrzi keserű ízét.
A limoncello - az olasz citromlikőr - metafora érzékletesebben írja le, hogyan érdemes szembenézni kihívásainkkal. Várható megjelenés: 2014. március 17., IPC Könyvek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése