2014. február 16.

Kate Carlisle: Homicide in Hardcover

Kate Carlisle regénye egyike azon tavalyi olvasmányaimnak, amelyek itt halmozódnak az íróasztalom körül arra várva, hogy posztot írjak róluk. Szerencse, hogy még annak idején lefirkantottam néhány gondolatot a regénnyel kapcsolatban, így azokat mankóknak használva remélem sikerül egy jó bejegyzést produkálni. A Homicide in Hardcover volt az írónő első regénye, és senki ne lepődjön meg azon, hogy bizony egy sorozat nyitódarabja. A regény a könyvkötészet, a restaurálás, a ritka és értékes könyvek világába kalauzol, a főszereplő pedig értelem szerűen egy fiatal könyvrestaurátor, egy bizonyos Brooklyn Wainwright, aki első személyben meséli a történetet.

Brook imádja a munkáját, és úgy tűnik, hogy saját vállalkozása is felfutóban van. Ez az kényelmes élet azonban egy napon fenekestül felfordul, amikor  vérbe borítva talál rá volt munkaadójára és barátjára, Abraham Karastovskyra, a férfi által restaurált könyvek bemutatásának estéjén.  Mielőtt Abraham meghal, még átadja neki Goethe Faustjának egy felbecsülhetetlen értékű példányát, az „emlékezz az ördögre” baljóslatú és titokzatos kijelentés kíséretében. 

Brooklynt alaposan megrázza eme váratlan tragédia, de felocsúdni sincsen ideje, mert egy még nagyobb bajban találja magát: őt gyanúsítják a szörnyű bűntett elkövetésével. Aki mindezért felelős, nem más, mint a magas, veszélyes, rettentően szexi, és annál inkább idegesítő Derek Stone, a brit királyi haditengerészet visszavonult parancsnoka, jelen esetben biztonsági tiszt és magánnyomozó, a műalkotásokra és régiségek védelmére specializálódott Stone Security iroda tulajdonosa. Az ok: a hulla mellett térdeplő véres kezű Brook nem éppen az ártatlanság képét sugározza. 

Azonban pánikra semmi ok, Brook többé-kevésbé tisztázza magát, de Abraham kijelentése nem hagyja nyugodni, és miközben nekiáll a rátestált Faust kötet restaurálásának folyton barátja rejtélyes szavain gondolkozik, és azon, hogy kinek és milyen oka lehetett arra, hogy megölje. Mivel a gondolat nem hagyja nyugodni, hamarosan a tettek mezejére lép, és megpróbál fényt deríteni a gyilkos kilétére.

Gyanúsítottakban egyáltalán nincsen hiány, sőt lassan már túlságosan is sokan vannak, úgyhogy Brooknak meg is gyűlik a dolga velük. Elsőnek is ott van a volt főiskolai társ Minka, ez az idegesítő és ellenszenves nőszemély, aki lépten-nyomon felbukkan, és állandóan keresztbe tesz neki. Őt követi Brook volt vőlegénye, Ian, a múzeumi kurátor, akiről kiderül, hogy bizony kényes titkokat rejteget. Felbukkan egy kétes üzelmeket folytató és igencsak dörzsölt könyvrestaurátor, egy tökéletes kinézetű álompasi, Gabriel (nem igazán lehet tudni, hogy ő a jó vagy a rossz oldal képviselője), sőt úgy tűnik, hogy a Faust kötet tulajdonosai sem állnak minden gyanú felett. Ha ez nem lenne elég, az egésznek a tetejében ott van Brook anyja, aki egyre furábban viselkedik, titkolózik, és inkább börtönbe vonul, minthogy elárulja mit keresett az ominózus éjszakán Abraham irodájában.

Ahogy igyekszik a dolgok végére járni, Brook egyik kellemetlen helyzetből a másikba keveredik, sőt a hullák száma is gyarapodik, úgyhogy igen csak jól jön Derek, vagy éppenséggel a titokzatos Gabriel segítsége. Amikor Brook élete is veszélybe kerül, egyértelművé válik, hogy jó nyomon jár, a kérdés, hogy sikerül-e túljárni a gyilkos eszén, aki mindent megtesz, hogy végleg megszabaduljon a kutakodó könyvrestaurátortól.     

Van a regényben minden, ami kell, gyilkosság, lopás, hazugság, zsarolás, titkolózás, és persze a jóképű Derek Stone, akinek személye igen sok fejtörést okoz Brooknak. A férfi a legváratlanabb helyeken és pillanatokban tűnik fel, szemmel tartja Brookot, és bizony alaposan megzavarja a lány gondolatait, összekuszálja az érzéseit, sőt valósággal elszívja előle az oxigént. A kettejük közötti romantikus szál már az elején predesztinált volt, bár sajnálatomra sokkal kevesebb időt töltöttek együtt, mint ahogy én azt reméltem. Várható volt, hogy előbb-utóbb valami történik közöttük, de az egész valahogy furcsán lett kivitelezve. Igaz, hogy a szikra ott lógott a levegőben, legalábbis Brook részéről elég egyértelmű volt, de Derek viselkedéséből már nem annyira. Véleményen szerint ez a rész enyhén szólva is gyengére sikerült.

Amúgy meg azt hittem, hogy Derek karaktere sokkal több szerephez jut a nyomozásban. Igaz, hogy időnként segített Brooknak, de többnyire a háttérben maradt, és nem igazán derült ki, hogy azalatt mivel is foglalatoskodik. Számomra ez csalódás volt, és az is, hogy a könyv végére nem sok mindent tudtunk meg róla. Szerettem volna jobban kedvelni Brook karakterét is, de annyira nem sikerült. Néha laposnak tűnt, és bár általában egyet értettem a viselkedésével, volt, amikor kifejezetten idegesített.  

Azért voltak pozitív dolgok is a regényben.

Először is Brooknak van egy irtó jó fej barátnője, Robin Tully. Alacsony, sötét hajú csaj, akin minden férfi szeme megakad, szeret bulizni és tele van élettel. Magabiztos, barátságos, elbűvölő, gondtalan „society girl”. Brook teljes ellentéte (ő magas és szőke). Ragyogó tehetségű szobrász, és egy sikeres utazási iroda tulajdonosa. 
Aztán ott van Brook fölöttébb furcsa, de annál viccesebb és szórakoztatóbb családja, akik egy borászat tulajdonosai. Egy lelki közösség tagjaiként elkötelezett hívei Bob Gurunak, aki a közösség vezetője. Brook nyolc éves volt, amikor csatlakoztak a közösséghez. Van öt testvére, két lány és három fiú, egy végtelenül türelmes és jó kedélyű apja, és egy nagyon optimista anyja, aki imádja a spirituális világot, állandóan meditál, lelki gyakorlatokat végez, és Brook eldugult csakrái, valamint nem létező szexuális élete miatt aggódik.

Nem emlékszem, hogy mikor olvastam olyan könyvet, amelyik San Franciscóban játszódott volna, úgyhogy ilyen szempontból is abszolút élveztem. A sok negatívum ellenére, amiket jó szívvel az első könyv számlájára írok, szórakoztatott a történet, és azt tervezem, hogy a következő kötetet is elolvasom, már csak azért is, hogy lássam, mennyire fejlődőképes az írónő. Abban a regényben Brook Skóciába utazik egy könyvvásárra, ahol egy újabb gyilkosságba keveredik. Eddig a sorozatban hét kötet jelent meg, a nyolcadik az év közepére várható.  


A mű címe: Homicide in Hardcover
Sorozat: Bibliophile Mystery (Book 1)
Szerző: Kate Carlisle
Kiadó: Signet
Kiadás éve: 2009
Terjedelem: 304 oldal


Kate Carlisle
A sorozat kötetei:

Homicide in Hardcover
If Books Could Kill
The Lies That Bind
Murder Under Cover
One Book in the Grave
Peril in Paperback
A Cookbook  Conspiracy
The Book Stops Here


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése