2014. május 11.

Májusi kínálat

Mondhatnám azt, hogy májusban igyekszem visszafogni magam könyvvásárlás terén, de mivel már van két függőben lévő rendelésem eleve értelmetlen lenne. Ha ezeket leszámítva képes leszek kordába tartani a vásárlási kedvem, akkor elégedett leszek, ugyanis ennek a hónapnak is bőséges a kínálata, bár én csak néhányat választottam ki közülük. 

A Scalzi rajongók örülhetnek, mert a Vének háborúja univerzumban játszódó regények közül érkezik az ötödik. A Maigret rajongók is számolhatják a napokat, mert ígéretéhez híven az Agave kiadó folytatja ezt a sorozatot is. 

John Scalzi: A lázadás hangjai (Vének háborúja 5.)
John Scalzi ismét visszatér a Vének háborúja-univerzumba, ahol ezúttal az emberi faj egységének fenntartása a cél.
A Föld lakói már tudják, hogy a Gyarmati Szövetség szándékosan eltitkolta előlük az univerzum veszélyeit. Generációk óta védelmezik az anyabolygót különféle idegen fajokkal szemben, ám nem puszta hazafiasságból: mindennél jobban szükségük van a katonai utánpótlásra, amivel egyedül a Föld láthatja el őket. A “Perry-incidens” után azonban nincsenek többé titkok, ráadásul új fajok jelentek meg és alkottak egységet – kifejezetten a Gyarmati Szövetség ellen. Tagjaik közt szeretnék látni a Földet is, amelynek vezetői elárulva érzik magukat, és már nem tudják, hogy kiben bízhatnak. De választaniuk kell.
Eközben a Gyarmati Szövetség működése is veszélybe kerül. Haderejük bevetése helyett ezúttal diplomáciai cselekkel és politikai fondorlatokkal akarják a javukra fordítani ezt az ördögi játszmát, amelynek a tétje most már az egész emberiség jövője. Bevetik tehát a B csapatot Harry Wilson hadnaggyal az élen. Azt a csapatot, amelyik talán a harctéren nem a legjobb választás, de a váratlan és kiszámíthatatlan helyzetekre mindig váratlan és kiszámíthatatlan megoldásokat találnak. Az ő küldetéseikről szól A lázadás hangjai.
John Scalzi először digitálisan, epizódok formájában publikálta a kötetben szereplő történeteket 2013. januárja és áprilisa között, majd a kirobbanó sikernek köszönhetően nem kellett sokáig várni a könyv formájú megjelenésre sem. Elképesztő epizódjaival, felejthetetlen szereplőivel és emlékezetes párbeszédeivel A lázadás hangjai a Vének háborúja-sorozat legszínesebb, legváltozatosabb darabja.
Várható megjelenés: 2014. május 13., Agave Könyvek

Georges Simenon: Maigret és az idegek harca
Egy Párizs környéki villában holtan találnak egy gazdag amerikai özvegyet és a házvezetőnőjét. Meggyilkolták őket. A gyanú a helyszínen járt kifutófiúra, Joseph Heurtinre terelődik, akit le is tartóztatnak, majd halálra ítélik. Maigret felügyelő azonban nem hisz Heurtin bűnösségében: titokban megszervezi a szökését, mert meg van győződve arról, hogy el fogja vezetni az igazi gyilkoshoz.
A szökés nyilvánosságra kerül, de Maigret szerint egy emberélet igazán megér egy kis botrányt. Csakhogy Heurtinnek nyoma vész, így a felügyelőre egyre nagyobb nyomás nehezedik. Ezért bejelenti, hogy ha tíz napon belül nem tudja kézre keríteni a bűnöst, benyújtja lemondását. 
Maigret hamarosan veszedelmes ellenféllel találja szemben magát. Sikerül-e rábizonyítania a gonosztettet? A választ Simenon egyik legsikeresebb, nyolc alkalommal megfilmesített regényéből tudhatjuk meg.
Várható megjelenés: 2014. május 08., Agave Könyvek


A General Press kiadó májusban sem tétlenkedik. A Regényes történelem sorozatuk egy új kötettel gazdagodik Jennifer Chiaverini regénye által. A Mrs. Lincoln varrónője az írónő első magyarul megjelenő regénye, angolul már egy ideje szemezgetek vele, szóval nagyon örülök a magyar fordításnak. Katherine Webb neve már ismert előttünk. Mindig felfigyelek a könyveire, persze odáig még nem jutottam, hogy el is olvassam őket, ennek ellenére a most megjelenő A fattyú csigázza a fantáziámat, amiben nem kis szerepe van a borítónak is. Mindkét könyv a hónap végére van beharangozva, így könnyen megtörténhet, hogy csak júniusban lesz hozzájuk szerencsénk, de hát úgy is jön a Könyvhét ahol akár be is szerezhetjük őket.

Jennifer Chiaverini: Mrs. Lincoln varrónője
Elizabeth Keckley rabszolgasorba születik, ahonnan kitartó szorgalma és tehetsége révén sikerül kivásárolnia magát. Ezután nemcsak hogy a washingtoni elit legfelkapottabb varrónője lesz, hanem egyenesen a First Lady, Mary Lincoln nőiruha-készítője, öltöztetője és - egy idő után - a leghűségesebb barátja. Történik mindez az amerikai polgárháború, a rabszolgaság eltörléséért folyó legádázabb harcok idején, amikor egy ilyen barátság, amely figyelmen kívül hagyja a kor által olyannyira előítéletesen kezelt faji és társadalmi különbségeket, több mint valószínűtlennek tetszik. A varrónő még akkor is jóban-rosszban kitart Mary Lincoln mellett, amikor az elnök halála után az immáron egyesült amerikai nép a szeszélyes és megosztó egykori First Lady ellen fordul.
A regény egyrészt valós visszaemlékezésen alapuló, hiteles történelmi beszámoló a kor sodró politikai történéseiről, a polgárháborúról, a rabszolga-felszabadításról és az azt követő zűrzavaros időszakról, másrészt egy bátor és kivételes nő története, aki a sorscsapások ellenére magasra küzdi magát, ahonnan befolyását felhasználva az elnyomottak megsegítéséért harcol.
Jennifer Chiaverininek, a New York Times bestsellerszerzőjének első magyar nyelven megjelenő műve, a Mrs. Lincoln varrónője lebilincselő regény. Megkapó stílusban kelti életre a történelmet, és fedi fel azokat a múlt híres eseményei mögött megbúvó, hatalmas emberi gesztusokat és önzetlen tetteket, amelyekről mind ez idáig csak elvétve olvashattunk.
Várható megjelenés: 2014. május 29., General Press

Katherine Webb: A fattyú
Rachel Crofton, a magányos fiatal nevelőnő elfogadja Richard Weekes, a jóképű borkereskedő házassági ajánlatát, és beköltözik a férfi nagyvárosi házába, Bathba. Rachel leghőbb vágya, hogy miután elvesztette szüleit, öccsét és a tragikus körülmények között vízbe fúlt ikerhúgát, végre meglelje a családi boldogságot. Lassanként ráébred, hogy Richard számára fontosabbak a kocsmában és a játékasztalnál kötött ismeretségek, és a feleségétől mindenekelőtt azt várja, hogy társasági kapcsolataik ápolásával segítse üzleti előmenetelét. Így Rachel a férje legfőbb támogatója, az előkelő Mrs. Alleyn ajánlatát elfogadva társalkodónőként látogatja az asszony fiát, a háborús emlékeitől és szerelme, Alice elvesztésétől búskomorságba esett Jonathan Alleynt. A ház egyik cselédje, Starling, akit Alice annak idején fogadott húgaként nevelt fel, hosszú évek óta konokul igyekszik bebizonyítani, hogy a nővére gyilkosság áldozata lett, és hogy azt is tudja, ki oltotta ki az életét szerelemféltésből. Az Alice-re kísértetiesen hasonlító Rachel megjelenésével a ház minden lakójában újra felkavarodnak a nehéz, elfeledni kívánt emlékek, és lassanként szörnyű titkokra derül fény.
Katherine Webb (Az elfelejtett dal, Homály, Örökség) legújabb regényében két nő szövetséget köt, hogy fényt derítsen egy már-már elfeledett ügyre. Elszántságuk nyomán lehull a lepel a múlt sötét árnyairól, hogy új élet kezdődhessen a szenvedők számára...
Várható megjelenés: 2014. május 29., General Press


Már jó ideje nem sikerül utolérnem magam a beszerzett könyvek elolvasásával. A Sírkertek királynője paranormális-romantikus sorozatnak megvan ugyan az első kötete – Örök kísértés –, csak éppen még parkoló pályán, arra is emlékszem, hogy mikor jelent meg a második – A birodalom –,  de ezt még meg sem vettem, úgyhogy a most megjelenő harmadik nálam egyelőre szóban sem jöhet, de biztosan vannak olyanok, akik izgatottam várják.

Amanda Stevens: A próféta (Sírkertek királynője 3.)
A Sírkertek királynője-trilógia befejező részében hősnőnk, a szellemekkel suttogó Amelia Gray visszatér Charlestonba, hogy pontot tegyen az őrjítő kísértet-históriák végére. A szívdöglesztő detektív, John Devlin nyomában még mindig ott lohol elhunyt kislánya és csodaszép felesége szelleme, ám ezúttal Amelia szeme alatt is sötét karikák gyűlnek: az ő életerejét is parazitaként szívja el egy kísértet, akinek csak ő segíthet.
Vajon beteljesedik Amelia és Devlin szerelme, és nyugovóra térhetnek a kósza lelkek? Elhagyja végre a várost a Gonosz? A próféta romantikus történet, kalandregény és kísértet-sztori egyben, a paranormális románcok rajongóinak új kedvence.
Várható megjelenés: 2014. május 20., Athenaeum Kiadó


Véletlenül akadtam rá a következő kötetre, a borító is vonzza a tekintetet, de a történet volt az, ami megfogott, a korszak és a helyszín, ahova elrepíthet.

Kathleen Tessaro: A parfüm titka 
Egy levél és egy váratlan örökség - az illatok rejtélyes világa Párizsban. Gyönyörűen megírt, különleges regény vágyakról, titkokról, emlékekről, szenvedélyről. Egy francia ügyvédi iroda levélben értesíti a Londonban élő Grace Munroe-t, hogy a módos parfümmúzsa, Madame Eva d'Orsey ráhagyta a vagyonát. Csak egy probléma van: Grace sosem ismerte az örökhagyót. Innentől kezdetét veszi a kalandos és fordulatos utazás, amely során Grace felfedezi, ki lehetett a jótevője, aki megbabonázta a párizsi és a New York-i felső tízezer életét az 1920-as évektől kezdve. Ki volt valójában Eva d'Orsey, aki mindent önmagától ért el, csakis a saját tehetségéből, és végül milyen árat fizetett a sikerért? Mire kiderül az igazság, Grace Munroe élete örökre megváltozik. Nemcsak arra jön rá, miért éppen ő örökölte a vagyont, hanem tanulva Eva d'Orsey sorsából, döntenie kell: azt az életet éli-e tovább, amelyet mások elvárnak tőle, vagy azt, amelyet a szíve diktál..
Várható megjelenés: 2014. május 12., Kulinária Kiadó


A következő könyv egy testvérpár története, és már a témáját tekintve is érdekesnek tűnik.

Giselle Green: Bocsánatos bűnök
Van bármi, amit ne tennél meg a testvéredért? És olyan, amit sosem bocsátanál meg neki?
Hollie Hudson és a férje, Richard, lassan minden reményüket elveszítik, hogy valaha is lehet kisbabájuk.
Ám Hollie képtelen búcsút mondani az álmainak, ezért utolsó mentsvárához, önfejű húgához fordul. Scarlett éppen az ellentéte zárkózottabb testvérének, de képes megadni neki a csodát, amire annyira vágyik, s kihordani a gyermekét.
Scarlett, akit a nővére csaknem teljesen egyedül nevelt fel, tudja, hogy sokkal tartozik Hollie-nak. Ezenkívül titkos motiváció is hajtja... Az Amazonas menti önkéntes munkából hazatérve azonban nehezen illeszkedik be az otthoni környezetbe, mert a múltja és az elfojtott érzelmei ismét kísérteni kezdik. Ha rajta múlna, legszívesebben azonnal visszamenne az esőerdőkbe.
Eközben az egyre kétségbeesettebb Hollie élete legnehezebb döntésével szembesül.
A Hudson nővérek lebilincselő történetének középpontjában az áldozathozatal, a testvéri szeretet, a régi-régi titkok és a veszedelmes vágyak állnak.
Várható megjelenés: 2014. május 09., Pioneer Books


Mindig vonzottak a háborús történetek, és ha ezen felül még egy ilyen egzotikus helyre is elrepítenek, mint ahol Kate Furnivall most megjelenő regénye játszódik, arra bizony kíváncsi vagyok.

Kate Furnivall: A nap túloldalán
Az orosz szerető és A vörös sál szerzőjének új regénye valós történelmi személyekkel, és megtörtént eseményekkel átszőtt, idilli környezetben játszódó izgalmas történet.
A Bahama-szigetek maga az édenkert a gyönyörű kék egével, homokos tengerpartjaival és a ragyogó napsütéssel. 1943-ban azonban háború dúl, és még az éden sem elég biztonságos.
A 22 éves Dodie azt hitte, maga mögött hagyta a zavaros időket. Mikor azonban egyik este sebesült férfira talál a sikátorban, és elhatározza, hogy segít neki, az élete újra a feje tetejére áll.
Nassau másik végében Ella Stanford, a vagyonos diplomata felesége jótékonysági munkába temetkezik, igyekszik könnyíteni a város szegényeinek sorsán, és szórakozási lehetőségeket teremt a szövetséges katonák számára.
Mikor azonban a világ egyik leggazdagabb emberét holtan találják, ez a két nagyon különböző nő, a félénk, introvertált Dodie és a magabiztos, társaságkedvelő Ella útja összefonódik. Mindkettejük élete darabokra hullik, és senkire nem számíthatnak, csak egymásra.
Várható megjelenés: 2014. május 14., IPC Mirror


A nemrég útjára indított Maisie Dobbs, valamint Daisy Dalrymple krimi sorozatok után az Ulpius-ház most egy újabb sorozattal szeretne megismertetni, amelynek hőse ez alkalommal is a nőnem egy igen talpraesett képviselője és egy kávézó tulajdonosa. A sorozat már 14 kötet számlál, úgyhogy ha valaki új kedvencre találna, bőven lubickolhat a nyomozásaiban, feltéve, ha a kiadó elhozza a többi kötet is.

Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság (Donut Shop krimik sorozat 1. része)
Isten hozott a Fánkpalotában!
- ahol forró a kávé, friss a fánk, és nem feltétlenül a rendőrség oldja meg a gyilkossági ügyeket...
Suzanne Hart, a Fánkpalota nevű kávézó tulajdonosa és cukrásza az észak-karolinai April Springsben él. Miután elvált Maxtől, egy javarészt munkanélküli színésztől - akit csak úgy hív, a "Nagy Megtestesítő" -, Suzanne úgy dönt, élete nagy szenvedélyének, a fánksütésnek szenteli minden idejét, ezért aztán készpénzzé teszi a válás után neki járó részt, és hőn szeretett szülővárosának szívében megnyitja üzletét.
Ám amikor, mint valami zsák liszt, egy holttest landol a küszöbén, Suzanne kicsi, de otthonos kávézója egy csapásra a nyomozás színterévé válik. Ettől kezdve a városka minden lakója folyton fánkot akar, meg persze szaftos részleteket - és egy idő után szinte mindenki gyanússá is válik. Suzanne - aki számára a szimatolás éppoly ellenállhatatlan, mint a fánkok - hamarosan mindenki alibijében talál valami kis kivetnivalót...
Várható megjelenés: 2014. május 16., Ulpius-ház


David Foenkinos már bejáratos hozzánk, mert korábban megjelent regényei közül a Boldogság esetén, és A feleségem erotikus potenciálja a mi könyvtárunkban is fellelhető, és most egy újabb élménnyel kecsegtet.

David Foenkinos: Emlékek
Franciásan frivol humora, bölcs szarkazmusa és fékezhetetlen mesélőkedve David Foenkinost ma az egyik legnépszerűbb szerzővé teszi Franciaországban. Ugyanakkor termékenysége sem lebecsülendő. Eddigi legnagyobb sikerét, az Audrey Tautou főszereplésével filmként is világszerte elhíresült Nathalie második életé-t hamarosan követte az újabb nagy sikerű regény.
Az Emlékek éjszakai portásként kallódó elbeszélője írónak készül. A nagyapja halálával induló történetet a szereplők emlékei színesítik. A kisemmizett és öregotthonba kényszerített nagymamáé, aki egy szép napon megszökik - mint kiderül: iskolás évei helyszínére látogat vissza még egyszer, utoljára -, az unokáé, aki a keresésére indul, hősünk katasztrofális házasságból hol depresszióba, hol új szerelembe menekülő, bizarr anyjáé és rémes apjáé...
Vajon mire jók ezek az emlékek? És egyáltalán: jók-e valamire? Hősünk mindenesetre gyűjti őket. Az olvasó pedig egy újabb fergeteges Foenkinos-regény erejéig szurkolhat neki, hogy megtalálja végül a választ.
Várható megjelenés: 2014. május 14., Európa Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése