2014. május 14.

Elkényeztetve - egy új Amanda Quick regény (...és egy kis plusz)

Azok után, hogy márciusban megjelent Julia Quinn Csudajó trilógiájának befejező kötete, ebben a hónapban (legalábbis a kiadó weboldala szerint) egy másik kedvenc írónőm könyvének örülhetek. Amanda Quick regényeit körülbelül ugyanabban az időben kezdtem el olvasni (valamikor a 2000-es évek elején), amikor felfedeztem Julia Quinn könyveit. Míg ez utóbbiakat angolul faltam, addig Quick regényeit magyarul, és volt is miből válogatni. Egymás után olvastam őket, és nagyon örültem, amikor sikerült szert tenni egy-egy hiányzó kötetre. Az évek alatt szépen gyarapodott a kollekcióm, és mára már csak négy hiányzik az eddig megjelentek közül. Van néhány, amely kifejezetten kedvenc, és időnként, ha nem igazán tudok új olvasmány mellett dönteni, vagy csak egy kis garantált kikapcsolódásra vágyom, bizony lekerülnek a polcról. Aztán jött egy időszak, amikor hanyagoltam az írónő könyveit, de a tavaly megjelent Kristályok kertje címűt csak megvettem (itt olvashatjátok a bejegyzésemet). Egy tipikus Amanda Quick regény volt, és így továbbra is megmaradt az utóbbi időben kialakult véleményem, hogy az írónő korábbi regényei sokkal izgalmasabbak voltak, azok, amelyekben nem merült el annyira a paranormális világban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a most megjelenő kötetnek ne örülnék, és ami a Ladies of Lantern Street (Lámpás utcai hölgyek ) sorozat következő része.


Amanda Quick: A titokzatos nő
Beatrice Lockwood egyszerű szürke ruhája alatt pisztoly lapul. A fényes bálterem félreeső zugában szemlélődő hölgy ugyanis hivatásos társalkodónő titkos megbízatással ? és még titkosabb múlttal -, ezért minden pillanatban készen kell állnia, hogy megküzdjön az életéért. Mégis váratlanul éri annak a szenvedélyes kinézetű, érzékeit alaposan felkavaró férfinak a figyelme, aki a báli forgatagban a segítségére siet egy bűntény megakadályozásában, majd névjegyét hátrahagyva eltűnik az éjszakában. A férfit Joshua Gage-nek hívják, és sebhelyes arcával, ébenfa-acél botjával csupa rejtély Joshuának szintén sok fejtörést okoz a nő. A férfi is titkos megbízás alapján nyomoz az állítólag pszichikus képességekkel bíró Miss Lockwood után, ugyanis megbízója azt feltételezi, hogy a nő tolvaj, csaló, sőt: gyilkos. Joshua csak egy dologban biztos: az égővörös hajú, izgatóan intelligens nő jelen volt azon az éjszakán, amikor a paranormális jelenségek neves szakértőjét, Roland Fleminget meggyilkolták az Okkult Akadémián. De akár bűnös, akár ártatlan, csak ő lehet a vezetője a vér, a zsarolás, a hipnózis, az őrület útján, azon az úton, amely egy kegyetlen gyilkos, a Csontember karmai közé vezeti őket.
Várható megjelenés: 2014. május , Maecenas Kiadó

Az írónőnek van néhány álneve, de itthon az Amanda Quick, Jayne Ann Krentz és Jayne Castle néven írott regényei jelentek meg. Azt már a Kristályok kertje posztban is írtam, hogy az Amanda Quick regények a történelmi romantika műfajában tartóznak; a Jayne Ann Krentz az írónő férjezett neve, és napjainkban játszódó romantikus történeteket jegyez vele; míg a leánykori Jayne Castle neve alatt a futurisztikus/paranormális romantikus történeteket írja. Ami azonban közös a regényeiben, hogy a történetek többnyire valamilyen bűntény körül bonyolódnak, ami így vagy úgy, de összehozza a hőseit. Míg majdnem az összes megjelent Amanda Quick regényt elolvastam, addig alig néhányat a modern románcai közül, és egyet sem a jövőben játszódó regényekből. 

Minden elismerésem a Maecenas Kiadóé, mert az új megjelenéssel az összes Amanda Quick regény olvasható magyarul, hiszen az írónő legújabb alkotása ebben a hónapban jelenik meg, amire mi, az eddigi tapasztalatok alapján, úgy gondolom, hogy jövőre számíthatunk. Ha valaki szeretne az írónőtől történelmi romantikát olvasni, kedvére válogathat a kötetei között, sőt a kiadó weboldalán arra is van lehetőség, hogy néhány kötetbe beleolvassunk.   

Amanda Quick regények (zárójelben a hazai kiadások dátumai):
Csábítás (1991)
Fegyverletétel (1995, 2001)
Botrány (1992, 2002)
Légyott (1994, 2006)
Becsület (1993, 2002)
A vakmerő (1992, 2007)
Bukott angyal (1995, 2001)
Legenda (1995)
Emésztő tűz (1995, 2001)
A szerető (1996, 2001)
A zöld kristály (1996, 2002)
A bajkeverő (1997, 2004)
Különös kérő (1998, 2009)
Ezzel a gyűrűvel (1998, 2008)
Titkok Könyve (1999, 2010)
A gonosz özvegy (2000, 2009)

Lavinia Lake és Tobias March közös ügyeit három könyvben is nyomon követhetjük:
Kissé gyanús (2001)
Ne nézz hátra! (2002)
Lekésett esküvő 2003)

Menyasszonyt bérelnék, (2004)
Mire éjfélt üt az óra (2005)
Az éj leple alatt (2006)
Tiéd vagyok (2007)
A folyó titka ( 2008)
Rád vártam  (2009)
A tökéletes méreg (2010)
Az Égő Lámpa - Álomfény-trilógia második könyve (2011) 
Az Árnyak Tükre - Tükör-trilógia második része (2012)

Ladies of Lantern Street sorozat:
Kristályok kertje (2013)
A titokzatos nő (2014)

AQ néhány könyve kapcsolódik más írói nevek alatt született regényhez, és ezek így alkotnak trilógiát. Azt nem tudom, hogy pontosan mennyire függnek össze, mert az egyes trilógiákhoz tartozó kötetek közül én egyiket sem olvastam, de aki szeretné, az megteheti. Mindenik a Meacenas Kiadónál jelent meg: 

Álomfény-trilógia kötetei:
Jayne Anne Krentz: Az átok, 2011 
Amanda Quick: Az Égő Lámpa, 2011
Jayne Castle: Az Éjféli Kristály, 2011

Tükör-trilógia kötetei:
Jayne Anne Krentz: Szédítő mélység, 2012
Amanda Quick: Az Árnyak Tükre, 2012
Jayne Castle: A sötétség kapujában, 2012

A Jayne Castle neve alatt íródott regények közül ha jól tudom, csak a fent említett kettő olvasható magyarul, míg a többi Jayne Ann Krentz regény az Európa Kiadónál jelent meg, úgyhogy ha valakit a napjainkban játszódó romantikus történetek érdekelnek, ezen kiadó háza táján érdemes szétnéznie. 

Az utolsó, ami az írónőtő itt megjelent, az a Holdfénypart-trilógia, amelyben egymással hadban álló két család tagjairól mesél: 
Holdfénypart, 2011
Hajnal Holdfényparton, 2012
Nyár Holdfényparton, 2013

Az írónő hosszú pályafutása során száznál is több regényt írt, aminek csak egy része olvasható magyarul, de akit érdekel a munkássága, az a weboldalán alaposabban tájékozódhat a számos írói név alatt megjelent kötetekről, sőt ha ideje engedi kibogarászhatja, hogy a sok regény közül témájukat tekintve melyek kapcsolódnak egymáshoz, de ettől függetlenül bármelyiket kézbe lehet venni, mert önmagukban is megállják a helyüket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése