2014. február 13.

Az év első könyvmustrája

Az év végi nagy hajtást, és az ezernyi megjelenést követően január nem bővelkedett túl sok újdonságban, bár észrevételeim szerint az év utolsó heteire tervezett megjelenések egy része a múlt hónapban, vagy éppen ezekben a hetekben fog a könyvesboltokba kerülni. Szóval, ha van olyan kötet, amelyre november-december magassága óta várakozik valaki, jó eséllyel lassan elérhetővé is válik. 

Mivel az előző hónapban nem kerítettem sort semmiféle beharangozásra, ebben a posztban beiktatok egy januári kitérőt is, mert a szegényes kínálat ellenére akadt pár olyan megjelenés, amelynek örültem.

Egy jó kis kriminek sosem lehet ellenállni, úgyhogy elégedetten nyugtázhatjuk, hogy az Agave Kiadó idén is folytatja Maigret-sorozat megjelentetését. Még nem adtam fel a tervemet, hogy sorra elolvassam a felügyelő eseteit, pontosabban abban a sorrendben, ahogy Georges Simenon megírta őket, de egyelőre nem sokat haladtam vele. Ettől függetlenül örülök, ha új kötet jelenik meg, főleg ha olyan, ami nekünk még nincsen meg, és azonfelül ilyen jól sikerült külsőben. 

Georges Simenon: Maigret és a három nő
Egy gyilkosság, a Szajnán úszkáló bankjegyek, régi szerelmek, kabarétáncosok, egy nyugdíjas követ, kábítószerfüggők, egy furcsa végrendelet. A helyszín a párizsi Marais negyed, ahol egy bérházban lakik a jómódú bérlő és a szűkösen élő kispolgár, a szorgalmas hivatalnok és az egész nap a folyosón tébláboló öregasszony. A ház életének középpontja az udvar. Ide érkezik meg az éjszaka közepén Maigret, és az ablakokon át árnyjátékként elevenedik meg előtte a bérlők élete. Ahogy megismeri a ház lakóit és kikérdezi az áldozat rokonait, ismerőseit, az elhunyt alakja is megelevenedik előtte, és olyanná válik számára, mint egy bizalmas, régi barát. Felkeresi életének helyszíneit, a Pigalle negyed szórakozóhelyeit, majd fényűző otthonát, és megismeri a viszontagságos utat, amelyen a sikerig jutott. A nyomozás előrehaladtával az áldozatot körülvevők valódi jellemére is lassan fény derül a látszat tetszetős felszíne alatt.
Várható megjelenés: megjelent, Agave Kiadó

Jessica Brockmole regényére az angol megjelenést követően figyeltem fel, szépen felkerült a várólistámra, ahol ugye csak várt és várt, aztán egyszer csak itt van a magyar fordítás, úgyhogy ez egy jó pont a kiadónak.  

Jessica Brockmole: Levelek Sky szigetéről
1940. június 17.
Ó, Margaret! 
...Neked nincsenek titkaid előttem, de én mindig elzárva tartottam előled életem egy részét. Azt a részét, amely kaparni kezdte a falat, amikor ez az újabb háború elkezdődött, azt a részét, amely üvöltve akar kitörni most, azon a napon, amikor elrohantál tőlem, hogy találkozz a te katonáddal.
El kellett volna mondanom neked, meg kellett volna tanítanom neked, hogyan acélozd meg a szívedet. Meg kellett volna tanítanom neked, hogy egy levél nem mindig csak egy levél. A papírra írt szavak átitathatják a lelket. Bárcsak tudtad volna!
Anya
Elspeth mindig azt mondta a lányának: életem első kötete kifutott nyomtatásból. Ám amikor bombasorozat éri Edinburgh-t, és Margaret megtalálja anyját a hálószobában egy halom megsárgult levéllel az ölében, a múltra, melyet Elspeth oly gondosan titkolt, hirtelen fény vetül. A következő napon Elspeth eltűnik. 
Egyedül maradva a levelekkel, Margaret megismer egy olyan anyát, akit soha nem ismert: egy költőnőt, aki Skye szigetén élt, és aki 1912-ben válaszolt egy Illinois-ban élő fiatal amerikai rajongója levelére. 
Szemérmeskedés nélkül, Elspeth és Davey őszintén megosztották egymással álmaikat, félelmeiket – minden olyasmit, amit senki mással. Mert anélkül, hogy valaha is találkoztak volna, kiválóan ismerték egymást. 
Az óceán két különböző partján, békeidőben és háborúban, de leginkább papíron és tintán keresztül megélve az eseményeket a Levelek Skye szigetéről egy levél mindent megváltoztató erejéről szól – a levéléről, melyet soha nem kellett volna elküldeni, a levéléről, mely soha nem kerül elküldésre, és a levéléről, melyet örökre megőriz a címzettje.
Várható megjelenés: megjelent, Cor Leonis Kiadó

Aki követi a blogomat, az már tudja, hogy a történelmi regények, a történelmi romantika a szívem egyik csücske. Olvastam is párat mostanában, sőt két könyvtári kötet most is várakozik a sorára, úgyhogy fél szemem mindig rajta tartom a témába vágó új megjelenéseken. Így akadtam rá Monica McCarty nevére, naná, hogy a regény egy sorozat első darab (ezen már meg sem lepődök), de a londoni báltermek helyett, ezúttal a Felföldre utazhatunk, a rettenhetetlen skót harcosok világába (majd figyelni fogom a könyvtár állományának a gyarapodását, hátha, hátha…).

Monica McCarty: A Harcos
William Wallace, a rettenthetetlen skót szabadságharcos halott. Skócia az angolok igáját nyögi. Klánok ragadnak kardot klánok ellen. A remény lángja azonban még nem hunyt ki. A skót Robert the Bruce úgy dönt, a Felföld és a Hebridák legendás harcosaiból titokban megkísérli a valaha volt legkiválóbb csapatot megszervezni, hogy egyesült erejüket felhasználva szerezze meg a trónt, és ezzel ismét kivívja Skócia függetlenségét...
Tor MacLeod, a páratlan kardforgató a klánjának él. Egy könyörtelen leszámolást követően sok-sok év alatt, vérrel-verejtékkel tud békét és jólétet teremteni emberei számára. Nem hajlandó elköteleződni sem a skótok, sem az angolok oldalán. Mégis felkérik, hogy képezze ki és vezesse Robert the Bruce maroknyi, ám annál félelmetesebb csapatát. Hiába ajánlanak azonban számára egy gyönyörű menyasszonyt és vele busás hozományt, nemet mond. Aljas ármánnyal végül térdre kényszerítik, így kénytelen nőül venni a feleségül kínált, valóban meseszép és romantikus ábrándokkal teli, burokban nevelkedett lányt, Christinát. A nemkívánt házasság megannyi próbatétel elé állítja a két fiatalt. Rájönnek azonban, hogy van valami, amiért még a vészterhes időkben is érdemes élni és küzdeni - amíg csak lehet...
A Felföld rettegett fiai-sorozat első darabját tartja kezében az olvasó: a rettenthetetlen harcosok és szerelmeik kalandos és buja történetei folytatódnak.
Várhat megjelenés: megjelent, General Press Kiadó

Ez a három kötet is jelzi, hogy januárban tényleg nem vittem túlzásba a könyves kívánságaimat. Nos, ebben a hónapban valamivel több kötet keltette fel az  érdeklődésemet. 

A tavaly jelent meg a Helikon Kiadó Vian-sorozatának első darabja, az Alvilágjárók, és most itt van a következő, ez is ugyanolyan megkapó borítóval. 

Boris Vian: Venyigeszú és plankton
A kiadó Vian-sorozatának második kötete, a Venyigeszú és a plankton egyfelől két, irigylésre méltó profizmussal megszervezett, fergetegesen erkölcstelen házibuli történetét kínálja az olvasóknak, másfelől pedig betekintést nyújt annak az agyalágyult bürokratákkal teli Hivatalnak a hétköznapjaiba, amelyet egy rövid időre az ifjú, friss mérnöki diplomás Boris Vian is kénytelen volt munkahelyéül elfogadni. 
A regény szereplői a szívderítően nimfomán lányok, a holt laza jampecek, a minden őrültségre kész zenészek, a szinte fájón röhejes aktakukacok, az inkontinens vadászblézer, az álnok Venyigeszú, az Alvilágjárókból már jól ismert Antiochio-Őrnagy páros és ez utóbbi jegyese, Óvadóc de la Petrence valamennyien a szving lüktető ritmusától hajtva rohannak elkerülhetetlen végzetük felé.
Várható megjelenés: 2014. február 28., Helikon Kiadó

Még messze van ugyan a nyár, de egy kis olaszországi élmény bármikor jól jöhet, jelen esetben Márai Sándor tollából. Hasonlóan szép borítóval, mint amilyet tavaly a Régi Kassa, álom… kapott. 

Márai Sándor: Itália életérzés
Nápoly és Salerno, Amalfi és Formio, Positano és Castellammare: az "emberséges dél olaszok" vidéke. Néhány helyszín csupán, de árulkodó nevek: Márai szerelmes földrajzának legkedvesebb állomásai ezek Itáliában. Az író hol önszántából vándor e tájon, hol idegenként, kényszerből tartózkodik itt - igaz, az emigráció idejében választása nem véletlenül esett erre az országra. Nápoly a legemberségesebb helyek egyike, az európai kultúra bölcsője, Salerno a rideg és légkör nélküli New York után öregkori menedék, a megnyugvás és alkotás éveit jelenti.
Márait rabul ejtette Itália szépsége, kulturális-szellemi gazdagsága, és itt érezte magát leginkább otthon emigráns hányattatásának évtizedeiben.
Várható megjelenés: 2014. február 17., Helikon Kiadó


Virginia Woolf rajongói biztosan örülni fognak az írónő életéről megjelenő kötetnek, bár talán azok is, akik csak ezután ismerkednek Woolf könyveivel, akárcsak jómagam (tervek, tervek...). 

Alexandra Harris: Virginia Woolf
A könyv egy eltökélt f atal nő történetét mutatja be, aki egy jegyzetfüzet birtokában 
minden idők egyik legnagyobb írójává küzdötte fel magát. Ez a briliáns életrajz 
ideális bevezetés Virginia Woolf életébe és munkásságába.
Várható megjelenés: 2014. február, General Press Kiadó


A Libri Kiadó gondozásában két olyan kötetet is kézbe vehetünk, amelyekből a közelmúltban filmet forgattak. Mark Helprin regénye nem igazán új keletű, hiszen 1983-ban jelent meg, a 80-as évek végén már olvasható volt egy magyar fordítás, de azért mi örülünk ennek az új fordításnak is. Aki nem rajong a romantikus történetekért, hanem inkább a háborús közeget kedveli és ez esetben a műkincsek világát is, annak Robert M. Edsel megtörtént esetet feldolgozó regénye lehet a nyerő. A Téli mese február 13.-tól, míg a Műkincsvadászok február 20.-tól lesz látható a hazai mozikban. 

Mark Helprin: Téli mese
Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modernkor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől. A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozófikus szépségű regényben bármi megtörténhet - s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után.
Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában…
A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.
A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crow főszereplésével mutatják be a mozik világszerte. Mark Helprin (1947) amerikai író, esszéista, újságíró. New Yorkban született művészcsalád gyermekeként. Szolgált a brit kereskedelmi flottánál és az izraeli hadseregben. A Wall Street Journal, a The New Yorker és a The New York Times újságírója. Novelláskötetek, regények és gyermekirodalmi művek szerzője.
Várható megjelenés: 2014. február 14., Libri Könyvkiadó

Robert M. Edsel: Műkincsvadászok
Régebben egyszerűen csak fosztogatásnak nevezték, de ma már sokkal kifinomultabb nevekkel illetik a dolgokat. Ugyanakkor én kijelentem, hogy mindent kifosztok, és mindent viszek, amit látok! (Hermann Göring, 1942.)
Mialatt Hitler megpróbálta átvenni a hatalmat a nyugati világ felett, a katonái módszeresen megkeresték és begyűjtötték Európa legszebb szépművészeti alkotásait. A Führer titkos raktárakba rejtette, amit a felépítendő linzi Führermuseumba szánt, illetve katalogizálta azokat a "degenerált" alkotásokat is, amelyeket el akart pusztítani. Az ellenséges vonalak mögött azonban egy maroknyi katona: brit és amerikai múzeumi szakember, restaurátor, építész, történész azért küzdött, hogy visszaszerezzék civilizációnk kincseit. A műkincsvadászok az életüket kockáztatták azért, hogy felderítsék Európa kultúrájának évezredes emlékeit, és magakadályozzák az elpusztításukat. A Műkincsvadászok a normandiai partraszállás és a győzelem napja közötti időszak krónikája - a világ legnagyobb kincsvadászatának és hőseinek állít emléket. A nagy sikerű regény filmváltozata már látható a mozikban, George Clooney, Matt Damon, Bill Murray és Cate Blanchett főszereplésével.
A szerzők
Robert M. Edsel olyan bestsellerek szerzője, mint a Rescuing Da Vinci (Da Vinci megmentése), a Műkincsvadászok és a Saving Italy (Olaszország megmentése), amelyekből megismerhetjük a műkincsvadászok történetét. Társproducerként közreműködött a The Rape of Europa (Európa megbecstelenítése) című dokumentumfilm elkészítésében; alapítója és elnöke a Műkincsvadászok Alapítványa a Műtárgyak Megőrzéséért nevű nonprofit szervezetnek. Számos elismerésben részesült, többek között megkapta a Dallasi Holokauszt Múzeumtól "az emberiség reménye" díjat. A New Orleans-i Nemzeti Második Világháborús Múzeum vezetőségének tagja.
Bret Writter hat bestseller könyv írásában működött közre társszerzőként. Könyveit harmincnál több nyelvre fordították le, és világszerte csaknem kétmillió példányban adták el. A georgiai Decaturban él.
Várható megjelenés: 2014. február 14., Libri Könyvkiadó

A történelem szerelmesei idén már olvashattak egy Bill Price kötetet, A történelem legnagyobb rejtélyei címmel, és most alig pár hét után itt van egy következő, ami talán még annál is érdekesebb. 

Bill Price: A történelem legfontosabb döntései
Rohanó világunkban úton-útfélen szembesülünk hibáinkkal, tévedéseinkkel. Épp ezért jóleső érzés ráeszmélnünk olykor arra, hogy képesek vagyunk nagy tetteket is véghezvinni. A kötetben ötven olyan esetet mutatunk be, amelynek szereplői döntési helyzetbe kerülve nem hibáztak. A nagy horderejű döntést hozók némelyike nagyon is tisztán látta tettének jelentőségét, ám voltak olyanok is, akiknek fogalmuk sem volt a következményekről. Egy részük jómódban élt, és hatalommal rendelkezett, míg mások egyszerű, hétköznapi emberként sodródtak korántsem hétköznapi, sorsdöntő helyzetekbe. Szó esik távoli őseinkről, akik a kézbe vett kődarabból munkaeszközt készítettek, majd sok-sok érdekes történeten keresztül eljutunk egészen napjainkig, amikor például az Észak-Írországban élő emberek egy jobb jövő reményében félretették ellentéteiket.
Várható megjelenés: 2014. február 14., Kossuth Kiadó

És hogy ne maradjunk ebben a hónapban sem krimi előzetes nélkül, választottam két kedvencet. Az első a Nikki Heat sorozat következő része, a második meg egy thriller-trilógia első része, amelynek helyszíne nem más, mint Velence. A külföldi oldalakon pozitív véleményeket olvastam a regényről, úgyhogy annak ellenére, hogy a fülszövegből túl sok minden nem derül ki, én kíváncsian várom. 

Richard Castle: Heat Rises – Növekvő hőség
A New York Times bestseller írója, Richard Castle eddigi legizgalmasabb regényében, a pörgős és fordulatos Heat Rises-ban a kemény és szexi New York-i gyilkossági nyomozónő, Nikki Heat figuráját Jameson Rook, a rámenős riporter alakjával párosítja.
Nikki Heat eddigi legizgalmasabb és legveszélyesebb kalandját egy pap bizarr meggyilkolása nyitja egy New York-i szexklubban. A nyomozás során szembe kell néznie a város legveszedelmesebb drogbárójával, egy beképzelt CIA ügynökkel és egy rejtélyes halálosztaggal, akik meg akarják őt ölni. Mindez csak a jéghegy csúcsa: a vizsgálat egy sötét összeesküvést fed fel, ami egészen a városi rendőrség legfelső köréig elvezet.
Amikor Nikki túl közel jut az igazsághoz, hirtelen megfosztják a becsületétől és a rendőri jelvényétől: egyedül marad egy seregnyi gyilkos ellen. Csak egy emberben bízhat meg, aki nem rendőr: Jameson Rookban, a riporterben.
New York történetének egyik legzordabb telén Nikki Heatnek eltökélt szándéka bebizonyítani, hogy a Hőség vissza fog emelkedni.
Várható megjelenés: 2014. február 13., Könyvmolyképző Kiadó


Jonathan Holt: Meggyalázva – Iszonyat a lagúnák sötét vizein
Aldo Piola, nyomozó-ezredes és ifjú beosztottja, Katerina Pavo egy gyilkosság-sorozat nyomában Velence egész bűn-labirintusát kénytelen bejárni valóságosan és egy különleges netes portál, a Carnivia.com virtuális világában -, ugyanakkor időben messzebbre, a délszláv háborúkig kell kutatniuk magyarázatért.. 
A Meggyalázva egy thriller-trilógia, a Carnivia első kötete
Várható megjelenés: 2014. február vége, Kossuth Könyvkiadó 





Az utolsó két kötetet nem az újdonságuk miatt válogattam be a listámba, hiszen mindkettő már több kiadást megért, hanem az új köntösük miatt. Az Európa Kiadó ismét megjelenteti Bohumil Hrabal két (talán legismertebb) regényét, és hát nekem nagyon tetszenek ezek a borítók. A Sörgyári capriccio csak hangoskönyvben van meg, Für Anikó és Kern András előadásában, és hát imádom. Ennek ellenére, lehet elérkezett az idő, hogy egy papíralapú példányt is beszerezzek.



Gondolkoztam, hogy bemásoljam-e a fülszövegeket, vagy sem, lévén szó ennyire ismert könyvekről, de végül az igen mellett döntöttem, mert talán akad olyan személy, aki most fog kedvet kapni az elolvasásukhoz. Úgyhogy lentebb a két regény fülszövege is olvasható. Amúgy mindkét kötet a hónap végén jelenik meg. 

Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio
Cseh idill.
A 68-as prágai szovjet bevonulás után Hrabal bezárkózott kerskói házikójába. "Ha rossz kedvem volt, kimentem hozzá, és jól leittuk magunkat. Mellette visszatért az életkedvem" - emlékezik Jiří Menzel.
A Sörgyári capriccio 1970-ben született. Hrabal a boldog időket örökíti meg benne, azt az időszakot, amikor ő még csak szerelmes gondolatként motoszkált az anyja fejében - ha igaz. Megeleveníti Nymburkot, a városkát, ahol megállt az idő: megidézi a sörgyár gondnokát, a daliás-ideges motorbicikli-bolond Francint, akivel gondolkodás nélkül cserélne a sörgyár teljes igazgatótanácsa - egy nő miatt. Egy gyönyörű aranyhajú asszony miatt, aki úgy issza a sört, úgy eszi a disznótorost, úgy mászik fel a kéménybe a lobogó hajával, hogy egész Nymburk szájtátva nézi. A tériszonyos tűzoltóparancsnokkal egyetemben.
Csak egy igazi bolond tud ezzel a nővel - Hrabal leendő anyjával - lépést tartani: Pepin bácsi. Hrabal nagybátyja és zseniálisan szószátyár múzsája.
Krónikában fogant költészet. Menzel felejthetetlen filmet komponált a szépségnek, a derűnek, az életörömnek és a komikumnak ebből az utánozhatatlan elegyéből.

Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
Egy cseh kisváros vasútállomása a második világháború végnapjaiban. A háborús körülményekhez képest szinte idilli környezetben különös társaság éli mindennapjait.
Az állomásfőnök úr megszállott galambász. Kis híján egy métermázsát nyom, de a hölgyek szerint olyan könnyedén táncol, mint a tollpihe. Ambiciózus.
A főnökné asszonynak nincsenek különösebb ambíciói.
Hubicka forgalmista úr nagy szoknyavadász és életművész. Egy unalmas szolgálati éjszakán az összes hivatali bélyegzőt rástemplizi a távírász kisasszony fenekére.
Egy lelkes forgalmista tanonc a férfivá válás küszöbén.
Egy szigorúan ellenőrzött német katonai szerelvény, amely fegyvert, lőszert és egyéb hadifelszerelést szállít a frontra - és amelyet Hubicka forgalmista úr szíve szerint felrobbantana...
Alaptónusában tragikus és végkicsengésében felemelő történet humorral-iróniával fűszerezve.
Jiři Menzel a regényből filmet forgatott. 1967-ben Oscar-díjat kapott érte.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése