2014. június 4.

Könyvek, de nem csak a Könyvhétre érkezők

Amilyen izgatottan várom én a június 12-16. között megrendezésre kerülő 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapokat, olyan izgalommal készül a párom a szintén június 12.-én startoló labdarúgó-világbajnokságra. Azt már most kijelenthetem, hogy nálunk az elkövetkező hetek a focimeccsekről fognak szólni, kültéri vetítésekről és baráti sörözésekről, de én majd gondoskodom arról, hogy a szusszanásnyi szünetekben néhány érdekfeszítő olvasmány is kéznyújtásnyira legyen. Ha a május némiképp visszafogottan is zárult (alig 5 új szerzeménnyel gyarapodtunk), az átlagon felüli mennyiségű kívánatos könyvre való tekintettel, amelyek az elmúlt napokban jelentek meg, vagy a Könyvhétre, esetleg június második felében lesznek elérhetők, aligha lesz ez elmondható majd a júniusról. Így első körben azokat a főként a szórakoztató irodalom kategóriába sorolható köteteket gyűjtöttem össze (de azért akad szépirodalom is), amelyeket előbb vagy utóbb, de szeretnék elolvasni. 

Az általam legjobban várt idei megjelenés, az az új Gordianus kötet. Augusztusban olvastam utoljára Steven Saylor regényt, A hét csoda címűt, úgyhogy igencsak megérett az idő egy újabb kalandra.  

Steven Saylor: A nílusi rablók
Kr. e. 88-ban minden jel arra utal, hogy újra háború készülődik. Rómától Görögországon át egészen Egyiptomig forrong az egész civilizált világ. Az ifjú Gordianus egy ideje Alexandriában él, nyomozással és rejtélyek megoldásával keresi kenyerét. Amikor nem dolgozik, gyönyörű rabszolganőjével, Bethesdával tölti idejét, és várja, hogy a világ visszanyerje józan eszét. Ám azon a napon, amikor betölti huszonkettedik életévét, két haramia elrabolja tőle Bethesdát, ugyanis összetévesztik egy gazdag ember szeretőjével. Gordianus sietve a keresésére indul, mert tudja, hogy ha az emberrablók rájönnek a tévedésükre, kegyetlen bosszút állnak a lányon, márpedig ő jóval többet érez iránta, mint egyébként szabad polgárok szoktak a rabszolgájuk iránt.
Gordianus nagy hasznát veszi mindannak, amit az apjától tanult: fel kell kutatnia a bűnözők búvóhelyét, hogy meggyőzze őket, tud nekik akkora értéket kínálni, amekkorát Bethesda jelent az ő számára. Miközben Alexandria utcáit lassanként elborítja a káosz, és egyre sűrűsödnek a zendülések a hírre, hogy Ptolemaiosz király fivére lerohanni készül a várost, Gordianus egy vakmerő és rendkívül veszélyes küldetés résztvevője lesz. Be kell törnie Nagy Sándor sírhelyére, hogy ellopja a világhódító hadvezér arany szarkofágját.
Várható megjelenés: 2014. június 12., Agave Könyvek

Dávid Veron immár negyedik alkalommal bocsátkozik újabb kalandokba.  

Baráth Katalin: Az arany cimbalom
1914 fullasztó júliusa. A meggyilkolt trónörököspárt már eltemették, a Monarchia belgrádi nagykövete pedig egyre türelmetlenebbül várja, hogy Szerbia válaszoljon az ultimátumra.
A poros bácskai kisváros, Ókanizsa kávéházaiban és kocsmáiban azonban változatlan hévvel pörögnek a pletykás nyelvek, nyílnak-csukódnak a bicskák, a mezőkön suhog a kasza. Így hát alig akad valaki, aki észrevenné, hogy a társaskocsi, amely a szomszéd városba indult, nem érkezett meg. Utasait egyszerűen elnyelte a föld...
Szerencsére az egykori boltoskisasszony és zsurnálhölgy, a minden lében kanál Dávid Veron most is az események közepébe csöppen. Veron, akinek mindennapjaiban A borostyán hárfa hátborzongató történései óta jelentős fordulat állt be, életét kockáztatva próbálja kideríteni, miféle gonosz cselszövény rejlik az utasok eltűnése mögött.
Amikor Veron rájön, hogy a rejtély évtizedekkel korábbra, a könyörületet nem ismerő betyárvilágba nyúlik vissza, még fenyegetőbb veszélybe kerül. Talán már nem is lesz életben, mire a Monarchia és Szerbia békét köt...
Várható megjelenés: 2014. június 12., Agave Könyvek

Most olvasom Daisy Dalrymple első nyomozását, amelyben a jégbe fagyott Don Juan esetét göngyölíti fel, úgyhogy a nemsokára megjelenő második kötet is felkerült a kívánságlistámra.

Carola Dunn: Daisy és a télikert rejtélye
A századelő Angliájában, egészen pontosan 1923-ban Daisy Dalrymple, egy vikomt leánya olyan lépésre szánja el magát, amely összhangban van az idők szelével, ám társadalmi osztálya körében megbotránkozást kelt. Elhatározza, hogy írással keresi meg a kenyerét. A vidéki kastélyokról írt cikksorozata hatalmas sikert arat, így Occles Hallba utazik, hogy újabb kastélyt térképezzen fel.
A kastély úrnője a nagy igényeket támasztó, mogorva Lady Valeria. A Lady kedélyének cseppet sem tesz jót, amikor a télikertben megtalálják egy várandós szobalány elásott holttestét. A helyi rendőrség letartóztatja a meggyilkolt lány szerelmét, a walesi kertészsegédet. Daisy biztos a fiú ártatlanságában, és gyanítja, hogy az ügyet a szőnyeg alá akarják söpörni. Meggyőzi Alec Fletchert, a Scotland Yard főfelügyelőjét, hogy derítse fel a gyilkosságot, amely sokkal bonyolultabb és rettenetesebb, mint bárki gondolta volna.
Várható megjelenés: 2014. június 10., Ulpius-ház Könyvkiadó

Igaz, hogy idén már elkezdtem néhány új sorozatot olvasni, de az angliai Turnham Malpas falucska mindennapjait felvonultató sorozat első része igencsak szórakoztatónak ígérkezik.

Rebecca Shaw: Az új lelkész
Turnham Malpas újdonsült lelkésze fiatal, energikus és roppant jóképű. A neve Peter Harris.
A helyi gyülekezet tagjait megismerve Peter ráébred, hogy a faluban sokkal mozgalmasabb az élet, mint amire számított. A lakóknak éppen a csökönyös Sharon okoz fejfájást, de gyógyítóan hat rájuk a Charter-Plackett család, akik csinos kis delikát üzletet rendeztek be a régi, szakadt kisbolt helyén. Feltűnik még a tragikus sorsú Suzy Meadows is, aki három gyereket nevel férje öngyilkossága után. Gyászában Suzy Petertől kér támogatást, az új lelkész pedig komoly dilemmába kerül.
Mindeközben a falut megrázza egy ijesztő végkifejlettel záruló zaklatássorozat és egy rejtélyes gyilkosság.
Peter lelkészi szerepe válságosabb helyzetbe jut, mint valaha, de ennek ellenére legyőzi démonait - az események viszont még így is romba dönthetik az életét. Rebecca Shaw nagysikerű sorozata Turnham Malpas nevű angliai falvacskáról és lakosairól szól. A magával ragadó történetek hihetetlen izgalmakkal teli olvasási élményt ígérnek.
Várható megjelenés: 2014. június 16., Ulpius-ház Könyvkiadó

Julie James regénye a Gyakorlat teszi a mesterkedőt a tavalyi év egyik meglepetése volt a számomra, de ugyanolyan jól szórakoztam az írónő A hamis partner című regényével is, így nem kérdéses, hogy az újabb FBI-ügynökös történet is felkerült a „mindenképpen beszerezni listámra”.

Julie James: Az a gyanúm, szerelem
A nő nyugalomra vágyik.
Egy milliárdos lányaként és a város legjobb borkereskedőjeként Jordan Rhodes állandó résztvevője az exkluzív chicagói partiknak. Ám a sors megáldotta egy felettébb zűrös ikertestvérrel is, aki miatt kénytelen segíteni az FBI-nak leleplezni a maffiának pénzt mosó közismert étteremtulajdonost. Ennek érdekében olyan kísérővel kell elmenni egy adománygyűjtő rendezvényre, akit a háta közepére sem kíván.
A férfi teljesen másra gondol.
Nick McCallnak, Chicago legjobb beépített ügynökének egyszerű a filozófiája: soha ne keveredj személyes kapcsolatba, különösen azzal ne, akivel együtt dolgozol! Csak az a baj, hogy Jordan Rhodes okos, gyönyörű és izgalmas is. Ők ketten minél hamarabb szeretnék megoldani azt a megbízatást, amely Jordan testvérének szabadulást, Nicknek pedig dicsőséget hozhat. Már csak azért is sietnének, mert öt percet sem bírnak ki parázs szópárbaj nélkül.
Ám ami egyszerű megbízatásnak indul, az hirtelen kezd valami nagyon más lenni...
Várható megjelenés: 2014. június 09., Pioneer Books

Liane Moriarty könyve az angol várólistáról vándorolt át, ahol bizony már jó ideje rostokolt. Mivel az utóbbi időkben az angol beszerzések parkoló pályára kerültek, bizony sokáig ott ácsoroghatott volna, hogyha nem érkezne hamarosan a fordítás. 

Liane Moriarty: A férjem valamit titkol
"Ha ezt a levelet olvasod, akkor az azt jelenti, hogy én már meghaltam..."
Mit szólnál ahhoz, ha a férjed írna egy levelet, ami ezzel a mondattal kezdődik? Mit szólnál ahhoz, ha a folytatás a férjed legsötétebb, legmélyebb titkáról szólna, ami tönkreteheti nemcsak a közösen felépített életeteket, hanem másokét is? És most képzeld el, hogy akkor bukkansz rá erre a levélre, amikor a férjed még él és virul.
Cecilia Fitzpatrick pontosan ebbe a helyzetbe kerül. Sikeres vállalkozóként minden vágyát megvalósította, kis közösségének tartópillére, elkötelezett feleség és anya. Az élete pont olyan makulátlan és csillogó, mint az otthona. De az a bizonyos levél mindent megváltoztat. Ráadásul nemcsak az ő sorsát, hanem sok más, látszólag laza szállal egymáshoz kötődő emberét is.
Rejtélyek, tévedések, újabb és újabb meglepetések. Pedig minden csak egy ártalmatlannak tűnő levéllel kezdődött...
Várható megjelenés: 2014. június 06., Pioneer Books

Örvendetes, hogy érkezik Az utolsó angol úriember tetralógia második kötete, amelyben tovább követhetjük, hogy miként alakul Christopher Tietjens története.  

Ford Madox Ford: Az utolsó angol úriember. Soha többé…
A régi világrend összeomlását és a modern idők hajnalát megrendítő erővel feltáró regénysorozat második kötetét tartja kezében az olvasó.
Kiégett barátság, elnyűtt szerelem, megsebzett lelkek: bűn és bűnhődés. Christopher Tietjens pokollá vált házasságából a lövészárkok fagyos rettegésébe menekül. Álmaiban sem gondolta volna, hogy a kíméletlen állóháborúnál is létezhet rosszabb. Tévedett. A felesége, Sylvia itt sem hagyja békén, és gonosz intrikáival, ügyes kis trükkjeivel az elmúló világ fülsiketítő haláltusájának kellős közepén is képes tovább feszíteni a húrt.
Ford Madox Ford évtizedeken át méltatlanul elfeledett tetralógiája kíméletlen őszinteséggel tárja elénk a külső és a belső valóság párhuzamait. A férfi és nő, a régi és új megkeseredett harcában egy pillanatra sem hallgatnak a fegyverek. Véget nem érő vajúdás ez, melyben a józan ész képtelen megküzdeni a mindent maga alá gyűrő őrülettel, s melyben egy gondolat marad csupán mozdulatlan a káosz közepén: Ami elmúlt, örökre elmúlt. Nem jön vissza soha.
Soha többé...
Várható megjelenés: 2014. június 04., Lazi Könyvkiadó

Mindig élvezettel olvastam Leonardo da Vinci életéről és munkásságáról, és érdeklődésem csak fokozódott azt követően, hogy láttam is az alkotásait. 

Ross King: Leonardo és az utolsó vacsora
"Mondjátok meg, csináltam-e bármi érdemlegeset - firkálta olykor vázlatlapjai szélére Leonardo. Annyi felületesség, szétszórtság és félbehagyás után az Utolsó vacsorával diadalmasan lerótta adósságát a történelem előtt. Energiáit és megszállottságát három éven át képes volt egyetlen cél szolgálatába állítani - életében ez volt jószerivel az első és utolsó ilyen alkalom. Az eredmény pedig egy alkotás, amely teljességgel különbözik mindentől, ami ezen a világon korábban született, s amely kétségbevonhatatlanul nagyszerűbb és csodálatra méltóbb az előző évszázad legnagyobb mestereinek műveinél.
Az Utolsó vacsora a színek elevenségét ötvözi az árnyalatok finomságával, a mozdulatban kirobbanó indulatokat a vonalvezetés könnyedségével. És mindenekelőtt: sokkalta több a bámulatosan élethű részlet - az apostolok arckifejezése, a tányérok vagy az asztalterítő ráncai -, mint bármelyik korábbi síkbeli ábrázoláson. A művészettörténet teljességgel új fejezete kezdődik itt."

Ross King (1962) kanadai származású író, kritikus, népszerű történeti-művészettörténeti ismeretterjesztő művek szerzője. Brunelleschi kupolája. A firenzei dóm építésének története (2008), Michelangelo és a Sixtus-kápolna (2010), valamint Párisz ítélete (2012) című könyvei magyarul is olvashatók. A már jó ideje az angliai Woodstockban élő író jelenleg új könyvén dolgozik, mely Monet-ról szól.

Milánó, 1496 - a negyvennégy esztendős Leonardo da Vinci ekkorra már híres arról, hogy elvállalt megbízatásait képtelen teljesíteni. De a Santa Maria delle Grazie-kolostor refektóriumában három év alatt mégiscsak befejezte az Utolsó vacsorát. Ez a freskó közel hét méter széles; Leonardo még soha nem próbálkozott ilyen irdatlan nagy felülettel, sőt a freskófestés bonyolult, fizikailag is emberpróbáló technikájában sem volt semmiféle tapasztalata.
Az Utolsó vacsora több mint öt évszázad alatt az emberiség egyik legfontosabb és legismertebb művészeti, vallási és kulturális ikonja lett. A művészeti csoda mögött azonban ott húzódik egy valóságos és mélységesen emberi vonulat: Milánó történelmének és Leonardo életének sorsdöntő fontosságú eseményei.
Ross King könyve, a Leonardo és az Utolsó vacsora a mester Milánóban töltött öt esztendejét és a világ leghíresebb művészeti alkotásának megszületését eleveníti fel.
Várható megjelenés: 2014. június 05., Park Könyvkiadó

Régen volt, hogy elmerültem egy-egy Daphne du Maurier regény lapjaiban, de majd most erre is sort kerítek. Az, hogy az új kötet novellái most jelennek meg először magyar fordításban, csak fokozza a várakozást. 

Daphne du Maurier: Madarak 
Daphne du Maurier (1907-1989) angol írónő novellái eddig nem jelentek meg magyar fordításban. Nevét elsősorban Alfred Hitchcock két világhírű filmje után ismerhetjük. A rendező Du Maurier művei alapján készítette a Madarak és a Manderley-ház asszonya c. filmeket, mert őt is ugyanúgy megragadta azt a furcsa, szorongtató érzést, amelyet az írónő valamennyi műve kivált az olvasóban.
Az ebben a kötetben szereplő elbeszélések, a filmekhez hasonlóan, egy különös, misztikus világba viszik az olvasót. Ez a világ ugyanakkor nagyon finom, érzékeny, és tele van titokkal. A paradicsomi hegy, - a Monte Veritá - a halhatatlanságot kínálja, de rettenetes áron. Az elhanyagolt feleség, miután meghal, száradó almafa alakjában kísérti férjét a házuk kertjében. A madarak, a sirályok pedig, ha lehet, még megveszekedettebben pusztítanak, mint Hitchcock filmjében.
A kötet valamennyi elbeszélése különleges élményt kínál.
Várható megjelenés: 2014. június 06., Gabo Könyvkiadó

A Tyneford-ház után itt van egy újabb Natasha Solomons regény, és bár az előbbi még ott várakozik a polcon, azért erre is kíváncsi vagyok. 

Natasha Solomons: Eltűnt férjek galériája
A világ már a szexuális forradalom küszöbén áll, de Juliet Montague, akinek évekkel ezelőtt eltűnt a férje, egy zárt zsidó közösségben él - ahol csak a férfi válhat el a nőtől -, ezért ő most mindössze egy élő özvegy, egy láthatatlan aguna. Juliet harmincadik születésnapján azonban minden megváltozik. Egy gazdag fiatal festőművész portrét készít róla, és a nőt végképp elönti a vágy, hogy megvalósítsa önmagát, így belép az általa olyannyira imádott művészetek világába. Az őt addig kordában tartó zsidó közösség rosszallása ellenére teljesen megváltoztatja az életét, galériát nyit Londonban, hogy kivételes képi látásmódja révén egy új világot teremtsen magának és gyermekeinek.
A láthatatlan Julietből ragyogó, elismert nő válik, aki a sikerek mellett megismeri az életre szóló szerelem csodáját, minden örömét és búját is.
Várható megjelenés: 2014. június 03., IPC MIRROR

A következő három könyv már megjelent, de igen nehéz ellenállni bármelyiknek is, legyen szó egy kis reneszánsz Olaszországról, a szesztilalom idejének csillogó gengsztervilágáról, vagy éppenséggel egy kis hamisítatlan francia hangulatnak.

Marina Fiorato: Beatrice
1588-ban a tizenkilenc Beatrice della Scalát az apja a szicíliai Messinába küldi, hogy társa és nevelője legyen a nála valamivel fiatalabb unokatestvérének, Herónak, a nyájas nagybátyja, Leonato udvarában. Azon a sorsdöntő nyáron Don Pedro spanyol herceg is a szigetre látogat, és egy hónapra megszáll Messinában a kíséretével, melynek a padovai Benedetto is a tagja.
Beatrice és Benedetto vidám szópárbajjal titkolják sokkal mélyebb érzéseiket, és hamarosan fülig szerelmesek lesznek egymásba, azonban egy szerencsétlen félreértés némi rosszindulattal fűszerezve közéjük áll.
A két szerelmest nemsokára tengerek, háborúk, rágalmak választják el egymástól.
Szicília napos déli udvaraitól a lenyűgöző északi reneszánsz városokba vezető utazása alatt Beatrice és Benedetto elmesélik történetüket.
Shakespeare legnépszerűbb vígjátéka, a Sok hűhó semmiért szövegében szerepel néhány elejtett utalás, melyek izgalmas háttértörténetet sejtetnek.
Vajon hogyan találkozott az élesnyelvű Beatrice és Benedetto, aki között romantikus kapcsolat szövődött, mely azonban először keserű véget ért. Vajon miért kellett elválniuk, mielőtt egymáséi lehettek volna?
“Azt akartam, amit az a nő kapott. A mórra vágytam, az én saját móromra, vagy bármilyen színű férfira. Valakire, aki úgy tekint rám, mintha én volnék az egyetlen nő a világon.”
Várható megjelenés: megjelent, IPC MIRROR

Renée Rosen: Babaarc. A viharos húszas évek regénye
A tizennyolc éves Vera Abramowitz elhatározza, hogy kitör a szegény környékről, ahol gyermekkorát töltötte, és sokkal izgalmasabb életet fog élni, mint az őt egyedül felnevelő édesanyja. Rövidre vágatja a haját, és a térdét látni engedő ruhákban, vastagon kirúzsozott ajkakkal beleveti magát a chicagói éjszakába. Ilyenkor a nappal gépírónőként dolgozó lány vad charlestont jár, és csinos pofikájával kiérdemli a Babaarc becenevet.
Álma hamarosan beteljesülni látszik: egyszerre két fiatalembert is meghódít - az egyik egy jóképű és gazdag bártulajdonos, a másik nem annyira gazdag, de annál sármosabb szerencsejátékos. Mellettük végre bejut abba a csillogó világba, amelyről mindig is ábrándozott. Úgy gondolja, legnagyobb problémája az, hogy a két férfi közül melyiket válassza. Ám egy nap rádöbben, hogy mindkét szeretője gengszter, ráadásul két szemben álló banda tagjai. Vera váratlanul a szesztilalom idején kirobbanó gengszterháború kellős közepén találja magát - az Al Caponéval szemközti oldalon.
Várható megjelenés: megjelent, IPC Könyvek

Corine Gantz: Rejtekhely Párizsban
Szerelem, humor, bonyodalom! Kell ennél több?
"Kezdje újra Párizsban!"
A háromgyerekes, megözvegyült Annie ezzel a mottóval ad fel hirdetést egy amerikai újságban, és házát kisvártatva elárasztják az új lakók: az erőszakos férjtől menekülő ex-modell két gyerekével, az anorexiás fiatal lány és a szívdöglesztő francia festőművész.
Ám nem csak ők kezdenek új életet Annie házában: Annie maga is újjászületik. Miközben lakói megmentésével van elfoglalva, rájön, hogy neki is változtatni kell az életén.
Várható megjelenés: megjelent, Tericum Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése