2014. március 10.

Mark Frost: A Paladin-prófécia (Első könyv)

A Paladin-prófécia volt az idei év első YA olvasmányom, és azt kell mondjam, bizony igen magasra tette a mércét. Tavalyi megjelenése nem kerülte el a figyelmem, de nem éreztem hiányát egy újabb ifjúsági könyvnek. Ha belegondolunk, elborítják a piacot az egyre másra megjelenő YA kötetek, és néhány elolvasása után rájövünk, hogy lassan egy kaptafára készülnek, és már nem vagyunk kíváncsiak egy huszadikra a műfajban. Másfelől meg a könyv borítója sem az a magával ragadó, bár a történet ismeretében nyilván másképp tekintek rá. Annak idején láttam ugyan a Twin Peaks sorozatot, végigizgultam Laura Palmer történetét, de mivel a vége nálam eléggé kiverte a biztosítékot, így a könyvborítón szereplő ajánlás sem fogott meg igazán. Aztán olvastam egy bejegyzést Szilvamag oldalán és akkor eldöntöttem, hogy Mark Frost  kap tőlem egy esélyt. Most már csak azt sajnálom, hogy nem olvastam el korábban. 

Könyvtári könyv lévén már jó ideje itt hevert az elolvasásra szánt kötetek kupacában, de mindig beelőzte egy másik, aztán amikor rájöttem, hogy lassan lejár a kölcsönzési idő és hosszabbíttatni sem tudom már, akkor egyszeriből sürgős lett a dolog. Egy kicsit tartottam tőle, hogy a több mint 450 oldalnak mikor jutok a végére, de félelmem alaptalannak bizonyult. Ha valami jó, akkor faljuk az oldalakat. És én ezt tettem. Másfél nap alatt elolvastam, és bizony nyúltam volna a második kötet után. Olyan volt, mintha villámvasúton száguldottam volna végig, nem tudva mire számítsak a következő kanyarban, vagy hogy milyen izgalmakban lesz még részem mielőtt célba érnénk. 

# 4: AZT HISZED, VÉGEZTÉL? MÉG CSAK MOST KEZDŐDIK!

Will West tizenöt éves kamasz srác, akiről már az elején kiderül, hogy sokkal több van benne, mint amit láttatni enged. És azért nem láttatja, mert világ életében a szülei arra nevelték, hogy átlagosnak mutassa magát, hogy semmi olyasmit ne tegyen, amivel kitűnne a többiek közül. Engedelmes gyermek lévén, ezt ő szorgalmasan be is tartotta, akárcsak a szülei által felállított szabályokat, soha nem kérdezősködött, és állandó költözködéseikre is elfogadta magyarázatukat, miszerint az apja munkája miatt nem maradnak huzamosabb ideig egy helyen. 

# 6: MINDENKOR LÉGY TISZTÁBAN A JELEN VALÓSÁGOSSÁGÁVAL! MÁSOD SINCS, CSAK A MOST.

De egy napon megtörténik a végzetes hiba. Egy országos szintű iskolai teszten – valószínű, hogy ő maga sem tudja, hogy miért – átlagon felül teljesít, amivel nemcsak egy elitiskola, hanem a cseppet sem barátságos fekete kalaposok figyelmét is sikerül magára vonni. 

A fekete autókkal közlekedő idegenek reggeli futása közben erednek a nyomába, és bár úgy tűnik, hogy sikerül lerázni őket, a későbbi események ezt megcáfolni látszanak. Aztán érkezik az ösztöndíjas meghívás az ország legelismertebb egyetemi előkészítő iskolájától, de a napnak még koránt sincs vége. Az anyja viselkedés enyhén szólva is furcsa, hogy aztán az édesapja elrablása – amiről egy titkos üzenetből szerez tudomást – végképp a feje tetejére állítsa a dolgokat, és persze Will életét.  Rájön, hogy senkiben sem bízhat, és a legjobb amit tehet, ha menekül. Az egyetlen amire támaszkodhat, az saját leleményessége és az apjától kapott hasznos tanácsok, amelyek mindig is útmutatóként szolgáltak számára. 

A bölcs tanácsokat tartalmazó útmutató az élethez a SZEDD ÖSSZE A GONDOLATAIDAT ponttal indít, amit Will az első perctől igyekszik betartani, majd a # 11: BÍZZ AZ ÖSZTÖNEIDBEN pontot követve elfogadja az iskola meghívását, abban a reményben, hogy a falai között biztonságban lesz míg kideríti, hogy ki, és mit akar tőle. 

# 25: NEM AZ SZÁMÍT, MIT AKARNAK ELHITETNI VELED. AZ A FONTOS, MIT HISZEL EL. NEM A PAPÍR ÉS A TINTA SZÁMÍT, HANEM A KÉZ, AMELY A TOLLAT FOGJA.

Rendelkezhet valaki különleges fizikai és mentális képességekkel, akkor is nehéz egymagában szembeszállni a gonosszal. Willnek sem kell ezt tennie. Az iskolában egyből barátokra lel a szépséges Brook, az elragadó Elise, a számítógép-zseni Ajay, valamint a keménykötésű Nick személyében, aki tornásztehetsége révén került a suliba. 

Biztonságérzete azonban kérész életű. Rövid időn belül rájön, hogy ellenségei az iskola falai közé is beszivárogtak, és hogy a sötét erők már évek óta munkálkodnak a háttérben. Képes lesz-e megakadályozni őket? És miért ő az, akit üldözőbe vettek? Mi történt a szüleivel? Kik a paladinok és mi közük az iskolához? Ki barát, és ki ellenség? A könyv végére akárcsak Will mi is számos kérdésre megkapjuk a választ, de újabbak vetődnek fel, amelyekre bizony várni kell, míg a második könyv is megjelenik magyarul.  

# 51. CSAK EGY VALAMIT NEM VESZÍTHETSZ EL: A REMÉNYT.

Semmi nem volt Will karakterében, amit ne kedveltem volna, sőt szerettem a leleményességét, zsenialitását, eltökéltségét, a humorát, és ahogy kezelte a történteket, de azért a barátai sem maradnak le mögötte. Igazából kiegészítik egymást, bár úgy gondolom, hogy lesznek még meglepetések a részükről a továbbiakban. 

Amint az elején már írtam, tényleg sikerült a könyvnek elvarázsolnia, annak ellenére, hogy néha Harry Potter, máskor meg X-Men érzések kavarogtak bennem (ezt nem negatívumként mondom, mert mindkettőt szeretem, de akaratlanul is eszembe juttatta őket). Igaz, hogy itt nincsen mágia, de van egy világtól elzárt iskola, vannak ’tehetséges’ diákok, van Will és a barátai, akik ugyanúgy titkok után nyomoznak és szembeszállnak a gonosszal. Azt hiszem, A Paladin-prófécia egy kicsit ez is, egy kicsit az is, de azért önmaga. Paranormális és fantasy elemekkel tarkított ifjúsági kalandregény, amely azonban a felnőtteket is képes izgalomba tartani. Mark Frost mesterien keveri a szálakat, egy percig sem éreztem, hogy a történet ellaposodott volna. Amikor az egyik rejtély megoldódott két másikba botlottunk, amikor az egyik szálat felgöngyölítettük, három másik útjára indult. Kapunk összeesküvést, titkos társaságot, rejtélyes múltat, titokzatos idegeneket és még titokzatosabb segítőket, egy csipetnyi romantikát, és azt is megtapasztaljuk, hogy bizony nem minden az, aminek látszik. Én nagyon várom a folytatás, amelyet a könyv végén már beharangozott a kiadó, és A Paladin-prófécia: Szövetség lesz a címe. 

NYISS KI MINDEN AJTÓT, ÉS ÉBREDJ!


A mű eredeti címe: The Paladin Prophecy: Book One
Szerző: Mark Frost
Fordító: Szabó Luca
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 464 oldal 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése