2013. október 21.

Hó végi újdonságok

Annak ellenére, hogy jelenleg még mindig hat darab könyv vár arra, hogy megírjam a bejegyzéseket, most valahogy egyikhez sem volt kedvem. Inkább arra vetemedtem, hogy egy kis böngészéssel előre fájdítsam a szívem a jövő havi kínálat feltérképezésével. Nos már most úgy tűnik, hogy novemberben is dúskálni fogunk az újdonságokban, és biztos vagyok abban, hogy a hó végéig még bukkannak majd fel egyelőre láthatatlan kötetek, de ők még várhatnak. Amiért megszületett ez a poszt, az bizony még több októberi gyöngyszem, amelyek a hó eleji bejegyzésem idején még nem kerültek a látókörömbe. Szóval jöjjön most még egy kis szívfájdítás számotokra is.

Tágra nyílt a szemem, amikor felfedeztem az új Belinda Alexandra kötetet. A korábbiak – Fehér gardénia, Toszkán rózsa és Vadlevendula – 2011-bel illetve 2012-ben jelentek meg. Mind a három ott áll a polcon, szépen mutatnak egymás mellett, igaz, hogy eddig csak a Fehér gardéniát olvastam el, azt is még a blogolós korszakom előtt, de a másik kettőnek sem tudtam ellenállni, amikor megláttam őket. Majd egyszer rájuk is sor kerül. A lemaradásom azonban cseppet sem gátol meg abban, hogy az új kötet után vágyakozzam. A Vadlevendula hátsó borítóján az előkészületben lévő műként Az arany fülbevalót említette meg a kiadó, és már ebben a hónapban örülhetünk neki, csak éppen a címét változtatták meg (legalább is úgy tűnik). 

Belinda Alexandra: Flamenco Párizsban
"Lenyűgöző családregény szeretetről, becsületről, árulásról.
Paloma édesanyja valaha a párizsi opera balett-táncosa volt, ám ő hiába szenteli életét a táncnak, nem veszik fel a balettkarba. Egy napon azonban titokzatos spanyol kísértet látogatja meg, hogy átadjon neki egy pár arany fülbevalót.
A lány fejében egymást kergetik a kérdések: Mit akar tőle a szellem? A nagymamája miért gyűlöli annyira a flamencót? És miért utasították el a jelentkezését a tánckarba? A flamencónak köszönhetően rátalál a szerelem, nagyanyja meséiből pedig megismeri a gyökereit és a családja múltjában rejtőző sötét titkokat.
A Flamenco Párizsban hű képet fest a női lélekről, ahogy egy család történetén keresztül bemutatja, milyen szélsőséges dolgokra hajlandóak a nők a szerelem és a szeretet jegyében.
Minden részletében szenvedélyes elbeszélés a flamenco lényegéről, a ""démonról"", mely ötvözi a belső erőt és a lelket a tánc és a zene ritmusával, ugyanakkor izgalmas bepillantás a balett világába. Felejthetetlen történet gazdag történelmi háttérrel a polgárháború dúlta Barcelonából és a 70-es évek Párizsából.
Várható megjelenés: 2013. október 29., IPC – MIRROR Könyvek

Továbbra is maradjunk az IPC MIRROR könyveknél, mert egy másik szépséget is felfedeztem, amire szintén megdobbant a szívem, mert jó ideje szerepelt az angol várólistámon. Tetszik nekem ez a borító, de a címe még jobban, és tényleg kíváncsi vagyok a történetre is, amely által felfedezhetjük a 12. századi Japán világát.

Barbara Lazar: A virágszamuráj párnakönyve
"Az életemmel dicsőséget kell hoznom a családomra." - Egész életében ez a cél lebeg a szegény földműves család kis Ötödik Leánya előtt, aki csupán hatéves, amikor egy darab földért cserébe apja eladja a földesúrnak. A kegyetlen Csibánál megtanulja, hogyan tűrje csendben a megaláztatásokat és a szenvedést, azonban Daigoro no Goróval, a sötét lelkű pappal, aki elviselhetetlen testi és lelki kínokat okozva újra és újra felbukkan az életében, szembeszáll. Büntetésből a Kitaszítottak falujába száműzik. A hűséges szamuráj, Akio vele tart, a szárnyai alá veszi, és harcművészetekre oktatja a lányt, aki csak így képes elviselni, hogy férfiak kiszolgálására kényszerítik. Az okos gyermekből gyönyörű és bölcs nővé érő Rózsaszín Virágra, a mesélőre, aki történeteivel képes fékezni mások kegyetlenségét, felfigyel Micsimori kormányzó is. A férfi szerelemre lobban iránta, és magával viszi: ahogy megálmodta, Kozaisó immár egy szamuráj feleségeként, mint magas rangú úrnő áll férje mellett a Taira és a Minamoto nemzetség között kirobbant háborúban. És hamarosan bosszúja is beteljesül.
A lírai szépségű napló, "párnakönyv" egy különleges nő életét követi végig a 12. századi Japánban, aki megállja a helyét emberként, szamurájként és feleségként, aki soha nem adja fel, és tisztaságát, erejét és hitét megőrizve végül legyőzi a gonoszt.
Várható megjelenés: 2013. október 29., IPC – MIRROR Könyvek


Ha már időutazás, akkor egy másik korszakot is választhatunk, egy jóval közelebbit és számunkra jóval ismertebbet: a dualizmus korának Magyarországát. Már meg sem lepődök, hogy a Libri kiadó mennyi kellemesnek ígérkező kötettel csábítja az olvasókat.

Győrei Zsolt, Schlachtovszky Csaba: Emmuska

– De miért nem játszik valami osztrák dalművet is?
– Kérje meg!
– Én? Á, nem, az olyan… kellemetlen volna.
– Miért? Maga a császár.
– Az én vagyok. De ezek a magyarok olyan sértődékenyek. Hiányzik nekem, hogy megint elmondják, miért nem Kossuth győzött?
– Akkor megkérem én.
– Ne tegye! Benne volt a kiegyezés egyik titkos záradékában, hogy a nemzeti hangszereken előadott koncertek műsorába a császári kamara nem avatkozhat bele.

Aljas merénylet készül Ferenc József császár ellen! De mi szükség ehhez egy világhírű cimbalomfenoménre? És mi köze mindehhez a Tiszaszalókot rettegésben tartó Prémes Rémnek? Vagy Emmuskának, a Londonba szakadt magyar grófnőnek és karótnyelt angol férjének? Min múlik végül, hogy botrányba fullad-e az Ezredévi Kiállítás Budapesten? S vajon gyorsabb lehet-e egy betyárból omnibuszlovassá vedlett csirkefogó, mint a frissen felavatott millenniumi földalatti? Felülkerekedhet-e az angol virtus a magyar hidegvéren?
Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba rendhagyó történelmi regényéből mindez és még az ellenkezője is kiderül. Cserfes szobalányok, tökkelütött postamesterek, huncut apácák és ármánykodó arisztokraták, kotnyeles fürdőorvosok és westernrajongó tanítók kapkodják ki egymás kezéből az elbeszélés fonalát ebben a fergeteges humorú, szövevényes könyvben, ahol semmi sem az, aminek látszik, a dualizmus korának Magyarországa pedig soha nem látott gazdagsággal tárul az olvasó elé.
Várható megjelenés: 2013. október 30., Libri Könyvkiadó


A következő könyv bár visszarepít az időben, de egy merőben másfajta utazásra hívogat. Az 1913-as Ausztrálázsiai Antarktiszi Expedíció vezetőjének hihetetlen történetét ismerhetjük meg. 

David Roberts: Egyedül a jég ellen

Egy emberfeletti küzdelem igaz története

Amikor két társa meghalt, minden élelmiszere és felszerelése eltűnt egy gleccserhasadékban, Douglas Mawson még mindig százhatvan kilométerre volt az alaptábortól. Az Ausztrálázsiai Antarktiszi Expedíció vezetője 1913. január 17-én egyedül, az éhhalál szélén húzta maga után szánját, hogy visszajusson a táborba, mivel szánhúzó kutyái elpusztultak. Ekkor Mawson maga is lezuhant egy gleccserhasadékba, és csak egy beülő tartotta meg a levegőben, a szakadék keményre fagyott hó pereme alatt lógva. Egy verssor adott neki erőt ahhoz, hogy visszahúzza magát a felszínre. Mawson néha csak kúszva tudta folytatni útját, és egyik éjjel azt vette észre, hogy talpáról teljesen levált a bőr. Február 8-án, amikor tántorogva, felismerhetetlenül koponyaszerűre fogyott arccal megérkezett a táborba, az első csapattársa, aki meglátta, csak annyit tudott kinyögni: – Te melyikük vagy? Ez az izgalmas és szinte hihetetlen beszámoló megadja Mawsonnak az őt megillető helyet a legnagyobb sarkkutatók és expedíciós vezetők között. A kötetet Frank Hurley, a híres ausztrál fényképész képei illusztrálják, amelyek közül sok még soha nem került publikálásra Ausztrálián kívül.
Várható megjelenés: 2013. október 30., XXI. Század Kiadó


James Patterson nevét én leginkább krimijei révén ismerem, de tudom, hogy már jó ideje az ifjúságot is megcélozta könyveivel. Az egyik például a Maximum Ride sorozat (a megszületett nyolc történetből eddig három jelent meg magyarul). Soha nem gondoltam arra, hogy elolvassam, azt sem tudom, miről is szól pontosan, talán élvezném is, ki tudja, de most nem ez a lényeg. Maximum Ride után a szerző (bár úgy tűnik, hogy szerzőpárosról van szó) egy másik sorozata is eljön a hazai ifjúsághoz. A kiadó oldalán szereplő fülszöveg sok információval nem szolgál a történetet illetően, de a lényeg, hogy lesz egy újabb gimis srác, aki meghódíthatja a fiatal lányok/fiúk szívét.

James Patterson: Gimisévek 1.  - Életem legpocsékabb évei
James Patterson nem tétlenkedik két Maximum Ride között sem. Más sorozatok folytatásait vagy épp kezdéseit írja. A Gimisévek sorozat a Maximum Ride-dal ellentétben ezúttal a humort és a mindennapi problémákat lovagolja meg. Nem is akárhogyan: az olvasók egyre több részt kérnek belőle!
Megjelenés: 2013. október 30., Könyvmolyképző Kiadó







Ha már hódításról van szó George R. R. Martin már meghódított engem. Még nem volt alkalmam elmondani, hogy nagy rajongója vagyok (vagyunk, a párom még nagyobb rajongó, mint én)  A tűz és jég dala ciklusnak, vagy Trónok harca, ha valaki így jobban ismeri (a SFmag magazin oldalán olvashattok egy bejegyzést a sorozatról, csak úgy általánosan, semmi spoiler). A Kóbor lovag történetét, sőt a képregényváltozatát is imádtam (jövőbeni terv erről is írni), de más könyveit sajnos eddig nem olvastam. Na majd ezután, ugyanis az Alexandra Kiadó úgy döntött, hogy újra kiadja a szerző egy korábbi regényét, ami egy vámpírtörténet (a Valhalla kiadónál jelent meg először 2002-ben). A vámpíros történetek rajongói már biztosan olvasták, de ha még nem, most megadatik a lehetőség, hogy új köntösbe vegyék kézbe. Azt mondják, hogy az egyik legjobb vámpír-regény, toronymagasan kiemelkedik a társai közül, mi minden esetre nagyon várjuk.

A könyv megjelenése kapcsán a Könyvjelző magazin októberi számában a vámpírokról is olvasható egy cikk, Vámpírevolúció címmel.

George R. R. Martin: Lázálom
Abner Marshra, a balsorstól hajszolt hajóskapitányra végre rámosolyog a szerencse, amikor egy titokzatos idegen segítségével megépítheti álmai gőzösét, amely a legjobb istenverte hajó lesz az egész Mississippin. De mi álmaink ára? Mit akarhat a távolról érkezett Joshua York és nála is különösebb barátai, akik csak éjjelente tűnnek elő a Lázálom fedélzetén? 1857 fülledt nyarán a vén folyamördög hullámai a vér ízét sodorják magukkal...

A Trónok harcával világhírűvé vált George R. R. Martin korai regénye nem csupán nagyszerű - eredetiségével, zseniális történetével, utánozhatatlan stílusával mindent felülmúl, amit eddig a vámpírokról írtak.
A Lázálom úgy tűnik ki ragyogó mivoltában a többi rémregény közül, ahogyan a hold tündököl a Mississippi hullámai fölött. Elegáns, izgalmas, a klasszikus regényírás legjobb hagyományait felelevenítő mű, amelyet képtelenség letenni.
Várható megjelenés: 2013. október 29., Alexandra Kiadó



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése